• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 30:e januari 2020

Dag 3 i veckan i Svendborg.
Eriksen till Inter och stolleprov av Leipzig.
Två mycket väntade utgångar i England.


FOTBOLLSHISTORIA:
1937: Inga bortasegrar på 35 matcher.
1999: Hoddles uttalande ger honom sparken.
2012: WPS läggs ner.

FÖDDA:
Arda, Dimitar, Peter, Afonso.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN ONSDAGEN DEN 29/1 2020

Dag 3 i veckan i Svendborg.


Igår så var jag med på frukosten. I Växjö brukar jag promenera med Ebba till hennes jobb, men här i Svendborg är det lite längre avstånd från ”bostaden” till tandkliniken. Alltså sa vi adjö till varandra halvåtta och jag läste tidningen, förberedde morgondagens bloggsida med händelser och födda. Det blev även tid till en liten paus innan jag drog ut på stan.
 

Målet med stadsbesöket var, som igår, att hitta en hundkorg. Vi sprang ju på en annan djuraffär som hade den typ av hundsäng som vi var ute efter. Frågan var bara om jag skulle köpa den med ugglor eller den svarta. Svaret blev en rutig variant som det bara fanns två storlekar av. Då den ena var jättestor så såg den andra mycket mindre ut, men den var i rätt storlek. Innan jag köpte korgen hade jag varit i en av bokhandlarna och köpt en present till Frida. Det var en fågelbok, men de vanligaste fågelbordsfåglarna och deras namn på danska.
 

Jag hittade en ny väg hem till B B&B2. Det var trappor upp för backen som var närmare, men minst lika ansträngande. Efter ett telefonsamtal hem till Malmö där vi avhandlade inköpen och den deprimerade hunden så var det dags att bege sig ut igen. Frida skulle hämtas. Då jag kom till kliniken klockan tre, de slutar då, så hade Frida fortfarande en patient. Under min väntan läste jag lite roliga historier i Anders And & Co. Till detta fick jag kaffe av en av tandsköterskorna.
 

Till slut var Frida klar och vi kunde kolla upp vilken av LLarsen-armbandsuren Frida skulle köpa. Efter mycket om och men så blev det en med mörkgrön urtavla. Sedan kom vi till betalningen och det blev en historia för sig. I Svendborg finns det ganska många butiker som bara tar Dankort. Alltså var vi tvungna att gå till en automat för att ta ut pengar. För att spara på växlingsavgiften så la vi ihop vad som behövdes. Det skulle bli 2000 kronor. Bankomaten tillät endast uttag på 1000 kronor. Sedan fick man vänta till nästa dag. Som tur var så hade jag ett Mastercard, så vi fick våra pengar. Det betydde att då vi betalade med cash, så fick vi rabatt på klockan. När inte kontokortsautomaten registrera det belopp man handlar för så går det att fixa ett billigare pris. Staten kan ju liksom inte kolla upp att cash alltid registreras. Jag harsjälv stått i en butik där vi kunde lämna rabatt om man betalade kontant.
 

Efter detta var det tid att ta en fika. Middag skulle Niels som äger B&B bjuda på. Alltså hittade vi ett kafé som Frida inte varit på förr. Fast den gång hon och en kompis skulle fika här så var det fullsatt, så de fick ingen plats. Igår var det inte fullsatt. Vi var de enda gästerna. En frukostbulle med pålägg och en fastelavnsbolle, som kom från samma ställe där vi handlade en sådan i förrgår. Det fanns två varianter och igår fick jag även prova den med citron. Frida tog en annan kaka.
 

Innan vi gick hem stannade vi till på Kvickly. Där köpte jag ett gosedjur till Rhiann och kaffe och alkoholfri öl till mig själv. Promenaden hem gick samma väg som jag hade tagit med hundkorgen tidigare igår. Innan vi kom hem gjorde vi ett stopp på Spar. Här köpte vi de glasstårtor vi spanat in igår. På B&B fanns Ditte och Niels som var i full färd med att skapa någon sorts middag. På förfrågan om vad det var så fick vi bara svaret att rätten inte hade något namn än. Det var kikärtsbiffar och trots all eftermiddagsfika så smakade det gott, och jag fick ner fler biffar än jag trodde.
 

Niels hade inte bara tänkt bjuda oss på mat. Han hade även sin käresta och hennes dotter Alberta. Sedan fanns Kasper som är en annan inneboende och efter ett tag dök även Juul och Johannes upp. De två sistnämnda skulle vara med i spelkvällen som startade klockan sju. Den höll på till strax över tio och då handlade de om spelkväll med musikinstrument som fiol, mandolin, gitarr, flöjt och en bongotrumma. Mestadels var det irländsk musik som bröts av klockan nio med kaffe och diverse tårtor som alla haft med sig. Tydligen hade Niels fått för sig att Dubliners ”Working man” var min låt så den startade vi med. Annars var de mest gitarrspel för min skull. Då Ditte och Niels lämnade som sista personer så var klockan över elva och vi beslöts att träffas ikväll på ett ställe där man spelar improviserat för publik.
 

Eriksen till Inter och stolleprov av Leipzig.


Dagen hade inte mycket över för fotboll, men jag hann läsa två artiklar i tidningen som jag uppmärksammade. Det ena var att dansken Christian Eriksen äntligen hoppas på speltid då han sålts från Tottenham till Inter. Den andra handlade om Red Bull Leipzig som vid sin bortamatch mot Eintracht Frankfurt låtit frakta över kändisfrisören Sheldon Edwards från London. Nio spelare hade anlitat honom och som tidningen skrev så satt tydligen styrkan i håret då Leipzig förlorade matchen med 0-2. Detta var något som gjorde att Bayern München bar ligger en poäng efter Lepzig i Bundesliga. Det var många som ifrågasatte spelarnas omdöme och vad de egentligen tycker är viktigast. Har ni förresten lagt märke till att frisyrerna på fotbollsspelare är rakad skalle nertill och så en tofs av hår längst upp. Den frisyren tror jag mig också kunna klippa.
 

Två mycket väntade utgångar i England.


Det spelades två matcher som jag hade tänkt att titta på om jag varit hemma och inte samkvämat med en massa danska musiker. Matchen i omgång 18 ställdes in för Liverpool då de var iväg och blev världsmästare för klubblag. Igår spelades match och ingen höjde på ögonbrynen då det visade sig att Liverpool vann med 2-0 borta mot West Ham. Alltså måste West Ham vara sämre än Shrewsbury. Match två var just match två. Det var nämligen returmötet i den andra semifinalen i Ligacupen. Den stod mellan de båda Manchesterlagen. City hade vunnit första matchen på Old Trafford med 3-1 och ingen trodde väl att United skulle kunna vända på detta på Emirates. Det kunde de inte heller. De vann visserligen med 1-0, men det blir Manchester City som med sammanlagda 3-2 möter Aston Villa i finalen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 30:e januari.

1937: 35 matcher utan en enda bortaseger

Dagens engelska omgång 1937 bestod både av FA-cup- och ligamatcher. Av alla de 35 matcher som spelades så lyckades inte ett enda bortalag vinna. FA-cupens största hemmaseger stod Arsenal för. 5-0 över Manchester United. Största ligasegern var 6-0, och det var Blackpool som slog Bradford Park Avenue. Det sistnämnda laget spelar idag i en liga som heter National League North.

FOTBOLLSHISTORIA från den 30:e januari.

1999: Dagens tidningsartikel tvingar föbundskaptenen att avgå.

The Times hade idag 1999 en artikel med en intervju med den Engeskae förbundskaptenen i fotboll, Glenn Hoddle. Det handlade inte bara om fotboll. Bland annat dikuterades reinkarnation. Glenn gjorde tydligt klart för sina tankar att handikappade personer var detta för att de i ett tidigare liv levt i synd. Det var deras rättmätiga straff. Detta uttalande gjorde att Glenn Hoddle tre dagar senare fick sparken som Englands förbundskapten i fotboll. 

