22:a mars

NAMNSDAG

Kennet:
Kenneth, Kennet, är ett mansnamn med keltiskt ursprung med betydelsen 'vacker, skön', och har använts i Sverige sedan 1800-talet.

Kent:
Kent är ett mansnamn, en kortform av Kennet som har använts i Sverige sedan 1920-talet. 

 

VIP födda den 22:a mars

Några andra som också är födda den 22:a mars

1959 – Matthew Modine,
 Amerikansk skådespelare. Han är känd för rollen som den skämtsamme rekryten Joker i Stanley Kubricks Vietnamdrama Full Metal Jacket.

Några i musikens värld som är födda den 22:a mars

1957 – Stephanie Mills,
 Amerikansk R&B, soul och gospelsångerska songwriter och Broadway stjärna.

1969 – 2016 Josefin Nilsson,
 Svensk sångerska och skådespelare.  Hon var medlem i den gotländska popgruppen Ainbusk.

Några kända personer som avled den 22:a mars

1832 Johann Wolfgang von Goethe dog 82 år gammal av troliga hjärtproblem. Han var en  tysk författare, diktare och naturforskare. Han räknas som en av Tysklands allra största författare.

1978 Stoffe dog 28 år gammal på T-Centralens toalettutrymme efter en överdos. Han hette Gustav Svensson och var känd genom Stefan Jarls dokumentär "Dom kallar oss mods" med sin kompis Kenta Gustafsson.

2001 William Hanna dog 90 år gammal av strupcancer. Han var en amerikansk filmproducet, animatör och regissör av animerad film. Han började arbeta med Joseph Barbera på MGM Cartoon Studio, där de skapade bl a Tom och Jerry,

2017 Sven-Erik Magnusson dog 74 år gammal i sviterna av prostatacancer. Han var en svensk sångare, gitarrist, klarinettist och saxofonist i dansbandet Sven-Ingvars, där det var han som var frontfigur.

Dagens historia i filmklipp 22:a mars

Några händelser som inträffat den 22:a mars

1862
 

SAN MARINOS SJÄLVSTÄNDIGHET ERKÄNNS AV ITALIEN.


  Italien erkänner San Marinos självständighet, men som ett italienskt protektorat. Därmed förblir San Marino självständigt, medan övriga småstater på Apenninska halvön ingår i det nybildade italienska kungariket.

1933
 

FÖRSTA KONCENTRATIONSLÄGRET I TYSKLAND ÖPPNAS.


  Drygt en och en halv månad efter att Adolf Hitler har tagit makten i Tyskland låter SS-chefen Heinrich Himmler upprätta det första koncentrationslägret i Tyskland, vilket får namnet Dachau, eftersom det ligger utanför denna stad två mil norr om München i Bayern. Detta läger används framförallt för personer som är politiskt oppositionella, kriminella, ”arbetsskygga” och romer och fram till andra världskrigets slut 1945 interneras här totalt 200 000 människor, av vilka strax över 30 000 dör av svält, sjukdomar och misshandel, medan några tusen blir ihjälskjutna. Nazisterna utför diverse experiment på lägrets fångar och även om också detta läger sedermera får gaskamrar talar flera faktorer för, att de inte var avsedda (eller inte hann börja användas) för att gasa ihjäl människor.

1963
 

BEATLES FÖRSTA ALBUM KOMMER UT.


  Den brittiska popgruppen The Beatles ger ut sitt debutalbum Please Please Me with Love Me Do and 12 other songs på skivbolaget Parlophone. Åtta av de fjorton låtarna är skrivna av John Lennon och Paul McCartney och skivan stannar på topplistan i 30 veckor – bara för att puttas ut av Beatles nästa album With the Beatles.