• Boris dagliga blogg

Lördagen den 7:e januari 2023

NAMNSDAG:
August,
Augusta
 
TEMADAG:
Temadagens dag

RUBRIKER.

Sallad var beställd.
Äntligen På Spåret.
Frankie Drake och The Ice Road.



FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7/1:
1970: Kaizer Motaung bildar Kaizer Chiefs.
2006: Xabi Alonso gör ett "ishockey-mål" i tom kasse.
2013: Messi får sin fjärde Ballon d`Or i rad.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7/1:
Eden HAZARD, 
Davide ASTORI.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 6/1 2023.

Sallad var beställd.
 

Igår var det en riktig skånsk vinter, men snålblåst och regn. Den Lille ville inte ens gå ut för sin förmiddagsrunda och även Rhiann hade bråttom att komma runt och hem igen. Då jag ändå blivit blöt så passade jag på att även gå till ICA Maxi. Det var beställt sallad med räkor och detta var inget som fanns i kylen. Alltså blev det isbergssallad, körsbärstomater, slanggurka, oliver, fetaost och räkor som jag gjorde sallad av. Äpplet hade vi fredan hemma. Hundarna och äldsta dottern skulle på trettondedagsfest hos vår helgvän. Därför blev det TV för bara hustrun och jag.

Äntligen På Spåret.
 

Ett program vi följt slaviskt de senaste åren har varit På Spåret. Men då helgerna kommit under veckosluten och under de tider då progammet sänts denna säsong, så har vi nog bara sett ett eller två program live. Men igår var det dags igen. Duoappen var framme och det var faktiskt hyfsat enkla frågor. Åtminstone om man som vi som är med på Duoappen, har ett tiotal alternativ. Sedan var det lite sport med svar som chikan och innings som var ganska lätta för min del. Så det var inte så stora problem att slå deltagarna i TV.

TRAILER TRAILER

Frankie Drake och The Ice Road.
 

Vi tittade även på en deckare. Det var ett avsnitt av den kanadensiska serien om ”Frankie Drake Mysteries”. Frankie som ärt en kvinnlig privatdetektiv i Toronto på 1920-talet. Helt okay äben om den som alla andra deckare kanske inte är så realistisk. Sedan passade jag på att se en film som gick på ShyShowtime. Jag fick en tanke att jag skulle kunna se en film om dagen som gick på någon TV-kanal. Om man går in på tv-tabla.se (eller googlar tv tablå) så får man upp alla kanaler och kan se vilka filmer de visar. Klickar man på filmtiteln så kommer man til trailern för just den filmen. Har man sedan en massa filmkanaler så ser man filmen där utan reklam. Igår hittade jag ”The Ice Road” från 2021 med bl a Liam Neeson som långtradarchaufför. Beskrivningen av filmen lyder:

”När en diamantgruva kollapsar i norra Kanada fångas en grupp gruvarbetare i rasmassorna. Nu måste Jim Goldenrod snabbt hitta långtradarförare med de rätta kvalifikationerna, som kan transportera räddningsutrustning via farliga isvägar över frusna vatten. Ett självmordsuppdrag även för riktigt våghalsiga truckers, men Mike och Tantoo antar utmaningen. Isen visar sig vara ännu svagare än beräknat, samtidigt som det blir uppenbart att sabotörer försöker se till att uppdraget misslyckas.”

Visst är det spännande och många gånger förstår man inte hur det ska lyckas få ett lyckligt slut. Det blir inte helt igenom lyckligt. Detta är kanske tur, för annars hade allt gått som det skulle. Men i vanlig ordning så är slagsmålsscenerna i sådana här actionfilmer alldeles för långa och helt orealistiskt då aktörerna bara reser sig och fajtas vidare trots att de borde dörr flera gånger om.

Kanada och Manchester United.
 

Lite idrott förekom också igår. Det var dock inget jag tittade på. Först var det avslutning av junior-VM i ishockey. I detta Vm var Tjeckien det enda lag som vunnit över Kanada, och de möttes i finalen tidigt igår morse. Min tanke var att Kanada skulle köra over Tjeckien då hemmalaget bara blivit bättre och bättre och Tjeckien tappat lite på slutet. Fast det var tydligen väldigt jämn målmässigt. 2-2 och precis som i så många andra matcher i slutspelet så fick det avgöras på övertid. Kanada vann med 3-2.
FA-cupen i England gör inte som andra europeiska länder som spelar sina cuper. De har cupmatcher mitt i veckan. Men England offrar ett helt veckoslut för det som kallas tredje omgången. Det kan även kallas 32-delsfinaler. Det är i denna omgång som Premier Leaguelagen gör sin entré. Det är helt fri lottning och därför möttes två Premier Leaguelag i första matchen i tredje omgången igår. Mancester United mot Everton. I paus var det jämn, 1-1. Statistiskt sett var andra halvlek betydligt jämnade förutom målmässigt. Manchester United är vidare till nästa omgång med segern med 3-1 igår.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 7/1 2023.

NAMNSDAG:

August och Augusta
 

Namnsdagar den 7:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1680 – Knut (nu 13 januari) eller Knut hertig (utgått)
1680–1810 – Lucianus (till minne av en syrisk teolog och martyr från 300-talet, utgått)
1811–1900 – August
1901–1985 – August
1986–1992 – August, Öjar (utgått) och Örjan (nu 9 juli)
1993–2000 – August och Augusta
Från 2001 – August och Augusta

TEMADAG:

Temadagens dag
 

En temadag är en dag som uppmärksammar ett visst tema, normalt sett årligen återkommande. De flesta temadagar högtidlighålls ett bestämt datum varje år, medan ett mindre antal firas till exempel en specifik första veckodag i en viss månad. Vissa temadagar är väldigt lokala medan andra är internationella. Idag är det kanske den bästa temadagen av dem alla. Det är Temadagens Dag. Det betyder att du kan välja bland alla temadagar som finna året runt, plocka ut den som passar dig och fira den. Kanske med något att äta eller välja film eller serietema att titta på. Det finns mer kända temadagar och mindre kända. De mer kända är oftast instiftade av FN. De är antingen dagar som kallas ”internationella-” eller ”Värld-”. En av de äldsta av dessa är ”Världshälsodagen” den 7:e april. Den har firats sedan 1950 efter grundandet av WHO denna dag 1948. De mindre kända är instiftade av diverse sällskap som har något gemensamt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E JANUARI.

1970 Syafrika får en ny fotbollsklubb.
 

Idag 1970 bildades det en fotbollsklubb i Sydafrika. På den tiden fanns en fotbollsliga i USA som hette NASL (North American Soccer League). Det var då som alla stora spelare köptes upp av de Nordamerikanska klubbarna. Här fanns åldrande superstjärnor som Pelé, George Best, Johan Cruyff och Franz Beckenbauer. Det fanns även en spelare från Sydafrika vars namn är Kaizer Motaung. Han spelade i Orlando Pirates, Atlanta Chiefs och Denver Dynamos.

Det var under perioden mellan han var i Atlanta och Denver som han stannade några år hemma i Soweto i Sydafrika. Klubben han bildade då, uppkallade han efter sig själv och den klubb han lämnade i USA. Kaizer och Chiefs. För tillfället spelar klubben i högsta divisionen som i Sydafrika är Premier Soccer League. Tre gånger har de blivit mästare.

Om man granskar klubbmärket så kan man undra var en indianhövding kommer in i Sydafrika, men det är Kaizer Motaung som plockat detta från Atlanta Chiefs klubbmärke.

2006 Liverpool vidare i FA-cupen.
 

Tredje omgången av FA-cupen spelades idag 2006. Det är denna omgång Premier Leaguelagen gör sin entré. Liverpool hade åkt till Luton för att lätt manövrera ut Championship-laget. Luton hade ledningen med både 2-0 och 3-1 innan Liverpool tog sig samman och lyckades vända till 4-3. Men Luton tryckte på för en kvittering och tog upp sin målvakt för att fa ytterligare en anfallare. Då fick Xabi Alonso tag på bollen och från en bit in på egen planhalva kunde han rulla in bollen i tomt mål och slutresultatet 5-3. Det visade sig vara en bra språngbräda till hela mästerskapet som Liverpool vann i den jämna finalen mot West Ham 3-3 och straffar.

2013 fjärde raka för Messi.
 

Lite försenat delades idag 2013 Ballon d'Or ut till de bästa spelarna och managers under 2012. Lionel Messi vann sin fjärde raka ”guldboll”. Kanske inte så konstigt då han under fjolåret slog Gerd Müllers gamla rekord från 1972 på 85 mål i klubb- och landslag under ett år. Messi gjorde 91 mål 2012. Däremot lyckades hans lag Barcelona bara vinna en titel och det var Spanska cupen. De andra pristagarna var USA:s Abby Wambach. Bästa managers blev Spaniens Vicente del Bosque och vår egen Pia Sundhage.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7:E JANUARI.

Eden HAZARD blir 32 år.
 

Eden Michael HAZARD är född 1991 i La Louvière, Belgien
Mittfältare
37 U- och 126 A-landskamper för Belgien (2006-22).

Klubbar som spelare:
Royal Stade Brainois (1995-2003),
Tubize (2005–2005),
Lille (2005-2012) 
Chelsea (2012-19),
Real Madrid (2019-).

Under VM 2018 gjorde Hazard en magnifik turnering där han som lagkapten bar sitt Belgien till ett VM-brons, vilket var landets första VM-medalj genom alla tider. Han utsågs även till hela VM:s bästa spelare efter Kroatiens Luka Modric.

Davide ASTORI blev 31 år.
 

Davide ASTORI var född 1987 i San Giovanni Bianco, Italien.
Försvarare
4 U- och 14 A-landskamper för Italien (2004-17).

Klubbar som spelare:
Pontisola (1997-2001),
Milan (2001–08),
Pizzighettone (2006–07 lån),
Cremonese (2007–08 lån),
Cagliari  (2008–16),
Roma (2014–15 lån),
Fiorentina (2015–16 lån),
Fiorentina (2016–18).

Den 4 mars 2018 hittades Astori död på sitt hotellrum i Udine. Hela Serie A-omgången denna dag ställdes in på grund av dödsfallet. Obduktionen visade att han avled av en hjärtattack.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA LÖRDAG!

Kommentera gärna:

  • Mr.W • 8 januari 2023 00:33:21
    Mycket intressant, tack för uppdateringen! gott och lätt sallads recept går som alltid går hem :)

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln