• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 26:e april 2023

NATIONALDAG:
Tanzania

NAMNSDAG:
Teresia
Terese

TEMADAG:
Ledarhundens dag
Världsdagen för intellektuell äganderätt
Promenadens dag
Alien-dagen
Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen


RUBRIKER.


Norsk poängbogey avslutade vårresan.
Korsordsfisk till middag.
Adjö till Jimmy Perez.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/4:
1902: Newton Heath blir Manchester United,
1903: Athletic Club de Madrid grundas,
2003: Ägaren hoppar in.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/4:
Sara THUNEBRO, 
Avi NIMNI.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN TJUGOFEMTE APRIL 2023.

Norsk poängbogey avslutade vårresan.
 

Det hade inte korats någon Festarnas Festare (FF) då mina golfbröder i Koko-gänget firat kväll och natt på Sjöbo gästis. De påpekade att det gått lugnt till men att de haft väldigt kul och att jag verkligen hade missat något. Nåja, jag missade inte starttiden halvtio i går. Då var det dags för ytterligare en runda på Sjöbo GK. Det var Norsk Boängboey som gällde. Man spelar som vanligt, men på varje hål har man ett gratiskast. Om man spelar fram bollen mot greenen på två slag och exempelvis hamnar i greenbunkern så kan man gå ner i den, ta bollen i handen och med ett underarmskast skicka iväg bollen mot hål. Då man sedan puttar så är det det tredje slaget. Det innebär att det lätt blir mer än de 36 poäng man ska ha för att gå på sitt handikapp. Segraren igår hade 56 poäng. Själv kom jag bara upp i 44. Alla spelade från rött utslag utom jag. Jag slog ut lite längre bak från det som brukat kallas gult utslag. Detta för att jag skulle få träna från det utslag som jag ska ha i morgon då jag representerar Söderslätts tredjelag H60 som har seriematch just på Sjöbo GK.

Korsordsfisk till middag.
 

På hemvägen från golfen körde jag om Lomma. Eller, man kör inte om Lomma från Sjöbo utan jag fortsatte till Lomma och Fiskboden. Då City Gross hoppat över fiskrätten även denna vecka så har vi beslutat i familjen att vi vill ha vår fisk på tisdagar och då ska den köpas hos Fiskboden. Jag var fast besluten att testa något som vi inte brukar ha. Det blev rödfisk. Jag fick reda på att det var detsamma som den välkända korsortdsfisken. Rödfisk kan även kallas kungsfisk eller uer. Det sistnämnda är ett vanligt ord i korsord.

Fisken stekte jag och serverade med poatismos, broccoli och en örtsås som också kom från Fiskboden. Det blev ganska populärt hos alla i familjen inklusive hundarna.

Norsk poängbogey avslutade vårresan.
 

Kvällen tillbringade vi tillsammans med kommissarie Jimmy Pérez sista framträdande efter sju säsonger som huvudpersonen i serie Shetland. Precis som Beck påstås bygga på Sjöwall Wahlöö karaktärer så bygger Shetland på Ann Cleeves huvudpersoner, men det finns lika lite kvar av Cleeves berättelser som det finns av Sjöwall Wahlöös historier i Beck. Shetland säsong sju slutade ganska bra och då Douglas Henshall valt att avstå kommande eventuella omgångar fick man ett betydligt bättre slut än att ta livet av honom som är ganska vanligt då man ska göra sig av med huvudkaraktären.

Övrig TV blev ett avsnitt Alla mot alla och senaste avsnittet av ”Accused”. Dessutom blev det lite fotboll. Premier League avverkade tre matcher. Alla var med mittenlag så det var kanske inte speciellt avgörande matcher. Wolverhampton slog Crystal Palace med 2-0. Aston Villa vann med 1-0 över Fulham. Det var nog den match som låg närmast ett toppmöte. Sedan fanns det ett bottenmöte. Det var Leeds mot Leicester. Den matchen slutade 1-1 och innebar att de båda lagen klättrade över nedflyttningsstrecket med minsta möjliga marginal.

IDAG! ONSDAGEN DEN TJUGOSJÄTTE APRIL 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Tanzania
 

Tanzania är en sammanslagning av Tanganyika, (fastlandet) och Zanzibar (ögrupp).  Dessa två före detta brittiska kolonierna bildade den 26 april 1964 en republik som kom att få namnet Förenade republiken Tanzania. Det är denna händelse som ligger till grund för nationaldagen.

Självständighet från Storbritannien erhöll Tanganyika år 1961 och Zanzibar år 1963.

NAMNSDAG:

Teresia
Terese

 

Namnsdagar den 26:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Kletus (till minne av en påve, även i formen Cletus; utgått)
1901–1917 – Engelbrekt (nu 27 april)
1918–1985 – Teresia
1986–1992 – Teresia, Terese och Tessy (utgått)
1993–2000 – Teresia och Terese
Från 2001 – Teresia och Terese

TEMADAG:

Ledarhundens dag
 

Sista onsdagen i april infaller internationella Ledarhundsdagen, då man världen över uppmärksammar dessa fantastiska hundar och vad deras dagliga arbete kan innebära för den som har en synskada. Det finns i dag drygt 250 ledarhundar i tjänst i Sverige. 80 procent är labradorer. I år väntas minst 40 ledarhundar gå i pension.


Världsdagen för intellektuell äganderätt
 

Världsdagen för intellektuell äganderätt är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt 2001. Genom denna temadag vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.
 

Promenadens dag
 

Att ta en promenad är det lättaste sättet att må bättre i både kropp och själ. Promenadens dag uppmärksammar hur enkelt det är att göra något man mår bra av. Regn eller sol, ta på dig skorna och ge dig ut. Promenadrundan väljer man själv efter förmåga och intresse. Promenadens dag instiftades 2014 och firas varje år den 26 april.


Alien-dagen
 

Den 26:e april 2016 instiftade Fox den årliga "Alien"-dagen, som firas genom specialvisningar (i USA åtminstone), massor av ny merchandise, och chansen att äntligen kunna ikläda sig Ripleys kängor från "Aliens". Varför just den 26:e april då? Jo, LV-426 är platsen där Xenomorphen först upptäcktes i Ridley Scotts originalfilm.


Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen
 

Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen är alltid den 26 april. Förklaring till dagen är överflödig. Det var ju den 26 april 1986 som katastrofen vid Tjernobyls kärnkraftverk nära staden Prypjat inträffade då reaktor fyra exploderade och radioaktivt avfall spreds över Europa.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOSJÄTTE APRIL.

1902 Manchester United föds.
 

Idag 1902 blev det officiellt att Newton Heath blivit Manchester United. 1878 bilades Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC, senare endast Newton Heath eller rätt och slätt “the Heathens”. 1902 var klubben nära konkurs med en stor skuld på drygt 2500 pund. Dåvarande lagkaptenen Harry Stafford hittade då fyra lokala affärsmän, däribland John Henry Davies (som blev ordförande), som var villiga att investera £500 i utbyte mot ett direkt intresse av att driva klubben. Det gick ut på att byta ut klubbfärgerna gult och grön till rött och vitt. Klubben skulle även få nytt namn. Olika förslag kom som "Manchester Central" och "Manchester Celtic". Man enades till slut om Manchester United FC. Detta beslutades den 24:e april och idag var namnbytet officiellt. Så Grattis United på 121-årsdagen!

1903 Nytt Madridlag.
 

Idag 1903 grundade tre baskiska studenter i Madrid en ny fotbollsklubb. Klubben sågs som en gren av baskiska Athletic Bilbao. Därför kallade de sin nya klubb Athletic Club de Madrid. Då Athletic Bilbao grundades av engelska arbetare från Southampton fick de rödvitrandiga tröjor. Då den nya Madridklubben grundades av Bilbao-fans så fick de också ha rödvitrandigt. Efter det spanska inbördeskriget (1936-1939) slogs Athletic samman med laget Aviacion Nacional från Zaragoza och fick namnet Athletic Aviacion de Madrid. 1947 fick klubben sitt nuvarande namn, Club Atlético de Madrid.

2003 John Ryan hoppar in.
 

John Ryan föddes i Doncaster den 1:a maj 1950. Han växte upp som en stor supporter av fotbollslaget Doncaster Rovers. Han kom att bli rik inom industrin för skönhetsoperationer. Så rik att han beslöt att köpa sitt favoritlag, men han nöjde sig inte med det. Äger man ett fotbollslag så kan man även bestämma sig för att spela med i laget. Idag 2003 hade han fått tröja nummer 28 och i ligan som kallas Conference National mötte Doncaster Hereford United på hemmaplan. Nummer 28, John Ryan hoppade in i sista minuten. Han rörde aldrig bollen, men fick trots det plats i Guinness rekordbok som den äldsta spelaren i en engelsk ligamatch 53 år 11 månades och 26 dagar gammal. Doncaster vann med 4-2.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOSJÄTTE APRIL.

Sara THUNEBRO blir 44 år.
 

Sara Kristina THUNEBRO är född 1979 i Strängnäs, Södermanland.
Försvarare
50 U- och 132 A-landskamper för Sverige (1995-15).

Klubbar som spelare:
IK Viljan (1990-96),
Gideonsbergs IF (1997-98),
Djurgårdens IF (1999-2009),
FFC Frankfurt (2009-13),
Tyresö FF (2013),
Eskilstuna United DFF (2013-15).

Avi NIMNI blir 51 år.
 

Aviyahu "Avi" NIMNI är född 1972 i Holon, Israel.
Mittfältare
4 U- och 80 A-landskamper för Israel (1990-2006).

Klubbar som spelare:
Maccabi Tel Aviv (1980–97),
Atlético Madrid (1998),
Maccabi Tel Aviv igen (1998–2003),
Derby County (1999–2000 lån),
Beitar Jerusalem (2003–05),
Maccabi Tel Aviv än en gång (2005–08).

Lag som ledare:
Maccabi Tel Aviv (2008-11 general manager).

Nimni är den spelare som gjort flest mål någonsin för Maccabi Tel-Aviv (174) och var länge lagkapten i det israeliska landslaget.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA MITT-I-VECKAN-DA'!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv