1964: Världens snabbaste, registrerade, hat trick.
1999: Chilavert är ende målvakt att ha gjort ett hatt trick i en förstaliga.

FÖDDA IDAG:
Nelson, Alessandro.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER UNITEDs andratröja 2018/19

Vid tillfällen som bjuds så gäller det att använda de senaste tröjorna jag köpt och fått. Då det var Champions League och jag har en ny Manchester Unitedtröja så en liten lätt seger över gruppens sämsta lag borde göra att jag kan använda denna tröja idag. Nu blev det inte så lätt, men i minut 91 kom vinstmålet. 1-0 och det blev denna tröja i alla fall.

Som jag skrev igår så är det mycket matcher och för mig var det oerhört svårt att välja vilken match från Champions League som jag skulle se. Inget av lagen som var i elden igår var några av mina större favoriter. Dessutom så var i stort sett alla fyra grupper som spelade igår totalt oinressanta för vilka lag som skulle ta sig vidare.

Grupp E var, och blev riktigt klar med tanke på de resultat som blev. Om man blir etta eller tvåa kan kvitta. Båda är vidare till våren. Visserligen lottas tvåan mot en annan etta och viceversa, men det är  inte alltid vårens bästa lag slutade  etta i sin grupp under hösten. Bayern München mot Benfica 5-1 och AEK förlorade femte raka hemma mot Ajax 0-2. AEK har en match kvar. Benfica minst två då de kommer att lottas in i Europa League 2019. Bayern vinner troligen gruppen och Ajax blir tvåa. Bayern går inget vidare i Bundesliga men i Champins League så vaknar de gamla vid liv, Robben, Lewandowski och Ribery gjorde alla mål.

Grupp F har motsatsen till Bayern. Då tänker jag på Manchester City som vinner alla sina Premier Leaguematcher med tre-fyra mål, men i Champions League överraskar de negativt. Igår var det Lyon som höll på att vinna över City igen, men i 83:e minuten kvitterade Agüero till 2-2 och detinnebar att Manchester City är klara att gå vidare. Givetvis kommer även Lyon att spela vidare i Champions League, men det finns en minimal chans att det kan bli Shakhtar Donetsk istället. Det blir det om de vinner över Lyon i sista matchen. Detta är faktiskt den enda lilla spänning som finns kvar i gårdagens fyra grupper som var igång. Hoffenheim får nog bara en match till i Champions League.

Real Madrid presterar i Champions League.

Grupp G fungerar som E-gruppen. Här finns ett i LaLiga knarrande Real Madrid, men då det är Champions League spelar de som de tre senaste mästarna de är. Andra topplaget i gruppenär Roma, men även om det italienska laget hade hemmaplan så blev det förlust med 0-2. Sammanlagt har Real Madrid 5-0 på Roma och de slutar etta och tvåa. Troligen kommer dessa lag att vinna sina sista gruppspelsmatcher, I så fall kommer Viktoria Plzen att ta  sig till Europa League. De spelade oavgjort mot CSKA Moskva i första mötet. Igår tog tjeckerna segern med 2-1. Båda lagen har fyra poäng, men Plzen går före på inbördes möten.

Grupp H innehåller Manchesterlag nummer två. United heter de. De skulle lätt vinna hemma mot ett svagt Young Boys från Schweiz. Trots ett antal rejäla chanser så stod det 0-0 efter 90 minuter. Då dök den nyklippte Marouane Fellaini upp på ”Fergie-time” och satte 1-0 i första övertidsminuten. Detta firade han med spelarna samtidigt som manager Jose Mouriho gick bärsärkargång bland vattenflaskor och uppförde sig som McEnroe i Stockholm Open i tennis. När man serdetta inser man att Mourinho är en mycket sjuk man, och om Manchester United vill komma vidare i vårens Champions Leaguespel så gör klubben bäst i att sparka sin manager så fort som möjligt. Han och hans beteende kan bara var av ondå för klubben och spelarna. Han verkar ju redan ha knäckt Marcus Rashford som tappat allt av självförtroende och glädje för fotbollen. Juventus spelade också 1-0. De mötte Valencia. Det betyder att Young Boys har en match kvar. Valencia ärklara för Europa League och Juventus slutar etta med United på andra plats.

Nå, vad valde jag då att titta på igår? Jo, Leeds United mot Reading. Det blev lite gammal Tipsextrakänsla att se dessa två lag från League Championship. Fart och fläkt om än inte alltid så välspelat. Lite målsnålt kan man tycka. 1-0 slutade det och matchen handlade lite om serieledning. Om Norwich hade förlorat mot Hull hade Leeds tagit ledning i andraligan. Men 0-0 innebär att Norwich fortfarande leder med Leeds på andra plats. Så hade ligan varit slut i nuläget hade Norwich och Leeds gåttupp i Premier League.

Det spelades en match mellan två Premier Leaguelag. Det var Leicester som mötte Southamton i Ligacupen. Den matchen ställdes in då den skulle spelats endast tre dagar efter den tragiska helikopterkraschen. Det verkade fortfarande som om den påverkade matchen. Om det inte var en tyst minut i 90 minuter så blev det i varje fall inga mål. Då man förr hade omspel så harman numera rationalicerat rejält. Det blir straffar direkt efter 90 minuter. Båda lagen gjorde mål på alla sina tio straffar. Då extra straffar skulle slås så missade Southamptons Gabbiadini sin straff och Nampalys Mendy tog Leicester vidare till kvartsfinal. Där får de den 18:e december ta sig an Manchester City.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e november

1964 snabbaste hat trick.

Scottish Highland League hade en ligaomgång idag. Ross County mötte Nairn County. Det blev en ganska enkel seger för Ross County som vann med 8-1. Det var inget målrekord, men det slogs ett rekord som står sig än idag som ett världsrekord. Tommy Ross finns med i Guinness rekordbok som den fotbollsspelare som gjort det snabbaste hat trick någonsin. 90 sekunder tog det för Ross att göra tre mål på raken idag 1964.

1999 hat trick av oväntad spelare.

Vélez Sársfield spelade hemma mot Ferro Carril Oeste i den argentinska förstaligan idag 1999. Vélez stod efter matchen som segrare med enkla 6-1. Det blev ett ganska oväntat hat trick i matchen. I Vélez spelade Paraguays landslagsmålvakt José Luis Chilavert. Han hade den egenheten att han både i klubblag och i landslag oftast var förste straffläggare såväl som frisparksläggare då det var en frispark i närheten av straffområdet. I dagens match tilldelades Vélez Sársfield tre straffsparkar. Chilavert lade alla och gjorde mål på alla. Detta innebar att en målvakt hade gjort ett hat trick i en ligamatch i högsta ligan. Detta är Chilavert ensam om i världen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 28:e november