FOTBOLLSHISTORIA från den 30:e januari.

2012: Damernas fotbollsliga i USA läggs ner.

Herrfotbollen är på uppåtgående i USA och damlandslaget är ett av världens bästa. Trots detta så lades damligan Women's Professional Soccer ned idag 2012. Denna liga blev bara tre år gammal och en mängd damspelare blev arbetslösa och kom till Europa och även Sverige. I april 2012 bildades en ny damliga och 2013 var den igång igen. Nu under namnet National Women's Soccer League.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e januari.

Arda TURAN blir 33 år

Arda TURAN är född 1987 i Fatih, Turkiet
Mittfältare
72 U- och 100 A-landskamper för Turkiet.

Klubbar som spelare:
Altıntepsi Makelspor (1999–2000),
Galatasaray (2000–11),
Manisaspor (lån 2006),
Atlético Madrid (2011–15),
Barcelona (2015-),
İstanbul Başakşehir (lån 2018-20).

Hans genombrott kom i EM 2008 som spelades i Schweiz och Österrike. Han är känd för sitt mål i den 92:a minuten mot Schweiz som avgjorde matchen (2-1). Han gjorde även Turkiets första mål mot Tjeckien då man vände underläge med 0-2 till seger med 3-2.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e januari.

Dimitar BERBATOV blir 39 år

Dimitar Ivanov BERBATOV är född 1981 Blagoevgrad, Bulgarien
Anfallare
5 U- och 78 A-landskamper för Bulgarien.

Klubbar som spelare:
Pirin Blagoevgrad (1991-98),
CSKA Sofia (1999-2001),
Bayer Leverkusen (2001-06),
Tottenham Hotspur (2006-08),
Manchester United (2008-12),
Fulham (2012-14),
AS Monaco (2014-15),
PAOK (2015-16),
Kerala Blasters (2017-18).

Berbatov har bland annat fått utmärkelsen årets spelare i Bulgarien tre gånger: 2002, 2004 och 2005.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e januari.

Peter CROUCH blir 39 år

Peter James CROUCH är född 1981 i Macclesfield, England
Anfallare
6 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Brentford (1991-93),
Queens Park Rangers (1993-95),
Tottenham Hotspur (1995-2000),
Dulwich Hamlet (lån 2000),
IFK Hässleholm (lån 2000),
Queens Park Rangers (2000-01),
Portsmouth (2001-02),
Aston Villa (2002-04),
Norwich City (lån 2003),
Southampton (2004-05),
Liverpool (2005-08)
Portsmouth igen (2008-09),
Tottenham Hotspur igen (2009-11),
Stoke City (2011-19),
Burnley (2019).

Med en längd på 2,01 m, är han den längsta personen som har spelat för Englands herrlandslag i fotboll genom tiderna.
2000 var Crouch från Tottenham utlånad till IFK Hässleholm. En populär myt är att tränaren Conny Olsson inte ansåg att han platsade i laget, men den motsägs av Olsson själv och att Crouch spelade åtta matcher och gjorde tre mål under vårsäsongen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e januari.

AFONSO Alves blir 39 år

AFONSO Alves Martins Jr är född 1981 i Belo Horizonte, Brasilien
Anfallare
8 landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
Atlético Mineiro (1997-2002),
Örgryte IS (2002-02),
Malmö FF (2004-06),
Heerenveen (2006-08),
Middlesbrough (2008-09),
Al-Sadd Sports Club (2009),
Al-Rayyan (2010-12),
Al-Gharafa (2012-13).

Copa America-mästare 2007. Spel i näst högsta ligan i England intresserade inte Alves. Han valde istället bra betalande Al-Sadd Sports Club i Qatars högsta liga och i och med det försvann han från den absoluta toppfotbollen.
Alves avslutade sin fotbollskarriär 2015.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln