• Boris dagliga blogg

Lördagen den 30:e juli 2022

Semester fortsatte på Ellingebanan, Bossebröd, Vera och League Championship är igång.

NATIONADAGAR:
Marocko och Vanuatu

NAMNSDAG
Algot

TEMADAGAR:
Internationella dagen mot trafficking av personer, Världsbroderidagen och Pocketbokens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/7:
1930: Världens första VM-final i fotboll.
1966: England vinner VM-finalen på ett än idag omdiskuterat mål.
1981: "Escape to Victory" har premiär.
1996: Shearer har hittat hem.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/7:
Hope SOLO, Radostin KISHISHEV, Jürgen KLINSMANN, Arnór GUÐJOHNSEN.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 29:E JULI 2022.

Semester fortsatte på Ellingebanan, Bossebröd, Vera och League Championship är igång.

Man kan säga att veckans semester fortsatte igår. Det var äldsta dottern, hustrun och jag som var på Ellingebanan eller Eslövs GK som den också är känd som. Enda skillnaden från Danmarksresan var att igår var även den efter nio hål korvätande hunden Rhiann med. Vi hade en strålande dag. Jag kommer ihår då vi var här för två år sedan att jag tyckte banan var alldeles för svår. Det var samma arton hål, men igår fungerade allt bara bra. Inledningen på par fem hålet blev för mig en birdie, fyra slag, och på hål två gjorde vi båda, dottern och jag par, tre slag var. Problemet var som förra gången de långa par fyrahålen, men i slutänden hamnade jag på 37 poäng vilket är ett bättre än mitt handikapp. Det blev alltså en handikappändring med minus 0,6. Alltså en bra inledning på dagen och avslutning på familjens semester.

Då vi kom hem visste vi att det saknades en det i kylskåpet och jag erbjöd mig gå till ICA Maxi och skaffa det viktigaste. Fast då vi var på golfbanan hade vår Bosse Bagare varit och lämnat matbröd. Det ena av de två åt vi upp med lite av det pålägg som var kvar sedan inköpen i Svendborg. Sedan blev det en promenad till butiken och efter det kände jag mig ganska mör i kroppen och tog det väldigt lugnt tills barnen åkte till tre bröder Andersson som de var bjudna till igår. Vi som var hemma gjorde det vi brukar: Tittade på en engelsk deckare. Det blev fjärde avsnittet av elfte säsongen av Vera. As the Crow Flies hette det och en lärares död som visade sig inte vara naturlig blev fallet som Vera och hennes stab lyckades reda ut.

Avslutningsvis så var sommarens speluppehåll i den engelska seriefotbollen slut. Kanske den tuffaste av alla ligor i världen inleddes igår. Det var andraligan i England, League Championship. Huddersfield som kvalade och misslyckade att ta sig till Premier League mötte ett av de tre som spelade i Premier League i våras, Burnley. Jag såg andra halvlek och det var inte det mest upplyftande spelet. Burnley hade tagit ledningen med 1-0. Det resultatet stod sig och mest av alla jublade Burnleys nye tränare. Det är belgaren Vincent Kompany som tagit över rodret. Då Premier Leaguelag brukar att klara sig bra när de ramlat ur så skulle jag inte bli förvånad om Burnley blir en av kandidaterna att ta sig upp i högsta ligan igen.

IDAG; LÖRDAGEN DEN 30:E JULI 2022.

NATIONADAGAR:
Marocko och Vanuatu

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
Marocko
 
Marockos Nationaldag, Throne Day, firas till minne av Kung Mohammed VI´s trontillträde den 30 July 1999. Annars har landet varit självständigt sedan 1956 då de efter lång kamp mot Frankrike äntligen erkändes självständigt.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
Vanuatu
 
Vanuatu är en ögrupp i Stilla havet med ca 278 000 invånare, som uppmärksammar denna dag till minne av att landet blev självständigt från Storbritannien och Frankrike 30 juli 1980.

NAMNSDAG
Algot

Namnsdagar för den 30:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Abdon (till minne av en kristen martyr i Persien på 200-talet) och Helena (nu 31 juli)
1901–1985 – Algot
1986–1992 – Algot, Margot  och Vilgot (utgått)
1993–2000 – Algot och Margot (nu 15 juni)
Från 2001 – Algot

TEMADAGAR:
Internationella dagen mot trafficking av personer, Världsbroderidagen och Pocketbokens dag

Internationella dagen mot trafficking av personer.
 
I samband med internationella dagen mot trafficking av personer uppmärksammar UNICEF alla barn som varje år faller offer för människohandel. Trafficking är idag den tredje största brottsliga verksamheten i världen, och det är till stor del barn som utnyttjas. Dagen är en FN-dag.
 
Världsbroderidagen
 
År 2011 tog en av Broderiakademins lokalgrupper initiativet till att instifta en dag för att fira broderiet. Världsbroderidagen infaller numera varje år den 30 juli. Fast det är inte bara denna dag man ska brodera. Mellan 1 och 30 juli broderar du och den 30 juli redovisar man sitt färdiga arbete.
 
Pocketbokens dag
 
Ursprunget till pocketbokens dag är något oklart. I Svensk Bokhandel 2006 bestäms att Pocketparty ska bli Pocketbokens dag. Men där är det ”andra måndagen i mars” som ska bli känd under detta nya namn från och med 2007. Pocketgalan lades dock ner 2009. Och någon gång därefter har Pocketbokens dag flyttat från mars till juli. En pocketupplaga är ju lite enklare att ta med på stranden, hängmattan eller andra platser där man på sommaren vill njuta av lite läsning.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30:E JULI 2022.

1930 VM-final nummer ett.

Film från finalen Film från finalen
Italien, Sverige, Nederländerna, Spanien och Uruguay valde alla att ansöka om arrangemanget för det första VM i fotboll. Uruguay blev arrangörslandet efter att alla andra länder dragit tillbaka sin ansökan. Tanken var att det skulle spelas fyra grupper om fyra lag i varje. Av de 16 lagen kom nio från Amerika. Det var svårt att få Europeiska lag att ställa upp. Det var en kostsam och lång båtresa för att ta sig till Sydamerika. 14 dagar innan VM skulle starta hade inget Europeiskt lag tackat ja. Men till sist var fyra lag, Frankrike, Belgien, Rumänien och Jugoslavien på plats.
 

Den 13:e juli spelades de första matcherna och idag 1930 var det final på Estadio Centenario i Montevideo. Det hade inte spelats någon bronsmatch så förlorarna i semifinalerna fick dela på denna ära. Det var USA och Jugoslavien. Värdlandet Uruguay mötte grannen Argentina och lyckan i det lilla Uruguay var fullständig då de hade blivit de första världsmästarna i fotboll när slutresultatet blev 4-2, men Argentina hade ledningen i paus med 2-1.

1966 England – Västtyskland i VM-final.

Film av finalen. Film av finalen.
Äntligen hade England fått stå som värd för ett VM. Nu skulle engelsmännen visa att de var fotbollens hemland. De vann sin grupp efter segrar över Mexiko och Frankrike med 2-0. De hade startat mot Uruguay med en mållös match. I kvarten eliminerades Argentina med 1-0 och i semifinalen släppte de in sitt första mål, men det behövdes en skyttekung, Eusebio för att göra målet. Bobby Charlton gjorde två och Portugal fick spela match om tredje pris, som de vann över Sovjetunionen.
 

I dagens final 1966 hade 98 000 personer samlats på Wembley för att se England ta sin första världsmästartitel. Västtysklands Helmut Haller gjorde första målet, men England kom tillbaka och Geoff Hurst kvitterade sex minuter senare. Då Martin Peters gav England ledningen i 78:e minuten trodde alla att VM-bucklan var hemma, men i matchens sista minut lyckades Wolfgang Weber kvittera och efter 90 minuter stod det 2-2.
 

I förlängningens elfte minut drog Geoff Hurst på ett skott som prickade ribban och studsade ner på mållinjen. Den schweiziske domaren Gottfried Dienst var tvungen att konferera med den sovjetiske linjemannen Tofiq Bahramov. Tofiq hävdade att bollen hade varit inne i mål och England ledde med 3-2. Än idag kan ingen säga om bollen var inne eller inte. Tyskarna tryckte på för ännu en kvittering. Detta resulterade i att Geoff Hurst kunde springa igenom ett tunt försvar och göra sitt tredje mål. Detta är han ensam om i en VM-final. England blev världsmästare och har numera en stjärna på sin landslagströja.

1981 "Rocky" i fotbollsfilm.

Till filmens trailer Till filmens trailer
Den 9:e augusti 1941 spelades en fotbollsmatch i Kiev mellan ryska krigsfångar och ett lag av nazisternas Luftwaffe. Det blev 5-3 till ryssarna. Löst baserat på denna händelse gjordes en krigs-fotbollsfilm som hade premiär idag 1981. Filmen handlade om en planerad flykt från ett krigsfångläger under en fotbollsmatch mellan nazisterna och allierade fotbollsspelande krigsfångar. Filmen hette ”Escape to Victory” eller på svenska ”Den sista matchen”. Den regisserades av John Huston, med Sylvester Stallone, Max von Sydow och Michael Caine i huvudrollerna. De skådespelande och fotbollsspelande krigsfångarna var många kända fotbollsspelare. I rollerna sågs bland annat Pelé, Bobby Moore och Osvaldo Ardiles.

1996 Shearer kommer hem.

Shearer presenteras film Shearer presenteras film
Newcastle hade fött upp en liten kille vid namn Alan Shearer. Han skulle slå målrekord i Premier League, men då han startade spela fotboll så var det så långt ifrån hans hemtrakter han kunde komma. Han startade i Southampton. 1992 bar det norröver till Blackburn Rovers och idag 1996 slängde Newcastle upp rekordsumman för en fotbollsspelare. Dryga 180 miljoner kronor. 303 matcher blev det för hans hemstads lag och på dessa gjorde han 148 mål. Totalt kom han upp i 283 mål under sin karriär i klubblag. Sedan gjorde han även 43 mål i landslaget.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30:E JULI 2022.

Hope SOLO blir 41 år.

Hope Amelia SOLO är född 1981 i Richland, Washington, USA
Målvakt
22 U- och 202 A-landskamper för USA (1996-2016).

Klubbar som spelare:
Richland High School (1996–2000),
Washington Huskies (1999–2002),
Philadelphia Charge (2003),
Kopparbergs/Göteborg (2004),
Olympique Lyon (2005),
Saint Louis Athletica (2009–10),
Atlanta Beat (2010),
magicJack (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign (2013–16).

Olympisk mästare 2008 och 2012 samt Världsmästare 2015.

Radostin KISHISHEV blir 48 år.

Radostin KISHISHEV är född 1974 i Burgas, Bulgarien
Försvarare
88 A-landskamper för Bulgarien (1996-2009).

Klubbar som spelare:
Chernomorets Burgas (1991–94),
Neftochimic Burgas (1994–97),
Bursaspor (1997–98),
Litex Lovech (1998–2000),
Charlton Athletic (2000–07),
Leeds United (2007 lån),
Leicester City (2007–08),
Leeds United (2007–08 lån igen),
Litex Lovech igen (2008–10),
Brighton & Hove Albion (2010–11),
Chernomorets Burgas igen (2011–12). 
  
Lag som tränare:
Chernomorets Burgas (2012–14),
Vereya (2014–15),
PFC Burgas (2015),
Neftochimic Burgas (2015),
Chernomorets Burgs igen (2017–19)

Jürgen KLINSMANN blir 58 år.

Jürgen KLINSMANN är född 1964 i Göppingen, Västtyskland
Anfallare
11 U-, 14 OS- och 26 A-landskamper för Västtyskland och 82 A-landskamper för Tyskland (1980-98).

Klubbar som spelare
TB Gingen (1972–74),
SC Geislingen an der Steige (1974–78),
Stuttgarter Kickers (1978–84),
VfB Stuttgart (1984–89),
Inter (1989–92),
AS Monaco (1992–94),
Tottenham Hotspur (1994–95),
Bayern München (1995–97),
Sampdoria (1997–98),
Tottenham Hotspur (1997–98 lån),
Orange County Blue Star (2003). 

Lag som manager:
Tysklands landslag (2004–06),
Bayern München (2008–09),
USAs landslag (2011–16),
Hertha BSC (2019-20).

Världsmästare 1990 och Europamästare 1996 

Arnór GUÐJOHNSEN blir 61 år.

Arnór GUÐJOHNSEN är född 1961 i Reykjavik, Island
Anfallare
3 U- och 73 A-landskamper för Island (1978-97).

Klubbar som spelare:
Víkingur (1975–78),
Lokeren (1978–83),
Anderlecht (1983–90),
Bordeaux (1990–92),
BK Häcken (1993),
Örebro SK (1994–98),
Valur (1998–2000),
Stjarnan (2001).

Han är far till fotbollsspelaren Eiður Guðjohnsen. De båda deltog en gång i samma landskamp där Arnór byttes ut till förmån för den debuterande sonen Eiður.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 30:E JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN TREVLIG LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv