• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 26:e december 2019

Jag väntar till efter nyår på min julklapp från familjen.
Två nya tröjor.


FOTBOLLSHISTORIA:
1860 Boxing Day fotboll för första gången.
1999 Chelsea ”köpelag”.

FÖDDA:
Aaron, Hugo.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG FRÅN ONSDAGEN DEN 25:e DECEMBER 2019

Jag väntar till efter nyår på min julklapp från familjen.


Det har varit och är fortfarande lite jullov. Det har inte spelats någon livefotboll att tala om. Fredrik Ljungberg har åter blivit assisterande tränare i Arsenal och jag har firat jul med familjen. Tanken var att jag skulle få en present som vi kommer att vänta med lite. Det är nämligen en sådan present som många under och runt tio år har fått i julklapp. Nämligen en mobiltelefon. Alltså kan jag 2020 inte längre komma undan med att jag inte kan göra allt som andra gör då jag efter nyår med hjälp av min yngsta dotter ska ut och söka en sådan mojäng att jag nästan blir normal.
 

Två nya tröjor.


Vad som ofta är normalt är att jag tyckerdet är roligare att ge presenter än att få. Fast jag brukar alltid köpa mig en egen fotbollströja till julklapp. Alltså både ger jag och får jag en julklapp av mig själv. Fast jag blev väldigt överraskad och mycket tacksam över att min golfkompis Micke Falk som äger Fotbollsaffären dök upp på lillejulafton med en julklapp. Det visade sig vara Sveriges nya EM-tröja. Newcastles tredje och Sveriges förstatröja redigerade jag igår och nu ligger de på plats på hemsidan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e december.

1860 Boxing Day fotboll för första gången

Sheffield FC bildades 1857. Fotbollsklubben kom till för att cricketspelarna skulle ha lite att träna med även under vintersäsongen. Laget blev världens första fotbollsklubb och det skulle dröja tills 1860 innan det fanns en klubb till så att dessa två kunde mötas. Lyckligtvis bildades också denna klubb i Sheffield. De heter Hallam FC. Och idag 1860 på Boxing Day spelades världens första fotbollsmatch mellan två lag från olika klubbar. Reglerna var inte riktigt skrivna så det beslöts att det var Sheffield FC:s regler som skulle gälla. Detta gick Hallam med på i alla punkter utom en. De propsade på att få spela med 14 spelare. Sheffield FC nöjde sig med sina 13. Trots detta vann världens äldsta fotbollslag med 2-0.

Båda lagen finns fortfarande och är aktiva. Sheffield FC spelar i Northern Premier League Division One South, och Hallam FC spelar lite längre ner i Northern Counties East League Division One. Senaste mötet lagen emellan var i den 9:e oktober 2012 i en cup kallad Sheffield & Hallamshire Senior Cup. Då vann Sheffield med 3-2, och då är det fotbollens vanliga regler som gällde för båda lagen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e december.

1999 Chelsea ”köpelag”.

Redan före Roman Abramovitj tog över Chelsea så hade Londonlaget kallts för ett ”köpelag”. Då Bosmandomen började gälla 1995 så satsade Chelsea stort och skaffade spelare från hela Europa. Idag 1999 spelade man borta mot Southampton. Manager Gianluca Vialli (Italien) hade tagit ut en startelva som helt saknade engelsmän. Ed De Goey (Nederländerna), Albert Ferrer (Spanien), Frank Leboeuf (Frankrike), Emerson Thome (Brasilien), Dan Petrescu (Rumänien), Celestine Babyaro (Nigeria), Gus Poyet (Uruguay), Didier Deschamps (Frankrike), Roberto Di Matteo (Italien), Gabriele Ambrosetti (Italien) och Tore André Flo (Norge). Detta var första gången ett engelskt lag var utan inhemska spelare, och det gick bra. Chelsea vann med 2-1.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e december.

Aaron RAMSEY blir 29 år

Aaron James RAMSEY är född 1990 i Caerphilly, Wales
Mittfältare
27 U-landskamper och 60 A-landskamper för Wales och 5 OS-landskamper för Storbritannien

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1999-2008),
Arsenal (2008-19),
Nottingham Forest lån (2010-11),  
Cardiff City lån (2011),
Juventus (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e december.

Hugo LLORIS blir 33 år

Hugo LLORIS är född 1986 i Nice, Frankrike
Målvakt
26 U- och 113 A-landskamper för Frankrike.

Klubbar som spelare:
CEDAC Cimiez (1993-97) 
Nice (1997-2008),
Lyon (2008-12),
Tottenham Hotspur (2012-).

Hugo Lloris kommer från en överklassmiljö, hans mor (död 2008) var advokat och hans katalanskättade far är en Monte Carlo-baserad bankman.
Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018 som lagets förstemålvakt och lagkapten.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv