• Boris dagliga blogg

Fredagen den 27:e april 2018.

Den store Bededag med hveder.
Fotbollens utvisningsregler förstörde Arsenal-Atletico Madrid.
Försvarsfotbollen vann. Usch!
Roger Magnusson fick rätt igår.

It ain't over till the fat lady sings


FOTBOLLSHISTORIA:
1901: Icke-ligalaget Tottenham vinner FA-cupen,
1974: Dennis Law skickar ner sitt gamla lag Manchester United,
1993: Zambia mister hela sitt fotbollslandslag i en flygplanskrasch.

FÖDDA IDAG:
Bakary, Anita.

DAGENS TRÖJA
WATFORDs andraröja 2017/18

Semifinalerna i Europa League fick sådana osäkra resultat att jag tittade mig om efter andra matcher och i England spelas alltid någon match i någon reservlagsturnering. I Professional Development League för U-23 vann Watford med 1-0 borta över Colchester. Då inte A-laget kan vinna så ser jag min chans att ha en Watfordtröja idag.

Den store Bededag med hveder.


Det är ju den fjärde fredagen efter Påsk och då vi i vår landsdel varit danskar längre tid än skåningar så håller jag helg. Den Store Bededag. Lite mer helg blev det då min dotter som jobbar i Danmark och var ledig kom hem med ”hveder”. Dessa kardemummakryddade vetebullar äter man på ”bededagaften”. Och den inföll samtidigt som Europa League spelade sina kvartsfinaler. Det innebar att jag missade större delen av första halvlek.
 

Fotbollens utvisningsregler förstörde Arsenal-Atletico Madrid.


Fast det var inte så mycket att missa. Atletico Madrid fick sin kroatiske klumpeduns Sime Vrsaljko utvisad redan efter tio minuter. Då hade han gjort två förteelser som resulterade i varning. Matchen hade endast två gula kort och dessa fick alltså samme spelare inom tio minuter. Jag har ju klagat på detta med att fotbollen skiljer sig från alla andra lagsporter och straffar hela laget för resten av matchen. Tio minuter med en man minudre hade räckt. Sedan ska laget bli fulltagligt igen, dock får inte den utvisade spelaren komma in mer.
 

Försvarsfotbollen vann. Usch!


Nu blev det inte fotboll. Det blev en match där Atletico Madrid drog ner alla sina kvarvarande tio man att försvara sitt mål och eventuellt hoppas på någon kontring. Arsenal spelade som ett dåligt handbollslag och lirade runt utanför straffområdet, men utan att få igenom några skott. Till sist lyckades en nick leta sig in och det stod 1-0, men i övermod av att försöka sätta tvåan släpptes Griezmann fri och så slutade denna märkliga match 1-1.
 

Roger Magnusson fick rätt igår.


I Marseille spelades det en hel match med elva mot elva och det blev så som grundtanken med fotboll en gång i tiden var. Fast frågan är om grundtanken var som den ser ut i fotboll nuförtiden. Jag läste en artikel om Roger Magnusson, vårt svenska superproffs som spelade i Marseille i sex år 1968 till 1974, så stor stjärna att han än idag är valkänd om han kommer till Marseille dit han inbjuds ibland. Han berättade bl a att han var så värdefull för Olympique de Marseille 1970 att lagen inte tillät att han var med i VM i Mexiko. Och det han ville komma till är att fotbollen då och nu inte är samma idrott. Då hade man fem man i anfallet. Nu har man i bästa fall en och resten springer omkring på mittfältet. Det Roger saknade var rena yttrar, som han själv spelade. Men han trodde på att Marseille skulle kunna vinna hela Europa League i år. De vann över Red Bull Salzburg igår med 2-0.
 

It ain't over till the fat lady sings


De två resultaten skulle i normala fall anses som stor fördel till Marseille att åka till Salzburg och leda med 2-0, men då ska man veta att det ansåg sig Lazio också ha då de vann första mötet hemma över Salzburg med 4-2 i kvartsfinalen. Sedan vann österrikarna returen med 4-1. Så inget är klart. 1-1 för Atletico Madrid anses också vara en klar fördel, men om man tänker på att Arsenal och Östersund skulle ha mötts i omvänd ordning så skulle Östersund säker ansetts vara favoriter efter att ha vunnit med 2-1 på Emirates. Fast i Östersund vann ju Arsenal med 3-0. Nu är det kanske inte rätt att jämföra Östersund med Atletico Madrid, men allt kan ju hända. Fast denna gång tror jag att fördelen från match ett räcker. Marseille mot Atletico i final alltså.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 27:e april.

1901 Tottenham FA-cupmästare


Idag 1901 spelades FA-cupfinalen på Burnden Park i Bolton inför 20 000 åskådare. Första finalen gick en vecka tidigare på Crystal Palace i London inför 115 000 betalande. Den finalen slutade 2-2 efter förlängning så dagens match var en omspelsmatch. Tottenham mötte Sheffield United. Efter 90 minuter stod Tottenham som segrare med 3-1. Det unika med denna seger var att Spurs på den tiden spelade i ”the Southern League” och alltså blev det första laget utanför proffsligorna som vunnit FA-cupen.

.

Dennis Law har svårt att jubla efter att ha fällt sitt gamla lag. Dennis Law har svårt att jubla efter att ha fällt sitt gamla lag.

1974 United ut


Idag 1974 spelades Manchesterderbyt mellan United och City. Manchester United låg tre poäng bakom Birmingham på nedflyttningsplats och var tvingade att vinna detta derby. Det blev ett mål i matchen. Detta mål gjorde Dennis Law. De elva senaste säsongerna hade han gjort 171 mål för Manchester United, men inför denna säsong hade han flyttat till City. Nu hade det inte så stor betydelse då Birmingham vann sin match, så United hade åkt ur i alla fall. 

.

1993 Zambia blir av med sitt landslag.


Zambias fotbollslandslag var idag 1993 på väg till Dakar för en VM-kvalmatch mot Senegal. Efter mellanlandning i Libreville i Gabon fortsatte resan, men inte så länge. Något fel inträffade och flygplanet en DHC-5 Buffalo störtade i havet utanför Gabons huvudstad Libreville. Ingen överlevde kraschen. 18 zambiska spelare och fem ledare fanns med på planet.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 27:e april.

30 år Bakary KONÉ född 1988 i Ouagadougou, Burkina Faso.
Försvarare
71 A-landskamper för Burkina Faso.
Klubbar som spelare:
CFTPK Abidjan (2002-04),
Étoile Filante (2004-06),
Guingamp (2006-11),
Lyon (2011-16),
Málaga CF (2016-),
Strasbourg (2017- lån).

.

33 år Anita ASANTE född 1985 i London, England
Försvarare
70 A-landskamper för England och 5 OS-landslamper för Storbritannien.
Klubbar som spelare:

Arsenal (1998–2008)
Chelsea (2008–09),
Sky Blue FC (2009),
Saint Louis Athletica (2010),
Chicago Red Stars (2010),
Washington Freedom (2010),
Sky Blue FC igen (2011),
Göteborg (2012–13),
FC Rosengård (2013–17),
Chelsea (2018–).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv