• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 7:e juni 2018.

Gamla beprövade lag i final i COSAFA Cup.
 Norge bättre än VM-debutanterna.
Njae, Egypten, men Belgien motsvarar favoritskapet i VM.
Nigeria har "bra" tröjor, men spelarna...?
Fred klar för Manchester United
Stephan Lichtsteiner klar för Arsenal


FOTBOLLSHISTORIA:
1970: Gordon Banks gör sitt livs räddning.
1970: Ett märkligt Mexiko-mål.

FÖDDA IDAG:
Donovan, Cafu.

DAGENS TRÖJA
TJECKIENs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Så var jag igång igen med lite landslagströjor. Det fanns några segrare i landskamper som jag kunde välja. Norge, men den hade jag på deras nationaldag. Belgien, men de tröjorna för jag vänta med till VM. Tjeckiens tröja kommer inte till användning i VM så därför blev det den idag för segern på 1-0 över Nigeria igår.

Gamla beprövade lag i final i COSAFA Cup.


I södra Afrika fanns det inte en tanke på att något lag skull ta sig till VM. Alltså spelas där just nu COSAFA Cup (Council of Southern Africa Football Associations). Det betyder att de fjorton sydligaste länderna i Afrika har en fotbollsorganisation som varje år sedan 1997 har spelar en mästerskapsturnering. Skulle något lag av dessa fjorton deltagit i VM så hade turneringen ställts in. Alltså är detta det tjugoandra året som COSAFA Cup spelas, men det är bara mästerskap nummer arton. Zimbabwe har fem segrar och Zambia och Sydafrika fyra var. I år blir det Zimbabwes sjätte mästerskapsseger eller så kommer Zambia också upp i fem segrar. Dessa två vann igår sina semifinaler. Zambia slog Madagaskar med 1-0 och Zimbabwe vann på straffar över Lesotho efter en mållös match. Finalen spelas på lördag och turneringen går i Sydafrika.
 

Norge bättre än VM-debutanterna.


Det gick några träningsmatcher igår och Norge och Lars Lagerbäck var ingång igen och tog en ny seger. Norge har valt att möta debutanterna i VM. Efter segern på Island med 3-2 följde de upp med att möta Panama på Ullevål Stadion i Oslo. Ett snabbt mål av Joshua King efter drygt tre minuter och sedan höll norrmännen detta. Lagerbäck kom allts in lite för sent i Norge, men de har bevisat med sina matcher att de presterat bäst av de nordiska laget strax före VM. Synd att de inte är med.
 

Njae, Egypten, men Belgien motsvarar favoritskapet i VM.


Synd är det också om Mohamed Salah som Sergio Ramis justerade i Champions Leaguefinalen. Salah är med i Egyptens trupp, men kommer inte att spela de första matcherna. Alltså var han inte med igår då Egypten var i Bryssel på Heyselstadion som numera heter Kung Baudouin-stadion. Om Salah betyder lika mycket för Egyptens landslag som han gjorde i våras för Liverpool så kommer Egypten att få det svårt i VM. Belgien har kanske de bästa spelarna i VM och bör ses som en av favoriterna, men det gjorde de även för fyra år sedan. Trots att jag hade stora förhoppningar för Belgien då så misslyckades de. Igår visade de att de var det bättre laget med de bättre spelarna. 3-0 talar sitt tydliga språk.
 

Nigeria har "bra" tröjor, men spelarna...?


Frågan är hur det kommer att gå för de afrikanska lagen i VM. Tre kommer från de arabiska länderna i norr, Egypten, Tunisien och Marocko och de andra två kommer också från norr om Ekvatorn, Senegal och Nigeria. Nigeria har varit mycket i ropet den senaste veckan. Då har det handlat om deras nya VM-tröja och tydligen är de bättre klädda än hur bra de är på att spela fotboll. De var i Österrike på lilla Rudolf-Tonn-Stadion med plats för 7000 åskådare. Det var strax under halvfullt. Tjeckien var motståndare. Laget som ligger på plats 45 i FIFAs ranking vann med 1-0 i en annats jämn match. På de tre följande platserna (46 till 48) har vi Egypten, Nigeria och Norge. Efter de norska prestationerna kommer de att ta sig förbi de två afrikanska VM-lagen vid nästa ranking.
 

Fred klar för Manchester United


Den brasilianske landslagsmittfältaren Fred lämnar Shakhtar Donetsk för Manchester United. Manchester United bekräftar på sin officiella hemsida att Fred köps loss från ukrainska Shakhtar Donetsk. Flera brittiska medier rapporterar att prislappen landar på omkring 615 miljoner kronor. 25-åringen gjorde tre mål och fem assist på 26 ligamatcher för Shakhtar den gångna säsongen.
 

Stephan Lichtsteiner klar för Arsenal


Juventus schweiziske landslagsback Stephan Lichtsteiner har skrivit på för Arsenal. Arsenal meddelar på sin officiella hemsida att högerbacken Stephan Lichtsteiner, 34, är klar för klubben. Den schweiziske landslagsmannen ansluter som bosman från italienska storklubben Juventus.
– Stephan tillför enorm erfarenhet och ledarskap till vår trupp. Han är en spelare med stora kvalitéer, han har en väldigt positiv och beslutsam attityd, säger managern Unai Emery.
– Stephan kommer göra oss bättre på och utanför planen, fortsätter han.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 7:e juni.

1970 Banks räddning.

 
I VM i Mexiko spelade idag 1970 Brasilien mot England i den fjärde matchen i Grupp 3. Det är lite av en gruppfinal och Brasilien går segrande ur kampen med 1-0. Båda lagen går vidare från gruppen. Men det är inte målet som blir ihågkommet för eftervärlden utan en händelse i tionde minuten då alla trodde att första målet skulle falla. Jairzinho lyckades på högerkanten dribbla förbi Terry Cooper. Målvakten Gordon Banks var på väg ut att täcka då inlägget kom. Pelé gick upp perfekt och fick på en fantastiskt fin nick. Hårt och ner i marken vid Banks högra stolprot. På något magiskt sätt lyckades Gordon Banks fläka sig ner och göra en av fotbollsvärldens mest svettiga räddningar. De sydamerikanska reportrarna hade redan startat sitt GOOOOOOOO…, men det kom aldrig något L.

1970 Mexiko mot El Salvador.

 
I Grupp 1 spelade hemmanationen Mexiko idag 1970 mot det i fotbollssammanhang lilla landet El Salvador. Det var inte många som var förundrade över slutresultatet 4-0. Det var däremot väldigt underligt hur 1-0 målet kom till. I slutet av halvleken dömde den egyptiske domaren Ali Kandil en frispark till El Salvador. Det märkliga var att en av Mexikos spelare stegade fram och lade frisparken. Istället för att få varning för detta tilltag lät domaren Mexiko fortsätta anfallet och Javier Valdivia satte bollen i mål. El Salvador spelarna protesterade givetvis men det hjälpte föga. Domaren hade dömt mål. Givetvis protesterade El Salvador och vägrade göra avspark både efter målet och då andra halvlek skulle börja. Men inga protester hjälpte och Mexiko kunde göra tre mål till och säkra avancemang medan El Salvador bara fick en match till innan VM var slut för dem.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 7:e juni.

41 år Donovan RICKETTS född 1977 i Montego Bay, Jamaika
100 landskamper för Jamaika.
Klubbar som spelare:

Wadadah (1994–98),
Seba United (1998–2001),
Galaxy F.C. (2001–02),
Village United (2002–04),
Bolton Wanderers (2004–05),
Bradford City (2004–05 lån),
Bradford City (2005–08),
Village United (2008),
LA Galaxy (2009–11),
Montreal Impact (2012),
Portland Timbers (2012–14),
Orlando City (2015),
LA Galaxy igen (2015),
Tulsa Roughnecks (2017).

48 år CAFU Marcos Evangelista de Moraes född 1970 i Itaquaquecetuba, São Paulo, Brasilien.
142 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare:
São Paulo (1988-94),
Real Zaragoza (1994-95),
Juventude (1995),
Palmeiras (1996-97),
Roma (1997-2003),
Milan (2003-08).
Världsmästare: 1994 och 2002. Copa Americamästare: 1997 och 1999

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln