• Boris dagliga blogg

Lördagen den 3:e september 2022

Vad då parkeringsböter på elsparkcyklar? Allt utom spelet var bra. Matematik bland svenskar under femtio år???

NATIONALDAGAR:
Qatar och San Marino

NAMNSDAG:
Alfhild och Alva

TEMADAGAR:
Ostronets dag, Internationella bacondagen, Skäggets dag, Skolledarnas dag, Hemslöjdens dag och Scooterns dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/8:
1892: Manchester United (Newton Heath) spelade sin första match.
1906: Två målrekord som står sig än idag slås på Goodison Park.
1989: Chile försöker fuska sig till en seger mot Brasilien

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/8:
Jerome BOATENG, JULIO CESAR, Olof MELLBERG, Gareth SOUTHGATE.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 2:A AUGUSTI 2022.

Vad då parkeringsböter på elsparkcyklar?

Då jag hade sen start i gårdagens Veterangolf så hann jag titta i tidningen innan jag tog mig till Söderslätts GK. Förstasidan pryddes av politiker och poliser som gick runt och satte parkeringsböter på elsparkcyklar då den lagen om parkering av dessa cyklar trädde i kraft igår. Jag kom att tänka på då lagen om att man måste bära cykelhjälm om man är under femton år. Bra tänkt till att börja med, men under femton år är man inte straffmyndig, så vad ska hända med de unga som inte bär hjälm. Och vad ska hända med de böter som man sätter på elcyklarna. Ganska meningslöst. Inte ens vår en gång tilltänkta första kvinnliga statsminister Mona Salin brydde sig det minsta om sina parkeringsböter. Det enda problem hon hade med böterna var att det inte var så mycket annan som fick rum i handsfacket. Så vad hjälper böter på elsparkcyklar? Nej, frakta bort varje cykel som inte står där den ska.
 

Allt utom spelet var bra.

Veterangolfen då? Jo, jag var i sista artonhåls-bollen så vi hade blivit fyra stycken. Vi hade det ganska trevligt i ett fantastiskt golfväder. Fast vädret och sällskapet var betydligt bättre än spelet. En av oss kom visserligen trea, men det fvar inte jag. Jag hamnade så mycket i mitten som det går. Plats elva av tjugotvå startande. Det bästa för min del med gårdagens golfande var att det tilldrog sig nära Vellinge och då hade jag inte långt till AnnaKaga och veckans hämtning av ägg och honung.
 

Matematik bland svenskar under femtio år???

Därefter en skön eftermiddag på altanen med korsord från ICAKuriren och min deckare. Det blev inga deckare på kvällen då hustrun ville se första avsnittet av säsong tjugoett av Fångarna på Fortet. Här fanns två chockartade upplevelser. Då tänker de flesta kanske på den chock vissa av de tävlande utsattes för i de olika cellerna. Fast detta har jag oerhört svårt att förstå. Har man tackat ja till att delta så måste man ju för tusan veta att det finns insekter, råttor, ormar och höga höjder, så vad är deltagarna rädda för? Det går ju att tacka nej till att delta. Nej, det som chockade oss gamla lärare var att personer under femtio år inte kan ett enda av de fyra räknesätten. Att deltagaren som fick gåtan; Vad som alltid hamnar underst i ett bråk; inte hade en aning om svaret kanske jag inte förundrade mig så mycket över. Trots att man i skolan tjatar under hela mellanstadiet om täljare och nämnare i division som ju ställs upp som ett bråk så vet jag att ingen kunde lära sig detta och följaktligen kan ingen deltagare i Fångarna på Fortet att svaret var nämnare. Däremot var det chockerande att Anna Book åkte igenom en massa äckligheter och fick fram fem olika hundratal som Dogge Dogelito och en anabolastinn Youtuber skulle addera. De hade ingen aning om hur man utför en uppställning och uträkning av addition. Verkligen chockerande.

IDAG; LÖRDAGEN DEN 3:E SEPTEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
Qatar
 
Qatar, ett emiratbeläget i Persiska viken, var länge persiskt men blev på 1800-talet en del av Osmanska riket.  Från år 1892 ingick Qatar i ett brittiskt protektorat. Landet blev självständigt från Storbritannien den 3 september 1971.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
San Marino
 
San Marino är en av Europas mikrostater. Landet har varit självständigt från Romerska kejsardömet sedan den 3 september år 301 e.Kr.
NAMNSDAGAR:
Alfhild och Alva

Namnsdagar för den 3:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Mansuetus (till minne av den förste biskopen av Tullum Leucorum, Toul)
1680–1900 – Serafia (till minne av en romersk jungfru, som dog martyrdöden på 100-talet)
1901–1985 – Alfhild
1986–1992 – Alfhild, Alfons och Arja (utgått)
1993–2000 – Alfhild och Alfons (nu 6 augusti)
Från 2001 – Alfhild och Alva
TEMADAGAR:
Ostronets dag, Internationella bacondagen, Skäggets dag, Skolledarnas dag, Hemslöjdens dag och Scooterns dag
 
Ostronets dag

Ostronets dag infaller första lördagen i september, och är instiftad av Ostronakademin 2004. Då Ostronakademin bildades i Grebbestad så är det framför allt där som dagen firas.
 
Internationella bacondagen

Internationella bacondagen 2021 är den 4 september, och infaller lördagen före labor day. Internationella bacondagen är en inofficiell högtid som grundades av studenter i Colorado 2004.
 
Skäggets dag

Skäggets dag infaller första lördagen i september. På olika ställen hålls olika skäggtema med det bästa skägget. Dagen har lite av sitt ursprung från ett svenskt TV-program från 1963. Då satt sex kända svenska underhållare, alla i skägg och orsakade de första tittarstormarna.

Skolledarnas dag

För sjunde gången firar Sveriges Skolledarförbund Skolledarnas dag. Syftet med Skolledarnas dag är att synliggöra skolledare som profession och deras betydelse för barns utveckling och elevers resultat. Men också för att samla kolleger för en trevlig stund efter terminsstarten.

Hemslöjdens dag

Hemslöjdens dag är alltid den första lördagen i september, och är instiftad av Hemslöjdens riksförbund. Den firas runt om i Sverige med olika teman där man är välkommen att delta.
 
Scooterns dag

Första lördagen i september varje år firas Scooterns dag i hela Sverige. Detta klubbades på Svenska Scooterklubbens årsmöte 2019 och är därmed en aktivitet skapad av Svenska Scooterklubben för scooterister runt om i landet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E SEPTEMBER 2022.

1892 Manchester Uniteds första match
 
Laget som skulle bli Manchester United spelade sin första ligamatch idag 1872. Då hette de fortfarande Newton Heath. Matchen gick i Blackburn mot Blackburn Rovers. Det blev Unitedförlust med 3-4. Det blev faktiskt inte en vinst på deras nästa fem matcher heller. Men genom åren har det tagit sig och Manchester United är den klubb i England som har flest ligatitlar. 20 stycken.
1906 Två rekord sattes på Goodison Park
 
I Liverpool sattes idag 1906 två klubbrekord som fortfarande står sig, men det är Liverpool-laget Everton det handlar om. Det var andra matchen för säsongen och Everton tog emot Manchester City på Goodison Park. Everton hade inlett med 2-2 mot Middlesbrough och City kom från en 1-4 förlust mot Arsenal. Dagens match slutade 9-1 till Everton och det är både Evertons största vinstmariginal genom tiderna som det är Manchester Citys största förlust. Everton slutade säsongen som trea, och City klarade sig kvar, fyra från slutet, trots den usla inledningen.
Se händelsen. Se händelsen.
1989 Brasilien-Chile och en ”skadad” målvakt
 
På Maracanã i Rio de Janeiro spelades idag 1989 den avgörande kvalmatchen mellan Brasilien och Chile. Segraren skulle ta sig till VM 1990 i Italien. Förloraren missade VM. I andra halvlek lyckades Brasilien göra 1-0 genom Careca. När ganska precis hälften av andra halvlek var spelad kastades en fyrverkeripjäs in mot den chilenska målvakten. Roberto Rojas blev liggande och han såg ut att vrida sig i plågor. Strax visade det sig att han blödde från ansiktet varpå de chilenska spelarna gick av planen och vägrade att slutföra matchen. Spelet återupptogs aldrig.
 
Efter incidenten gjorde FIFA en grundlig utredning av vad som hänt och man granskade diverse videoupptagningar. Det visade sig så småningom att fyrverkeripjäsen aldrig hade träffat den chilenske målvakten Roberto Rojas överhuvudtaget. Han simulerade allt blod genom att skära sig med ett insmugglat rakblad. Händelsen var alltså arrangerad för att Brasilien, vars förbund var ansvariga för arrangemanget, skulle diskvalificeras. Istället blev det Chile som förlorade med 2-0 på walkover.
 
Efter vidare utredningar kring bestraffningar stod det klart att chilenarna inte fick delta i kvalet till VM 1994. Dessutom fick målvakten Roberto Rojas en livstidslång avstängning från all fotboll på professionell nivå. Samma straff fick den dåvarande chilenska förbundskaptenen Orlando Aravena och landslagsläkaren Daniel Rodriguez. Rojas ansökte om benådning år 2001, vilket beviljades.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 3:E SEPTEMBER 2022.

Jerome BOATENG blir 34 år. Jerome BOATENG blir 34 år.
Jerome Agyenim BOATENG är född 1988 i Västberlin, Västtyskland.
Försvarare
36 U- och 76 A-landskamper för Tyskland (2004-18).

Klubbar som spelare:
Tennis Borussia Berlin (1994-2002),
Hertha Berlin (2002-07),
Hamburg (2007-10),
Manchester City (2010-11),
Bayern München (2011-21),
Lyon (2021-)

Hans halv-bror, Kevin-Prince Boateng, spelar också fotboll. Kevin-Prince har dock valt att spela för faderns hemland Ghana.

TITLAR:
Med Manchester City
Engelsk FA Cupmästare: 2010–11
Med Bayern München:
Tysk Bundesligamästare: 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017-18. 2018-19, 2019-20.
Tysk Cupmästare: 2012–13, 2013–14, 2015–16, 2018-19, 2019-20.
UEFA Champions Leaguemästare: 2012–13
FIFA klubblagsvärldsmästare: 2013
Med Tyskland
UEFA U-21 Europamästare: 2009
FIFA Världsmästare: 2014
JULIO CESAR blir 43 år. JULIO CESAR blir 43 år.
JULIO CESAR Soares de Espíndola är född 1979 i Duque de Caxias, Rio de Janeiro, Brasilien
Målvakt
7 U- och 87 A-landskamper för Brasilien (1995-2014).

Klubbar som spelare:
Grajau CC (1995-98),
Flamengo (1998-2005),
Inter (2005-12),
Chievo (2005 lån),
Queens Park Rangers (2012-14),
Toronto FC (2014 lån)
Benfica (2014-17),
Flamengo igen (2018).

TITLAR:
Med Flamengo
Rio de Janeiro-ligan: 1998/1999, 1999/2000, 2000/2001, 2003/2004
Rio de Janeiro-cupen: 1999/2000
Brasilianska mästarcupen: 2000/2001
Guanabara Cup: 2003/2004
Med Inter
Serie A: 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010
UEFA Champions League: 2009/2010
Italienska cupen: 2005/2006, 2009/2010
Med Brasilien
U17-VM: 1997
Copa América: 2004
Confederation Cup: 2013
Olof MELLBERG blir 45 år. Olof MELLBERG blir 45 år.
Erik Olof MELLBERG är född 1977 i Gullspång, Västergötland
Försvarare
27 U- och 117 A-landskamper för Sverige (1996-2012).

Klubbar som spelare:
Gullspångs IF (1994-96),
Degerfors (1996-97),
AIK (1997-98),
Racing Santander (1998-2001),
Aston Villa (2001-08),
Juventus (2008-09),
Olympiakos (2009-12),
Villareal (2012-13),
FC Köpenhamn (2013-14).

Lag som tränare:
Brommapojkarna (2016-17).
Fremad Amager (2019),
Helsingborgs IF (2019-20).

MERITER:
Med AIK
SM-guld: 1998 
Med Olympiakos
Grekiska Superligan: 2010/2011, 2011/2012
Grekiska cupen: 2011/2012
Med Sverige
VM: 2002, 2006
VM-åttondelsfinal: 2002, 2006
EM: 2000, 2004, 2008, 2012
EM-kvartsfinal: 2004
Individuellt
Guldbollen: 2003
Årets back: 2003, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
Gareth SOUTHGATE blir 52 år. Gareth SOUTHGATE blir 52 år.
Gareth SOUTHGATE är född 1970 i Watford, England
Försvarare
57 A-landskamper för England (1995-2004).

Klubbar som spelare:
Crystal Palace (1985-95),
Aston Villa (1995-2001),
Middlesbrough (2001-06).

Lag som tränare:
Middlesbrough (2006-09),
England U 21 (2013-16),
Englands A-landslag (2016- ).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 3:E SEPTEMBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv