18:e februari

NAMNSDAG

Frida:
Kvinnonamnet Frida är
ett fornnordiskt namn som är bildat av ordet fridh som betyder 'skön, älskad'.

 

Fritiof:
Fritiof eller Fritjof är ett mansnamn som kan tolkas på två sätt, antingen som ’fridstörare’ eller ’fridens tjänare’ beroende om man ser tjof som ’tjuv’ eller som engelskans theow ’tjänare’.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Gambia: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien 1965.

VIP födda den 18:e februari

Några andra som också är födda den 18:e februari

1925 – 2016 George Kennedy,
 Amerikansk skådespelare. Han vann en Oscar för bästa manliga biroll för sin roll i filmen Rebell i bojor 1967.

1943 – K.G. Hammar,
 Svensk teolog och kyrkoman. Han var ärkebiskop i Svenska kyrkan 1997–2006.

1950 – Cybill Shepherd,
 Amerikansk skådespelerska. Hon slog igenom för svensk tv-publik som Maddie Hayes i tv-serien Par i brott.

1964 – Matt Dillon,
 Amerikansk skådespelare och regissör. Han blev snabbt en tonårsidol på 1980-talet då han medverkade i ett antal ungdomsfilmer.

Några i musikens värld som är födda den 18:e februari

1947 – Dennis DeYoung,
 Amerikansk låtskrivare, musiker och musikproducent, medlem i rockbandet Styx i egenskap av dess leadsångare, keyboardist och huvudsaklige låtskrivare.

1952 – Efva Attling,
 Svensk formgivare, dansare och sångerska. Hon arbetade som modell i tolv år innan hon 1981 startade popgruppen X-models.

1953 – 2023 Robbie Bachman,
 Kanadensisk musiker. Mest känd som trummis i bandet där även hans bror Randy var med: Bachman–Turner Overdrive.

Några kända personer som avled den 18:e februari

1546 Martin Luther dog 62 år gammal av ett slaganfall, men hade ett 20-tal andra krämpor som bidragit. Han var en tysk präst, munk och teolog, känd som den som startade den protestantiska reformationen.

1967 Robert Oppenheimer dog 62 år gammal av strupcancer. Han var en amerikansk teoretisk fysiker av judiskt påbrå. Han har kommit att kallas "atombombens fader" då han var administrativ/vetenskaplig ledare för Manhattanprojektet.

1981 Gösta ”Snoddas” Nordgren dog 54 år gammal av en hjärtattack under en innebandymatch. Han var en svensk sångare och bandyspelare. Han slog igenom som sångare 1952 i Lennart Hylands legendariska radioprogram Karusellen, med Flottarkärlek.

1990 Tor Isedal dog 65 år gammal. Han var en svensk skådespelare. Han spelade ofta skurkar eller vanliga jobbare till exempel i TV-versionen av Söderkåkar och Hedebyborna.

Dagens historia i filmklipp 18:e februari

Några händelser som inträffat den 18:e februari

1930
 

DEN NUMERA DVÄRGPLANETEN PLUTO UPPTÄCKS.


  Den amerikanske astronomen Clyde Tombaugh upptäcker en nionde planet i solsystemet, vilken får namnet Pluto. Sedan man har upptäckt liknande himlakroppar utanför Plutos omloppsbana beslutar man 2006 att den inte ska räknas som planet, utan som dvärgplanet. Numera har den gett upphov till beteckningen plutoid.

1936
 

FÖRSTA STRIPEN OM FANTOMEN.


  Seriefiguren Fantomen gavs ut för första gången. Det sker i tidningen New York American Journal. Fantomen (orig. The Phantom) är en tecknad serie, skapad av manus-författaren Lee Falk. Titelfiguren är en trikåklädd brotts-bekämpare som bor i det fiktiva afrikanska landet Bengali. I serien ses Fantomen (även kallad Den vandrande vålnaden) av omvärlden som odödlig, vilket har sin förklaring i att jobbet gått i arv från far till son ända sedan 1500-talet.

1960
 

VINTER-OS I SQUAW VALLEY INVIGS.


  De åttonde olympiska vinterspelen i Squaw Valley i Sierra Nevada invigs. Sverige blev tredje bästa nation efter Sovjetunionen och Västtyskland. Tre guldmedaljer skramlade vi ihop: Sixten Jernberg på 30 km, damernas stafettlag på tre gånger fem kilometer och överraskningen Klas Lestander i skidskytte.