• Boris dagliga blogg

Fredagen den 24:e februari 2017.

EUROPA LEAGUE med lag från 12 olika nationer i åttondelarna.

GÅRDAGENS SKVALLER:
Claudio, Wayne, Antione.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1910: Grattis MFF på 107-årsdagen
1993: No more Bobby Moore
2004: Dagen då Edu gjorde tre mål men inte hat trick.
2004: 141 sekunder, det snabbaste hat tricket.

FÖDD IDAG: Denis.
DAGENS TRÖJA

EUROPA LEAGUE med lag från 12 olika nationer i åttondelarna.


Det var ju stor Europa Leagueomgång igår. Hur stor den turneringen nu är. Sverige rosar inga marknader i klubbarnas Europaspel, men en match i Sverige blir det i alla fall. Den 24:e maj kommer finalen att spelas på Friends Arena i Solna. Men det är några matcher dit. Europa League, som i år fyllt ut med treorna från Champions Leaguegrupperna, tvingas spela 16-delar och de avklarades med andra matchen igår.
 

Isaac Kiese Thelin spelade en absolut avgörande roll för sitt Anderlecht då han i 90:e minuten gjorde mål i St Petersburg. Hans mål gjorde att den töntiga regeln med mål på bortaplan resulterade i att Anderlecht 1-3 förlust igår var bättre än Zenits 0-2 förlust för en vecka sedan. Anderlecht vidare alltså.
 

Nian har en förkärlek för engelska klubblak och visade givetvis Tottenham då de skulle piska skiten ur belgiska Gent på Wembley. Men engelska klubblag på Wembley är ingen hit. Arsenal hade ju förlagt en Champions Leaguesäsong där med mestadels besvikna matchutgångar. Tottenham hade en 0-1 förlust att ta igen, men det sket sig. 2-2 och ytterligare ett Belgiskt lag vidare.
 

Faktum är att till lottningen av åttondelarna finns de tre belgiska lag. Tyskland och Ryssland har två lag och följande länder har ett lag var vidare: England, Grekland, Nederländerna, Cypern, Italien, Turkiet, Danmark, Frankrike och Spanien. Märkbart är att Spanien bara har ett lag kvar (Celta Vigo) och Portugal inget. Dessa två nationer har ju dominerat de senaste åren, men i år är det mer blandat. Visserligen har Belgien tre lag, men jag kan lova att det inte blir två lag från detta land som möts i finalen i Solna.

GÅRDAGENS SKVALLER

CLAUDIO RANIERI (fakta)


Fjolårets succétränare Claudio Ranieri får sparken. Det bekräftar nu Leicester City.
Leicester City vann sensationellt Premier League förra säsongen. Det var den första ligatiteln i klubbens historia.
Men den här säsongen har det gått tyngre. Trots att Leicester gått vidare till åttondelsfinal i Champions League är man indragna i bottenstriden i ligan.
Leicester har i dagsläget bara en poäng ner till nedflyttning. 
Ledningen tog beslutet att sparka Ranieri efter gårdagens 2-1-förlust borta mot Sevilla.

WAYNE ROONEY


Wayne Rooney stannar i Manchester United. Efter den senaste tidens spekulationer om den engelska anfallsstjärnans framtid så har nu lagkaptenen själv gått ut med ett klargörande.

Wayne Rooney, 31, flyttar inte till Kina. I ett pressmeddelande meddelar han att han blir kvar i Manchester United.
"Trots allt intresse från andra klubbar, vilka jag är tacksamma mot så vill jag med detta meddelande säga att jag stannar i United och därmed avsluta alla spekulationer", skriver Rooney enligt Sky Sports.
Han fortsätter, enligt tidningen, med att säga att hoppas få vara en del i den fortsatta process klubben är inne i och slåss för framgång i samtliga turneringar klubben är kvar i.

ANTOINE GRIEZMANN


Atletico Madrids franske storstjärna Antoine Griezmann, 25, är ett av fotbollseuropa hetaste namn och ryktas ivrigt till Manchester United.
En av de som tror på en framtida övergång är förre storspelaren Emmanuel Petit.
– Jag tror absolut att han går till United, han och Pogba har en bra kemi från landslaget och är väldigt goda vänner, säger Petit till Sky Sports.
Även Roy Keane har uttalat sig om Griezmanns vara eller icke vara i United.
– Vilken spelare han vore för United att få in, han har varit fantastisk de senaste två åren, säger Keane till ITV.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Detta var den sista MFF-tröja som Fotbollsaffären kunde plocka in. Efter detta tillät MFF bara tröjor från Klubben. Det dröjde några år innan Intersport kom in med sin MFF avdelning i Malmö-butikerna. 

Jag tog denna tröja som delbetalning på lönen då jag jobbade halvtid i Fotbollsaffären. Tröjan är (som alla MFFs tröjor) från Puma. Den har exakt samma modell som alla andra lag som använde Puma. Enda skillnaden är att de andra lagen har två färger i V:et vid halsen. Malmö FF kör allt sitt i Ljusblått.

FOTBOLLSHISTORIA från idag 1910 Malmö FF föds. 1993 Bobby Moore. 2004 Edu, 2004 hat trick

1910 MFF bildas


Klubben uppstod som ett kommunalt initiativ 1905 för att uppmuntra ungdomar i Malmö att spela organiserad fotboll. Ett av ungdomslagen, Bollklubben Idrott, även känt som BK Idrott, var en föregångare till Malmö FF. BK Idrott gick ihop med IFK Malmö i deras nyskapade fotbollsavdelning 1909, men lämnade rätt snabbt på grund av problem mellan de två klubbarna. Den 24 februari 1910 grundade de 19 medlemmarna i BK Idrott, Malmö FF. Den första ordföranden i klubben var Werner Mårtensson.

1993 Bobby Moore no more


Idag 1993 avled Bobby Moore I cancer. Han blev 51 år och räknas som en av Englands legendariska spelare. Mycket av detta kan tillskrivas att han var lagkapten under enda VM som England vunnit. Han spelade större delen av karriären i West Ham men även över 100 matcher i Fulham. Efter lite spel i USA avslutade han sin karriär som spelare i: Hör och häpna, danska Herning Fremad, som nu heter FC Mittjylland.

Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966.

2004 Celta Vigo – Arsenal 2-3


Idag 2004 spelade Arsenal en Champions Leaguematch i Spanien. Det fanns lite historia i matchen. Den minst överraskande var att svensken Anders Frisk dömde. Lite märkligare var att det var första gången Arsenal under Arsene Wenger vann i Spanien mot ett spanskt lag. Det märkligaste var att Edu gjorde de tre första målen utan att det var ett hat trick. Det var nämligen Celta Vigos Edu, Luís Eduardo Schmidt, som gjorde kvitteringen till 1-1 medan Arsenals tvåmålsskytt var Edu, Eduardo César Daude Gaspar. Så kan det vara med brasilianska spelare då inte smeknamnen räcker till.
 

Celta Vigo - Arsenal 2-3 och tre gånger Edu

2004 rekord hat trick

 
Idag 2004 spelade Bournemouth hemma mot Wrexham. Det såg bra ut då de ledde med 3-0 då managern tyckte att James Hayter kunde få vara med de sista minuterna. Han byttes in i 84:e minuten. Fyra minuter senare var ställningen 6-0. Hayter hade då gjort ett äkta hat trick på bara 141 sekunder. Det är tidernas hat trick rekord i en högre liga.
 

James Hayter och historiens snabbaste hat trick

FÖDD IDAG

77 år Denis LAW född 1940 i Aberdeen, Skottland
Anfallare
55 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
1956-60 Huddersfield Town,
1960-61 Manchester City,
1961-62 Torino,
1962-73 Manchester United 
1973-74 Manchester City än en gång.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv