• Boris idrottsblogg

Tisdagen den 11:e oktober 2016.

Inget kvalfyllt över gårdagens matcher.
U 21 till EM och A-laget 3-0 över Bulgarien som jag tippade, fast det var 2005. VMs snabbaste mål någonsin.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1958: Bill Nicholson tar över som manager för Spurs.
1962: Pelé mot Eusebio.
2006: Englands målvakt Robinson gör en grov miss.

FÖDDA IDAG: Bobby, Seamus.
LIVERPOOLARE: Ingen.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i VM 1994 (och 1995).

Inget kvalfyllt över gårdagens matcher.


¤ Kvällen startade med gruppfinal i kvalet till EM 2017 i Polen. För Sverige var det endast seger som räknades. Eventuellt skulle de kunna ta sig till Polen med oavgjort och en andra plats. Kroatien och Spanien låg en poäng efter Sverige och Spanien klarade enkelt av Estland med 5-0. Sagt och gjort! Då vann killarna så klart med 4-2. Där har vi ett lag som kan göra mål.
 

¤ Göra mål kunde Sveriges A-landslag också göra då de mötte Bulgarien. Då de spelade i den tröja jag har idag så vann Sverige matchen om bronset i VM i USA 1994 med hela 4-0. I EM i Portugal 2004 blev det 5-0. Inför en kvalmatch på Påskafton 2005 hade jag fått i uppdrag av Aftonbladet att göra förstasidan i Sportbladet med mina målade ägg. Mitt tips var att Sverige skulle vinna med 3-0, och det var just vad det blev.
 

¤ Nu var det alltså dags igen om Sverige har historiskt sett haft enkelt mot Bulgarien. Igår var inget undantag. Det är svårt att säga om Sverige visade att de var bra eller om det var Bulgarien som var dåliga. Kanske är båda påståendena rätta. Skönt var att se ett svenskt lag som kan göra mål igen. 3-0 var faktiskt i underkant. Det kunde blivit det dubbla. Bulgarien hade bara en chans och det är ett under att de inte gjorde mål på den.
 

¤ Stormatchen i Grupp A, som är Sveriges grupp, var Nederländerna mot Frankrike. Som oftast mellan två bättre lag så var det målsnålt. Enda målet var ett skott av Pogba som målvakten borde kunnat mota. Men 1-0 till Frankrike gör att de och Sverige leder tabellen på sju poäng var och båda har 5-1 i målskillnad. Tredje matchen stod mellan Vitryssland och Luxemburg. 1-1.
 

¤ I de andra grupperna inträffade inga sensationer om man inte tycker att Schweiz seger med 2-1 över Andorra var alldeles för liten. Färöarna blir inget nytt Island. Det såg Portugal till genom att vinna med 6-0 över ölänningarna. 6-0 var också Belgiens segersiffror över Gibraltar. Här satte Benteke ett nytt rekord. 7,50 sekunder är det snabbaste mål som någonsin gjorts i en landskamp som gällt en VM-match.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA

 
Efter hemma-EM 1992 hade sportaffärerna i Malmö börjat plocka in några fotbollströjor i original. Alltså kunde jag köpa denna tröja på Intersport i Malmö. Den inhandlades strax före VM startade sommaren 1994.
 

Tröjan är tillverkad av Adidas och de hade valt en design som de använde till många olika tröjor de tillverkade vid denna tid. Typiskt är alltså de tre breda ränderna på varje sida. Tyget är tunt och svalkande med mönster av SFF-emblemet.
 

I denna tröja gjorde Sverige succé borta i USA. Enda förlusten kom i semifinalen mot de blivande världsmästarna Brasilien. I bronsmatchen var Sverige fullständigt överlägsna och körde över Bulgarien med 4-0. I en månad under hösten 1994 var Sverige rankat tvåa i världen av FIFA.
 

Skälet till att jag har denna tröja idag.


Äntligen börjar Sverige att göra mål igen. Det gjorde de i VM 1994 också. Det är ett av skälen jag har valt VM-tröjan från 1994. Då vann Sverige brons genom 4-0 på Bulagien. Igår blev det 3-0. Men U-21 vann över Kroatien i Gruppfinalen med 4-2 pch är klara för EM 2017 i Polen. Då dessa spelare föddes hade Sveriges landslag den tröja jag använder idag.

FOTBOLLSHISTORIA från 11:e oktober 1958 Nicholson tar över. 1962 Intercontinental Cup match två. 2006 Robinsons tavla.

1958 Bill Nicholson ny manager i Tottenham.

 
Bill Nicholson höll sig till Tottenham Hotspur i hela sitt liv. Från 1938 till 1955 spelade han 314 matcher för laget. Det blev till en landskamp för England också men det var enda gången han lämnade Tottenham. 1958 fick Spurs manager Jimmy Anderson sparken och idag tillträdde Bill Nicholson som ny manager. På eftermiddagen var det match mot Everton och man får säga att debuten som manager gick ganska bra. Tottenham vann idag 1958 med 10-4. 1961 firade Bill och hans lag sin största triumf genom att vinna dubbeln, ligan och FA-cupen. 1974 förlorade Tottenham UEFA-cup finalen mot Feyenoord och då sa Bill upp sig som manager för laget han tillhört i 36 år.

Pelé är fortfarande världens bästa.

 
Santos från Sydamerika och Benfica från Europa möttes idag i Lissabon i andra matchen av Intercontinental Cup. Santos hade vunnit första matchen den 19:e september på Maracaña med 3-2 så de borde ha god chans att vinna hela cupen med en seger hemma. Fast de flesta tänkte inte så mycket på vilket lag som skulle vinna utan mer på vilken världsstjärna som skulle glänsa mest. Båda lagen hade en stor stjärna, kanske de två bästa fotbollsspelarna just då. I Santos spelade Pelé och i Benfica Eusebio. Det blev Santos och Pelé som regerade. Santos vann dagens match med hela 5-2 och Pelé som avgjort första mötet gjorde ett hat trick i dagens match.

2006 enkelt göra mål på England.

 
Kvalet till EM 2008 hade kommit igång efter sommarens VM i Tyskland. England hade bortamatch idag 2006 mot Kroatien. Det var tredje omgången för båda nationerna och hittills hade ingen av den släppt in något mål. England keeper Paul Robinson var den förste som fick ge sig efter ett nickmål av Kroatiens brasse Eduardo. Men det är det som inträffade åtta minuter senare som alla kommer ihåg efteråt. Då hade Phil Neville bollen och skickade den bak till sin målvakt som skulle rensa upp. Men en liten tuva gjorde att bollen hoppade till just då Robinson tog sats att dra på. Det resulterade i ett praktfullt hål i luften och en boll som sakta och försmädligt rullade in i mål. England förlorade med 2-0 och Robinson hölls utanför landslaget i två år.

FÖDDA IDAG

79 år Bobby CHARLTON född 1937 i Ashington
Anfallare
11 U- och 106 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Manchester United (1953-73) 606 matcher,
Preston North End (1974-75),
Waterford United (1976).

Lag som tränare:
Preston North End (spelande tränare 1973-75),
Wigan Athletic (hjälptränare 1983).

Världsmästare 1966.

28 år Seamus COLEMAN född 1988 i Killybegs
Försvarare
13 U- och 41 A-landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
St. Catherine's (Killybegs) (2002-06),
Sligo Rovers (2006-09),
Everton (2009-)
Blackpool (lån 2010).

LIVERPOOLARE

Ingen

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv