8:e mars

NAMNSDAG

Siv:
Kvinnonamnet Siv, Siw eller Sif är ett nordiskt namn. Asaguden Tors maka hette Siv, och den ursprungliga betydelsen ärbrud eller hustru.

Återkommande minnesdagar

FN-dagar:​
Internationella kvinnodagen: Det är temadag för att uppmärksamma kvinnors situation i världen (instiftad av Andra internationalen 1910, antagen som officiell FN-dag 1975)

VIP födda den 8:e mars

Några andra som också är födda den 8:e mars

1920 – 2008 Eva Dahlbeck,
 Svensk skådespelare och författare. Hon hade huvudroller i ett antal Ingmar Bergmans filmer.

1978 – Johanna Sjöberg,
 Svensk simmare. Hon tog sammanlagt 18 guld i EM och kortbane-VM. I OS blev det bara ett brons.

Några kända personer som avled den 8:e mars

1844 Karl XIV Johan dog 81 år gammal i sviterna av kallbrand och ett slaganfall (stroke). Han var kung av Sverige och Norge från 1818. Han föddes som fransman och hette Jean Bernadotte och blev marskalk av Frankrike.

1889 John Ericsson dog 85 år gammal. Han var en svensk uppfinnare. Mest känd är han som en av uppfinnarna till propellern och som konstruktör av skeppet USS Monitor.

1971 Harold Lloyd dog 77 år gammal av prostatacancer. Han var en amerikansk komediskådespelare. Han räknas vid sidan om Charlie Chaplin och Buster Keaton bland stumfilmens största komiker.

1999 Joe DiMaggio dog 84 år gammal av lungcancer efter långvarigt rökande. Han var en italiensk-amerikansk professionell basebollspelare. Han var gift med Marilyn Monroe i 274 dagar.

2016 George Martin dog 90 år gammal i sängen i sitt hem. Dödsorsak har aldrig angivits. Han var en brittisk skivproducent. Han arbetade på skivbolaget Parlophone och producerade samtliga Beatles-skivor.

2020 Max von Sydow dog 90 år gammal i sitt hem i Provence i Frankrike. Han var en svensk (sedan 2002 fransk medborgare) skådespelare. Han är definitivt den svenske manlige skådespelare som varit mest anlitad utanför Sverige.

Dagens historia i filmklipp 8:e mars

Några händelser som inträffat den 8:e mars

1844
 

KARL XIV JOHAN DÖR OCH OSCAR I BLIR NY KUNG.


  Vid Karl XIV Johans död efterträds han som kung av Sverige och Norge av sin son Oscar I. Då den nye kungen är mycket liberal och progressiv har han redan som kronprins fått smeknamnet ”Framtiden”, eftersom de liberala krafterna i samhället hoppas mycket på honom. Marsoroligheterna fyra år senare leder dock till att kungen ändrar inriktning och blir mer konservativ, som sin far, vilket i sin tur leder till att exempelvis representationsreformen fördröjs till 1860-talet.

1862
 

FÖRSTA KRIGSSLAGET MELLAN PANSARSKEPP.


  Slaget vid Hampton Roads under det amerikanska inbördeskriget inleds mellan nordstaternas USS Monitor och sydstaternas CSS Virginia. Slaget, som pågår till dagen därpå, slutar med nordsidans seger och blir världens första sjöslag mellan två pansarskepp. Slagets utgång visar, att pansarskeppen är vida överlägsna träfartygen, eftersom flera sådana har deltagit i striden, utan att ha tillfogat någotdera fartyg någon nämnvärd skada, men själva har blivit illa åtgångna.

1962
 

BEATLES FÖRSTA RADIOINSPELNING.


  The Beatles, med Pete Best på trummor, gör sin första radioinspelning för BBC i programmet Teenager’s Turn. De framför sången ”Dream Baby”.