23:e juni

NAMNSDAG

Adolf:
Adolf är ett mansnamn av tyskt ursprung, kortform Alf. Namnet är sammansatt av de gamla tyska orden adal 'ädel' och wolf 'varg'.

Alice:
Kvinnonamnet Alice är en fransk och engelsk form av det tyska namnet Adelheid som är sammansatt av ord som betyder ädel och ljus.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Luxemburg: Dagen firas till minne av storhertigens officiella födelsedag.

VIP födda den 23:e juni

Några andra som också är födda den 23:e juni

1893 – 1964 Adolf Jahr,
Svensk skådespelare och operettsångare. Han spelade ofta charmörsroller och som svärmorsdröm i olika komedier.

1976 – Patrick Vieira,
Fransk fotbollsspelare. Världsmästare, europamästare, engelsk mästare och italiensk mästare.

Några i musikens värld som är födda den 23:e juni

1929 – 2003 June Carter Cash
A
merikansk countryartist, låtskrivare, författare och skådespelare. 1968 gifte hon sig med Johnny Cash.

1940 – 1962 Stuart Sutcliffe
Brittisk musiker och konstnär. Han spelade bas i the Quarrymen, och var med om att byta gruppens namn till The Beatles.

1975 – KT Tunstall,
Skotsk sångare-låtskrivare. Hon fick en hit med låten "Black Horse and the Cherry Tree". Egentligen Kate Victoria Tunstall.

1977 – Jason Mraz,
Amerikansk singer-songwriter, gitarrist och mandolinist.  I Sverige slog Mraz igenom stort först med låten "I'm Yours" som släpptes som singel 2008.  ¤  I'm Yours

1982 – Martin Rolinski,
Svensk sångare. Han slog igenom som medlem i musikgruppen BWO.
¤  Killer Queen​

1984 – Duffy,
Brittisk (walesisk) soulsångerska. Hon fick sitt genombrott 2008 med låtarna Mercy och Warwick Avenue.    ¤  Mercy

Några kända personer som avled den 23:e juni

1981  Zarah Leander dog 74 år gammal i sviterna av en hjärnblödning. Han var en svensk schlagersångerska och skådespelerska. Hon har blivit känd som urtypen för en primadonna och för att ha varit Tysklands stora filmstjärna under andra världskriget.

2011  Peter Falk dog 83 år gammal i sviterna av Alzheimers sjukdom. Han var en amerikansk skådespelare. Han  är antagligen mest känd för rollen som kommissarie Columbo som han spelade för det amerikanska TV-bolaget NBC.

Today in history 23:e juni

Några händelser som inträffat den 23:e juni

1634
 

ERIK AV POMMERN AVSÄTTS I DANMARK.


  Unionskungen Erik av Pommern blir avsatt från den danska tronen. Under de senaste åren har han redan blivit avsatt två gånger från den svenska tronen genom Engelbrektsupproret, på grund av de svenska bergsmännens missnöje med kungens långvariga krig, som stör järnexporten, och nu har även de danska adelsmännens missnöje med honom blivit för starkt. Till hösten blir han också för sista gången avsatt i Sverige och drar sig då tillbaka till Norge, där han blir avsatt först 1442.

1743
 

TYSKE ADOLF FREDRIK BLIR VALD TILL KUNG I SVERIGE.


  Den tyske furstbiskopen Adolf Fredrik av Holsein-Gottorp blir av den svenska riksdagen vald till svensk tronföljare. Den svenske kungen Fredrik I är gammal och står utan tronarvingar, varför en ny tronföljare behövs. Då de senaste årens krig mot Ryssland inte har gått bra för Sverige har den ryska kejsarinnan Elisabet genom preliminärfreden i Åbo den 16 juni gått med på en för Sverige ganska mild fred, med få landavträdelser, på villkor att Adolf Fredrik väljs till svensk tronföljare. Kejsarinnan står nämligen på god fot med det holstein-gottorpska furstehuset och hoppas på detta vis kunna fortsätta den ryska kontrollen över den svenska politiken.

1923

 

STOCKHOLMS STADSHUS INVIGS.


 Stockholms stadshus, som är ritat av arkitekten Ragnar Östberg och vars bygge har pågått sedan 1908, invigs på den tomt där den tidigare Eldkvarn låg. Invigningen sker på vad man anser vara 400-årsdagen av Gustav Vasas högtidliga intåg i Stockholm 1523 (vilket dock i själva verket var 24 juni).