• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 17:e december 2020

Flygningar, Fotbollsaffären och Premier League med ny ledare.

FOTBOLLSHISTORIA:
1953: Skyttekungen i VM 1958 debuterar i landslaget.
1993: MLS bildas även om det dröjer innan ligan kommer igång.

FÖDDA:
André, Yann.

DAGENS LUCKA.

Sedan 2017 har jag haft en kalender på bloggsidan. I år är det Premier Leaguelagens 20 fotbollsarenor plus fyra andra engelska arenor Klicka på luckan och gissa vilken arena. Scrolla sedan ner för att få svaret och lite mer fakta om stadion.

DAGENS TRÖJA.

En seriefinal som blev en riktig match då Liverpool slog Tottenham med 2-1. Avgörande målet i slutminuten och då blir det en serieledartröja idag.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 16/12 2020.

Flygningar, Fotbollsaffären och Premier League med ny ledare.


Det blev ett antal ”utflykter” igår. Först väcktes jag av frun som påpekade att vi skulle vara på Veterinärgruppen i Tygelsjö kvart över åtta. Hon undrade om jag hade glömt det. Jag kunde ju ljuga och säga nej, men faktiskt så trodde jag att det var idag. Då Esme är inne och kollar öronen så brukar Rhiann och jag ta en promenad i regnet. Fast igår var det inget regn. Det var ganska höga moln och man kunde nästan ana att det fanns en sol där bakom. Fast säker var jag inte.
 

Flygflottiljerna som ansvarade för att visa upp sina övningar var säkra på att de skulle flyga igår. Det betydde att vi gav oss ut på hundpromenader två gånger. Först var det Skaraborgs flygflottilj (F7) som flög ”julkulan” med fyra stycken TP 84 Hercules. Efter middagen så gjorde Blekinge flygflottilj (F 17) sin ”julgransflygning” med Jas 39 Gripen. Det var färre plan än de senaste åren och dessutom var formationen inte speciellt bra då ett plan låg helt utanför de andra. Men vi fick trots allt se eländet i år också.
 

Efter lite jobb med Fotbollsaffärens hemsida där jag lade in att det var försent att beställa allt från hemsidan om man ville få sina produkter till jul. Fast det finns en kategori som man fortfarande kan handla julklappar ifrån.
 

Den trettonde omgången i Premier League spelade sex matcher igår. Det var jobbig om man ville följa detta. Tre matcher klockan sju och tre klockan nio. För en gångs skull kunde man inte se alla. Först spelades det som skulle varit ett topplag mot ett bottenlag, och det var det också. Det var bara det att topplaget var Southampton och bottenlaget Arsenal. 1-1 var ett fall framåt för Arsenal.
 

Leeds tog emot Newcastle. Gästerna tog ledningen med 1-0, men Leeds kunde kvittera. Jag såg Ledds ta ledningen och Newcastle kvittera. Sedan väntade jag att kolla tills matchen var slut. Då stod det 5-2. Det gick snabbt mot slutet. Leeds är bästa nykomling, men ligger trots det under mitten i tabellen.
 

Everton var i Leicester och Ancelotti hade av någon anledning bestäm att Robin Olsen skulle få stå sin andra match. Det var alltså Danmarks landslagsmålvakt (Leicester) mot Sveriges, och den kampen vann Sverige. Det var t o m så att Everton 0-1 var en tavla av Schmeichel. Matchen slutade 2-0 till Everton.
 

Stormatchen skulle vara matchen mellan Liverpool och Tottenham. Tvåan mot ettan. Stormatcher tidigare under säsongen har varit otroligt tråkiga 0-0matcher. Med Mourinho och Tottenham på ena sidan var risken att detta också skulle bli en sådan match. Nu visade det sig att jag hade fel. Det blev en förhållandevis fartfylld match. Liverpool styrde första halvlek, men hade ”bara” 1-1 i paus. Andra halvlek var betydligt jämnare och Tottenham hade de riktigt stora målchanserna. Därför var det typiskt att det var Liverpool som avgjorde i matchens sista minut, med en nick av Firmino till 2-1. Liverpool är därmed etta i tabellen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e december.

1953 första landskampen för Just.

20 år gammal gjorde franske Just Fontaine debut i franska landslaget i fotboll. Det var i en match mot Luxemburg och då segern i kvalgruppen till VM redan var klar så var inte Just den enda debutanten. Faktum är att Frankrike beslöt att bara testa spelare som aldrig gjort en landskamp tidigare. Frankrike vann med 8-0 och Just gjorde ett hat trick. Trots detta skulle det dröja hela tre år innan han fick chansen igen i det franska landslaget. I VM i Sverige 1958 blev han den målskytt som gjort flest mål under ett och samma VM. Han gjorde 13 stycken. Ett oslagbart rekord och då spelade han bara sex matcher mot sju i dagens VM-turneringar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e december.

1993 ny liga i USA

USA fick hålla i VM i fotboll 1994. I gengäld skulle USA starta en liga för utomhusfotboll. Senaste lades ner 1984. Idag 1993 meddelade USAs fotbollsförbunds president Alan Rothenberg att en ny liga skulle starta. Den skulle heta Major League Soccer. Det fanns redan tolv lag klara. Trots detta dröjde det till 1996 innan MLS satte igång och då var det bara tio lag. Nu finns det 24 lag som är uppdelade i Eastern Conference och Western Conference. Tre lag från Kanada och 21 från USA.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e december.

André AYEW blir 31 år

André Morgan Rami AYEW född 1989 i Seclin, Frankrike
Mittfältare/Anfallare
1 U-landskamp för Frankrike och 12 U- och 91 A-landskamper för Ghana (2007-).

Klubbar som spelare:
1860 München (1996-98)
Nania (1999-2006),
Marseille (2006-15),
Lorient (lån 2008-09),
Arles-Avignon (lån 2009-10)
Swansea City (2015-16),
West Ham United (2016-18),
Swansea City igen (2018-),
Fenerbahçe (2018-19 lån).

Eftersom Ayew har en fransk mor och en ghanansk far kunde han välja mellan att representera Frankrike eller Ghana i landslagssammanhang.
Han var med och vann guld med Ghana i U20-VM 2009. Han har deltagit i två Afrikanska mästerskap (2008och 2010) samt i VM 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e december.

Yann SOMMER blir 32 år

Yann SOMMER född är 1988 i Morges, Schweiz
Målvakt
69 U- och 58 A-landskamper för Schweiz (2003-).

Klubbar som spelare:
FC Herrliberg (1996–97),
Concordia (1997–2003),
FC Basel (2003–14),
FC Vaduz (2007–09 lån),
Grasshopper (2009–10 lån),
Borussia Mönchengladbach (2014–).

Han var förste målvakt för Schweiz i VM 2018 och fick släppa in Emil Forsbergs touchade skott i åttondelsfinalen då Schweiz åkte ur VM.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln