• Boris dagliga blogg

Måndagen den 18:e oktober 2021

Kött till politiker men inte skolbarn! Hur farligt är covid-19 egentligen??? Igår hjälpte in 3,5 miljarder.


IDAG: 18/10 -21:
Namnsdag: Lukas.
Temadagar: Internationella klimakteriedagen,
Chokladmuffins dag, Internationella slipsdagen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18/10:
1873: Den allra första tävlingsmatchen spelas i Skottland.
1908: Det första Milan-Inter derbyt spelas.
1961: Stoke City satsar på en 46-årig spelare.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 18/10:
Ryan
NELSEN, Robbie SAVAGE.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 17/10 2021.

Kött till politiker men inte skolbarn! 


Då jag läste tidningen i morse fastnade jag för trenden att alla ska bli vegetarianer. Trots att jag varit lärare i 40 år och haft både hemkunskap och näringslära med barnen så är tydligen den gamla matcirkeln och mattriangeln förlegade och jag verkar ha ljugit för barnen då jag visat vad man ska äta för att må bra. Mot slutet av min lärarbana hade vi tallriksmodellen som vi försökte likna då vi åt lunch. Även detta har försvunnit. Politikerna vill att skolan i stort sett endast ska servera vegetarisk mat vilken blir svårt med tallriksmodellen. Jag tittade på kommande veckas matsedel för den skola jag jobbade på:

Vecka 42
Måndag 2021-10-18: Falafel, vitlöks- och persiljedressing, bröd, serveras med klyftpotatis
Tisdag 2021-10-19: Korv stroganoff på kycklingkorv, serveras med ris
Onsdag 2021-10-20: Italiensk pastagratäng
Torsdag 2021-10-21: Kycklingdrumsticks, gelé, serveras med potatis- och rotfruktsgratäng
Fredag 2021-10-22: Fisk med, ingefära, lime, kokosmjölk, paprika, morot, serveras med nudlar


Denna vecka verkar vara väldigt generös med kött. Det är kyckling två dagar i veckan mot normalt en dag. Dessutom brukar det serveras fisk en dag vilket även gäller denna vecka. Men allt annat i köttväg har varit borta från matsedeln de senaste åren. Det intressanta som fanns i tidningen var att då politikerna blir serverade sina luncher eller middagar så finns det alltid en kötträtt med. Hur kan det ha blivit så här angående våra matvanor?
 

Hur farligt är covid-19 egentligen???


Är detta ett sätt att lura oss liksom den skrämselpropaganda som rasat de senaste åren om coronaviruset. Sanningen är att det är i stort sett ofarligt. En vanlig förkylning är mycket värre. Då jag känner en del som testats positiva för covid-19 så kan jag konstatera att ingen varit särskilt sjuk och definitivt inte haft feber eller halsont mer än maximalt två dagar. Några har testats positivt då familjen varit drabbat och dessa några har inte känt ett dugg. Att vi i vår familj känner oss lurade av myndigheterna beror på att en familjemedlem drabbats, men av läkare inte anses smitta och ska kunna gå tillbaka till sitt arbete snarast. Var kommer all skrämseltaktik om död och elände ifrån. Hade dessa personer kanske dött i alla fall om det fått en ”vanlig” förkylning. Jag kom att tänka på alla som förr i världen drabbades av HIV och AIDS. Detta var samma som döden, men hur många dör i följdsjukdomar av detta virus idag? Det finns många som påstår sig vara testade positiva med jobbar och lever normalt år efter år. Har det gått snabbare med covidviruset så att detta också är ofarligt nu. Då alla regler i samhället släppts så verkar även politikerna anse att covid från och med nu är ofarligt!
 

Igår hjälpte in 3,5 miljarder.


Ofarligt är det inte att gå på fotboll. Den sista matchen i Premier League igår var intressant då Newcastle ju blivit en av världens rikaste fotbollsklubbar i och med att den saudiarabiska investeringsfonden PIF köpte Newcastle för, enligt engelska medier, motsvararande 3,5 miljarder kronor. Köpet är kontroversiellt då den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman är ordförande i PIF. Nu hjälper det givetvis inte laget med en enda gång. Matchen hemma mot Tottenham hade smlat fulla läktare, men resultatet blev som det brukar. Förlust igen. Denna gång med 2-3 och än har Newcastle ingen vinst på åtta matcher och ligger näst sist. Det farliga var att en person i publiken drabbades av hjärtstopp och hjälpen kom från hemmalaget som fixade fram en hjärtstartare. Matchen avbröts och personen i fråga räddades. Så även om Newcastle inte vann så räddade man ett liv. Det liver lär vara mer värt än 3,5 miljarder kronor. Fast tränare Steve Bruce fortsatta liv på sin post lär nog inte gå att rädda ens med hjärtstartare.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 18/10 2021.

NAMNSDAG:
 

Lukas
 

Namnsdagar för den 18:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Lukas (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Lukas
1986–1992 – Lukas, Lilly (nu 9 september) och Lillemor (nu 18 november)
1993–2000 – Lukas och Matteus (nu 21 september)
Från 2001 – Lukas
 

TEMADAGAR:
 

Internationella klimakteriedagen
 

Internationella klimakteriedagen uppmärksammas den 18 oktober varje år och är instiftad av International Menopause Society och WHO. Hälften av världens befolkning går igenom klimakteriet och vi drabbas alla mer eller mindre. Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Men det är väldigt olika när det sker och hur kraftiga symptom man får. En del märker ingenting alls och andra går igenom ett helvete. Ca 75% upplever besvär i någon form.
 

Chokladmuffins dag
 

Muffins såldes på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare som bar en bricka på huvudet. De kallades för ”muffin men”. Muffinsen blev populära och i en tid innan de flesta hus hade en egen ugn, vilket blev vanligare först i slutet av 1800- och början av 1900-talen. Den 27 maj firas den internationella muffinsdagen runt om i världen. Men Chokladmuffins har fått en egen dag och det är den 18 oktober. Så unna dig en chokladmuffins till eftermiddags- eller kvällsfikat. Eller varför inte en till varje fika idag?
 

Internationella slipsdagen
 

Internationella slipsdagen eller Slipsens dag som den också kallas är en dag för att hedra och uppmärksamma slipsen som accessoar. Dagen firas för att visa uppskattning till slipsen framför allt för att öka användandet. Det kan behövas då faktiskt slipsen är det enda klädesplagg som inte fyller någon egentlig praktisk funktion.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18:E OKTOBER.

1873 Renton vann första viktiga matchen i Skottland.
 

Sexton klubbar i Skottland hade samlat in pengar för att kunna köpa en pokal och medaljer till det lag som vann den skotska cupen. Idag 1873 spelades den allra första tävlingsmatchen i Skottland mellan Renton FC och Kilmarnock. Renton vann med 2-0. Renton gick ända till semifinalen där de förlorade mot de första cupvinnarna i Skottland; Queen's Park. De fick då mottaga den allra äldsta pokalen i fotbollshistorien. Visserligen är Engelska FA-cupen äldre, men deras första pokal stals 1895 och har aldrig återfunnits.

1908 Inter mot Milan.
 

Då Milan vägrade ta emot spelare från andra länder bröt sig några spelare loss och bildade Internazionale, en klubb där alla nationaliteter var välkomna. Några av grundarna var schweizare och det är lite lustigt att det första derbyt lagen emellan spelades i just Schweiz. Det skedde idag 1908 i en turnering som hette Coppa Chiasso och spelades i kantonen Ticino i södra Schweiz. Inter var bara drygt ett halvt år gammalt med stretade emot bra. Till slut hade dock AC Milan vunnit med 2-1 och de har fortfarande plusstatistik på Inter.

1961 Stoke City köper in en 46-åring.
 

Stoke City hade problem att klara sig i Second Division. Publiken svek och 8 409 var åskådarantalet på deras senaste hemmamatch. Därför kom man på att idag 1961 betala 3 500 pund för en 46-årig spelare som 1932 hade debuterat för klubben, men de senaste åren spelat för Blackpool. Draget var lyckat och i nästa hemmamatch hade 35 974 personer kommit till Victoria Ground för att se Stoke spela. Spelaren det handlade om var Stanley Matthews. Han spelade ytterligare fyra säsonger och var 50 år då han lade av med toppfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18:E OKTOBER.

Ryan NELSEN blir 44 år
 

Ryan William NELSEN är född 1977 i Christchurch, Nya Zeeland
Försvarare
8 OS- och 49 A-landskamper för Nya Zeeland (1999-2012).

Klubbar som spelare:
Newman College NAS team (1987-95),
Christchurch United (1995-98),
D.C. United (2001-05),
Blackburn Rovers (2005-12),
Tottenham Hotspur (2012),
Queens Park Rangers (2012-13).

Lag som tränare:
Toronto FC (2013-14).

Han var under flera år lagkapten för Nya Zeelands landslag. 

Robbie SAVAGE blir 47 år
 

Robbie SAVAGE är född i 1974 i Wrexham, Wales.
Mittfältare
7 U- och 39 A-landskamper för Wales (1992-2004).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1991-94),
Crewe Alexandra (1994-97),
Leicester City (1997-2002),
Birmingham City (2002-05),
Blackburn Rovers (2005-08),
Derby County (2008-11),
Brighton & Hove Albion (2008 lån),
Stockport Town (2019).

Savage var känd för sitt fysiska spel på plan och i många av de klubbar han spelade i blev han mycket populär hos fansen. Han har efter karriären jobbat som expertkommentator i TV för BBC och skriver krönikor i tidningen Daily Mirror.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN STRÅLANDE HÖSTVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv