• Boris dagliga blogg

Söndagen den 9:e februari 2020

Premier Leagues "vinteruppehåll"?
Everton upp, Crystal Palace, Brighton och Watford ner!
VAR-statistik från Premier League.


IDROTTSHISTORIA:
1895: Volleyboll ser dagens ljus för första gången.
1979: Trevor Francis, dyraste spelare i England.
2007: Fotbollsfilmen Goal II har premiär.
2010: Amy Fearn blir första kvinniga domaren i en Engelsk proffsliga.
2018: Vinter-OS nummer tjugotre invigs av Moon Jae-in.

FÖDDA:
Sandy, Cyrille, Gordon, Jonny, Josef.

DAGEN

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN LÖRDAGEN DEN 8/2 2020

Premier Leagues "vinteruppehåll"?


Det var igår som Premier Leagues ”vinteruppehåll” startade. I andra ligors uppehåll så ligger ligan nere, men inte i Premier League. I England har man spelat fotboll varje vecka och ibland lite mer under vinterhalvåret i nästan 150 år. Då tar man inte bara och lägger under detta en vecka. Alltså kör man likt Sportlovet i Sverige. Alla är inte lediga samma vecka. Det betyder att det går fyra Premier Leaguematcher detta veckoslut och sedan har de åtta lagen ledigt. Resterande tolv lag har ledigt fram till nästa veckoslut då det spelas fredag till måndag.
 

Everton upp, Crystal Palace, Brighton och Watford ner!


Det lustiga är att man gjort lite som ett lov från fotbollen ändå då ingen av de två Premier Leaguematcher som spelades igår gick på den klassiska tiden klockan fyra. Halvtvå och halvsju spelade först Everton mot Crystal Palace och sedan Brighton mot Watford. Everton har lyft sig i kragen. De vann med 3-1 och kryper upp mot platserna till Europaspel. Samtidigt går Crystal Palace andra vägen och är på väg ner mot nedflyttningsstrecket. Brighton och Watford är hela tiden på väg ur Premier League. Watford har jag placerat där sedan länge och i varje av de tre senaste matcher de spelat hade de chansen att ta tre poäng, men det verkar som om de har bestämt sig för att ramla ur. Efter ledning med 1-0 verkade det som om Brighton inte skulle kunna kvittera. Då passade Watford på att göra ett praktfullt och helt oförklarligt självmål. Så slutade de 1-1.
 

VAR-statistik från Premier League.


Samtidigt som man har ”ledigheten” i Premier League så har det kommit lite statistik på hur och vilka VAR har påverkat ligan. Man skulle kunna säga att det har blivit färre mål. 19 VAR-beslut har gjort så att ett mål godkänts, medan 38 beslut har underkänt ett mål. Många gör gällande att Liverpool är laget som alltid för fördelar vid varje VAR-beslut som tagits då de spelat, men om man räknar ut hur många beslut som gått med Liverpool och drar ifrån de beslut som gått emot dem så ligger Liverpool på +1. Tre lag har noll, alltså lika många beslut med som emot. Dessa lag är Manchester City, Watford och Tottenham. Mest gynnade av VAR är Brighton som ligger på +7 och minst tur med VAR beslut har Norwich och Sheffield United, båda med -6. Så det är inte allt som går jämt upp till slut. Fast frånsett  Norwich så kan man åtminstone konstatera att VAR inte kommer att påverka utgången av Premier League.

IDROTTSHISTORIA från den 9:e februari.

1895 Volleyboll uppfinns.

Idag 1895 uppfinns sporten volleyboll av KFUM-läraren William G Morgan i Holyoke i Massachusetts. Volleyboll kallades ursprungligen mintonette, men sporten fick snart beteckningen volleyboll eftersom bollen alltid slås på volley. Syftet med sporten var att skapa en inomhussport för den kalla årstiden. Den skulle, i likhet med basket som skapades där något tidigare, vara idrottsligt ganska krävande, men utan våld så att risken för att bli skadad var liten. Avsikten var även att den skulle vara intressant för åskådare. Morgan inspirerades av tennis, baseboll, handboll och basket, och ville skapa ett spel med flexibelt antal spelare och med mindre kroppskontakt än basket.

IDROTTSHISTORIA från den 9:e februari.

1979 Francis dyrast I England

Francis har skrivit på för Nottingham Forest som tidernas dyraste värvning i England Francis har skrivit på för Nottingham Forest som tidernas dyraste värvning i England

Idag 1979 presenterade Brian Clough det dittills dyraste spelarköpet någonsin i Engelsk historia. Han hade varit noga med att det inte skulle bli något magiskt tal som skulle bli en negativ tanke för Trevor Francis prestationer. Därför var prislappen på 999.999 pund. Nu visade det sig att skatter och avgifter gjorde att Francis blev den förste miljonspelaren då summan i verkligheten blev 1.1 miljoner pund. Från Birmingham till Nottingham. Det visade sig att det var ett lönande köp. Tyvärr kan sägas för MFF och deras supporters. Senare på våren den 30 maj, skulle Trevor Francis avgöra Mästarcupfinalen i München med matchens enda mål i finalen mot Malmö FF.

IDROTTSHISTORIA från den 9:e februari.

2007 premiär för Goal II
 

Idag 2007 hade fotbollsfilmen Goal II premiär. Första filmen blev en stor succé om Santiago Muñez som med sin familj flytt till USA och där börjar spela fotboll. Då han upptäcks av en talangscout från Newcastle får han chansen att flytta till England. Historien är som hämtad från vilken Buster-serie som helst.

Den film som hade premiär idag fortsätter med att Santiago blivit köpt av Real Madrid och där fortsätter hans historia. Trots att riktiga fotbollsproffs som David Beckham, Zinedine Zidane, Iker Casillas, Thierry Henry, och Cesc Fabregas så slog inte filmen riktigt som tänkt.

IDROTTSHISTORIA från den 9:e februari.

2010 Första kvinnliga domaren.

Amy Fearn går av planen efter att som första kvinna hoppat in som domare i en League Champinshipmatch. Amy Fearn går av planen efter att som första kvinna hoppat in som domare i en League Champinshipmatch.

Idag 2010 skrevs det historia på Ricoh Arena i Coventry. Då det återstod 20 minuter av matchen mellan Coventry och Nottingham Forest skadade sig domare Tony Bates så illa i benet att han inte kunde fortsätta. Den assisterande domaren Amy Fearn fick ta över. Det var första gången en kvinna dömt en match i de fyra högsta divisionerna i England (detta konservativa land.)

Enda målgörare i matchen var Coventrys Clinton Morrison. Hans kommentar till domaren var: ”Det fanns ingen meningsskiljaktighet när hon var ansvarig och ingen dåligt språk. Det hade varit intressant om det hade funnits någon kontrovers, men det var inte för att hon gjorde ett mycket bra jobb. Det finns bara en sak som betyder något om vem som dömer: Det är hur bra en domare personen är.”

IDROTTSHISTORIA från den 9:e februari.

2018 De tjugotredje vinterolympiska spelen öppnas.
 

Sydkorea arrangerade sommar-OS 1988 i Seoul. Idag 2018 var det dags för landet att öppna vinter-OS. Det gick i Pyeongchang. Den 25:e februari avslutades spelen. I vanlig ordning hade Norge tagit flest medaljer. 39 stycken och 14 var guld. 14 guld tog även Tyskland som kom tvåa. Sverige slutade på sjätte plats och gjorde sitt bästa vinter-OS någonsin. 7 guld, 6 silver och 1 brons. Frida Hansdotter och André Myhrer tog båda guld i slalom. Charlotte Kalla och Stina Nilsson tog vars ett guld i längdskidåkning och Hanna Öberg vann skidskyttets distanslopp. Sedan blev det två lagguld i damernas curling och herrarnas stafett i skidskytte. 

En lite märklig sak var att Olympiastadion i Pyeongchang som innan OS användes till en popkoncert och sedan användes till invigning och avslutning av vinter-OS och paralympiska vinter-OS kostade nästan en miljard att bygga. Men det var bestämt att den bar skulle användas vid dessa fem tillfällen. Efter OS monterades hela arena ner för att lämna plats åt bland annat ett museum.

IDROTTSPROFIL som föddes den 9:e februari.

Sandy LYLE blev 62 år
GOLF

Alexander Walter Barr "Sandy" Lyle är född 1958 i Shrewsbury, England.

Meriter:
2 segrar i Majortävlingar
1985 The Open Championship (Brittish Open)
1988 The Masters
11 segrar på Europatouren.
4 segrar på PGA-touren

Han föddes i England men representerar Skottland. Tillsammans med Nick Faldo och Ian Woosnam tillhörde han det brittiska toppskiktet av golfare under 1980-talet.
Lyle introducerades i golfen av sin far och han började att spela med miniklubbor när han var tre år gammal. Som amatör vann han English Amateur Stroke Play 1975 och 1977.

IDROTTSPROFIL som föddes den 9:e februari.

Cyrille REGIS blev 48 år
FOTBOLL

Cyrille REGIS var född 1958 i Maripasoula, Franska Guyana, och dog den 14:e januari 2018 i Birmingham.
Anfallare
6 U-, 3 B- och 5 A-landskamper för England.

Lag som spelare:
Molesey (1975–76),
Hayes (1976–77),
West Bromwich Albion (1977–84),
Coventry City (1984–91),
Aston Villa (1991–93),
Wolverhampton Wanderers (1993–94),
Wycombe Wanderers35(1994–95)
Chester City (1995–96).

Regis blev en evangelisk kristen efter den bilolycka som tog livet av hans vän och tidigare lagkamrat Laurie Cunningham 1989. Trots det så blev Regis bara 48 år då han dog i en hjärtattack.

IDROTTSPROFIL som föddes den 9:e februari.

Gordon STRACHAN blir 63 år
FOTBOLL

Gordon David STRACHAN är född 1957 i Edinburgh, Skottland
Mittfältare
1 U- och 50 A-landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Dundee (1971-77),
Aberdeen (1977-84),
Manchester United (1984-89),
Leeds United (1989-95),
Coventry City (1995-97).  

Lag som tränare:
Coventry City (1996-2001),
Southampton (2001-04),
Celtic (2004-09),
Middlesbrough (2009-10),
Skottlands landslag (2013-17).

Han vann fotbollsjournalisternas pris som Årets fotbollsspelare i England (FWA) 1991 när han spelade för Leeds United.

IDROTTSPROFIL som föddes den 9:e februari.

Jonny NILSSON blir 77 år
SKRIDSKOR

Erling Martin Jonny Nilsson är född 1943 i Forshyttan i Brattfors församling i Värmland.
Hastighetsåkare på skridsko

Meriter:
1 OS-guld på 10 000 meter i Innsbruck 1964.
6 VM guld varav ett var sammanlagt i VM 1963 i Karuizawa i Japan. 
3 EM guld alla på 10 000 meter.
För VM-guldet 1963 fick han svenska Dagbladets bragdguld 1963. 

Jonny Nilsson startade ISSL (proffsligan på skridsko), som bidrog till att amatörreglerna skrevs om och sedan togs bort. International Speedskating League presenterades  på en pressekonferens i Stockholm den 4 augusti 1972. Bakom ligan stod förutom Jonny Nilsson även amerikanerna William Moore och Ned Neely. Flera av världens bästa skridskolöpare deltog i ligan. ISSL:s start innebar, att Jonny Nilsson fick ta emot mycket kritik för att ligan stred mot dåvarande amatörregler. Idag är det självklart, att utövarna kan tjäna pengar på sin idrott. Jonny var här visionär och före sin tid.

IDROTTSPROFIL som föddes den 9:e februari.

Josef MASOPUST blev 84 år
FOTBOLL

Josef MASOPUST var född 1931 i Střimice, Tjeckoslovakien, och dog den 29:e juni 2015 i Prag, Tjeckien.
Mittfältare
63 A-landskamper för Tjeckoslovakien.

Klubbar som spelare:
Uhlomost Most (1945-50),
Technomat Teplice (1950-52),
Dukla Prag (1952-68),
Crossing Molenbeek (1968-70).

Lag som tränare:
Dukla Prague (1973–76),
Zbrojovka Brno (1976–80),
Hasselt (1980–84),
Tjeckoslovakiens landslag (1984–87),
Indonesiens U19 (1988–91),
Zbrojovka Brno igen (1992),
FK Pelikán Děčín (1993–96).

Han utsågs till Årets spelare i Europa 1962. Samma år ledde han det tjeckoslovakiska landslaget till final i VM i Chile. Med sin klubb, Dukla Prag, blev Masopust åttafaldig tjeckoslovakisk mästare.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv