Ska två lag i samma kvalgrupp mötas i final?

1957: Pelé gör debut i Brasiliens landslag 16 år och 9 månader gammal.
1990: Hemmalaget Italien vinner bronsmatchen i VM över England.

FÖDDA IDAG:
Alberto, Jakub, Jürgen.

DAGENS TRÖJA
BELGIENs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Egentligen skulle jag haft årets nya belgiska hemmatröja, men Micke i Fotbollsaffären väntar på att den ska komma. Jag har beställt den. Alltså får jag dra på mig förra VMs Belgientröja istället. Givetvis är det för segern med 2-1 över Braslien igår.

Fredag och VM var tillbaka. Dagen inleddes med medicine-VM där de svenska doktorerna spelade placeringsmatcher om 5-8. De kommer att spela match om femte plats idag mot Ungern. Det blev seger igår över Mexiko med 1-0. Sedan så har det kommit igång mängder med träningsmatcher. Dessa kommer att bli fler då VM tagit slut, men det är ju bara sex lag kvar av 32 så många länder kan börja spela ihop sina klubblag inför kommande säsong.

VM hade alltså kommit fram till kvartsfinaler på den sida där alla förståsigpåare anser att världsmästaren ska komma ifrån. Inför dessa kvartar hade det diskuterats mycket om alla filmningar och framförallt Neymars skådespelartalanger eller kanske brist på dessa. Det verkade som om alla, både domare och spelare hade pratat om dett innan matcherna. Domarna struntade i att blåsa av spelet då de såg att det bara var ”filmning” och efter hand kom även spelarna på att det var bäst att resa sig upp och spela vidare. Neymar började filma redan efter fem minuter, men sedan slutade han. Det var t o m så att han gick av planen under matchens gång för att behandla en skada. Detta gjorde att det blev en större behållning av att se på matcherna som gick igår.

Första matchen var ganska klar på förhand. Att Frankrike skulle slå ut Uruguay var för mig ganska klart. Så blev det också. Fransmännen hade kontroll på matchen och vann ganska enkelt med 2-0. Men om man tittar på skottstatistiken så hade de bara två skott på mål. De var alltså fruktansvärt effektiva som gjorde mål på alla sina två skott. Men visst är det lite ynkligt att bara avlösa två skott på mål. Dessutom skulle inte det sista skottet gått in. Det var nämligen så att Muslera i Uruguays mål gjorde sin tavla som han alltid gör någon gång under en turnering. I hans 102:a landskamp fick han ett skott av Griezmann mitt på sig och likt Liverpools målvakt Karius så lyckades han krångla in bollen på något mystiskt vis. Sedan gillade jag domaren Pitana från Argentina. Han är den förste domare i detta VM som gav en varning till en spelare som la sig ner och låtsades vara skadad. Det var frankrikes nya stjärna Mbappé. Frankrike tod sig alltså hel rättvist till semifinal.

Frankrikes motståndare i semin skulle ploclas fram från matchen mellan Brasilien och Belgien. Jag har påstått att Belgien är det land som har de bästa individuella spelarna och även för fyra år sedan var min favorit. Nu är de fyra år äldre. Brasilien är mångas favorit, men de kan störas och bli frustrerade. Det var exakt det som hände igår. Egentligen skulle väl Brasilien gjort sex-sju mål, men de missade frilägen, eller så stod Courtois ivägen. När sedan Fernandinho olyckligt fick en belgisk hörna på sig och gjorde självmål så gynnade detta Belgien i dubbel bemärkelse. Det första var givetvis att Belgien fick ledningen och det andra var att brassarna var tvungna att trycka på och då fick Belgien en massa kontringar, med sina snabba och skickliga anfallare. Då De Bruyne satta 2-0 i första halvlek känndes det nästan som att de skulle kunna kontra in fler mål. Istället blev det så att inhoppare Renato Augusto kunde reducera, men då var det bara femton minuter kvar och närmare kom inte Brasilien, i det som får anses vara VMs hittills bästa match.

Precis som jag förutspådde igår så blir årets fotbolls-VM ett nytt VM där alla andra lag utom de Europeiska är kvar i semifinal. Det som gör Rysslands-VM lite annorlunda år att av de lag som är kvar så är det bara två som blivit världsmästare tidigare. Det är Frankrike och England. Det finns inte många som tror på England och frågan är om Frankrike klarar av Belgien i semifinalen. Jag tippar på en helt ny världsmästare i detta VM. Det kan faktiskt bli Frankrike mot Sverige i final och det hade ju varit häftigt, för det har aldrig inträffat tidigare att två lag från samma VM-kvalgrupp mötts i final.

Dagens matcher är från den halvan som visserligen ska plocka fram ett finallag, men där ingen ger detta lag en chans att vinna VM. I sista matchen är det hemmanationen Ryssland som möter Kroatien och Ryssland har levt på lånad tid länge. Det måste ta slut idag. Kroatien är det klart bättre laget. England är det klart bättre laget i matchen mot Sverige och inte många experter ger svenskarna någon chans. Hade det varit för 15 till 20 år sedan skulle jag trott på Sverige, men de senaste åren har England gått bäst i tävlingsmatcher mot Sverige. Men Sverige har bar släppt in mål mot de fortfarande regerande världsmästarna Tyskland, så kan de hålla tätt och spela till ett straffavgörande så kanske det finns en chans.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 7:e juli.

1957 Edson Arantes do Nascimento i landslaget.

Då han var 15 år gammal gjorde han entré i Santos, laget som han var trogen nästan hela sin karriär. Det dröjde inte länge förrän han var landslagsaktuell. Idag 1957 fick Pelé chansen då Brasilien mötte Argentina. Pelé var 16 år och åtta månader och 15 dagar gammal. Tyvärr så förlorade han sin premiär med 2-1. Men Brasilien fick ett mål. Vem gjorde det? Jo, Pelé givetvis!

1990 match om tredje plats i Italien-VM

På Stadio San Nicola i Bari spelades idag 1990 bronsmatchen mellan hemmalaget Italien och England. Det dröjde ända till 71:a minuten innan Roberto Baggio kunde ge sitt lag ledningen. Engelsmännen hade inte gett upp och tio minuter senare lyckades David Platt kvittera. Lagen förberedde sin på förlängning då Italien fick straff fyra minuter före slutat. Denna satte VM:s skyttekung Salvatore Schillaci. En märklig spelare som var i stort sett okänd före VM, och fortsatte vara det efter VM. En mer känd spelare fick se sig besegrad i sin sista match. Det var Englands målvakt Peter Shilton, som denna dag gjorde sin 125:e och sista landskamp.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 7:e juli.

34 år Alberto AQUILANI född 1984 i Rom, Italien.