• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e juni 2021

Grisman och Koman, fajitafärs, Ernst och CSI.

IDAG, 25/6 -21:
Nationaldagar: Moçambique och Slovenien
Temadag: Midsommarafton, Internationella dagen för sjöfarare
Namnsdagar: JDavid och Salomon

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/6:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1982: "Skammen i Gijón"
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/6:
Victor, Pontus, Jamie.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 24/6 2021.

Då det inte var något EM igår så hade jag faktiskt en tanke om det franska landslaget. Har någon uppmärksammat att de har två spelare med lantliga namn. De har både en Gris-man och en Ko-man. Kanske världens rikaste gris och komän. Jag vet att stavningen inte är de rätta, men ändå. Annars var det en lugn dag med som jag nämnde, varken fotboll och heller ingen golf. Då måste man ju gå till ICA Maxi. Det krävdes vissa stödinköp till midsommarmaten. Gräddfil hade vi, men det hade inte en massa småväxta damer på ICA. Jag fastnade vid hyllan med dessa mejerivaror och fick plocka ner den ena gräddfilspaketet efter det andra till de som inte nådde lika högt upp på hyllorna som jag.
 

Efter detta jobb var det hem till nästa ICA-jobb. Korsorden till ICAKuriren som kom i morse. Då dessa var lösta och bloggen förberedd med sådant som är dagligen återkommande kunde jag sätta igång med ”Faijtafärs med tomatsallad”. Så kallades dagens middag från City Gross familjekasse. Färsen var av kyckling igår, men tomatsalladen blev lite modifierad och utökad med bl a vitkål. Sedan var det TV. Jag valde att gå på hustruns spår och se Ernst även om han har passerat ”bäst-före-datum” för mig. Hans första säsonger var helt okay, men numera gör han väldigt mystiska saker som inte är speciellt snygga i mina ögon. Sedan hade det varit bättre om han haft någon gäst som tyckt att hans ”konstverk” är snygga istället för att han själv säger det hela tiden. Att vi såg det tillsammans var för att slippa all reklam. Det gör man om man ser TV 4 genom CMore.
 

Själv så håller jag på att titta på Viasat. Där har de lagt upp alla säsonger av CSI. Serien gick i 15 säsonger och 335 avsnitt. Givetvis var det ett antal säsonger för mycket och serien borde varit nerlagt betydligt tidigare. Fast starten på Crime Scene Investigation och de första säsongerna var och är mycket bra och lite banbrytande för en lite oamerikansk serie. CSI löser brotten utan att man frossar i våld utan med list och givetvis lite tekniska detaljer som många serier tog efter och som är en aning onaturliga, men det sväljer man i CSI från 2000.

IDAG: FREDAGEN DEN 25/6 2021.

NATIONALDAGAR:
Moçambique
Slovenien

Självständighet från Portugal erkändes 25 juni 1975.  Moçambique var från 1500-talet ett portugisiskt intresseområde. På 1800-talet blev det en portugisisk koloni. Mellan 1951 och 1975 var det ett portugisiskt översjöiskt område. Från 1964 till 1975 pågick en väpnad frigörelsekamp. Den avslutades med att Moçambique blev självständigt år 1975.

Slovenien

Slovenien var det första land som bröt sig ur Jugoslavien och förklarade sig självständigt från Jugoslavien, den 25 juni 1991

TEMADAGAR:
Midsommarafton
Internationella dagen för sjöfarare

Midsommarafton kan mycket väl kallas för en temadag. Om denna finns det mer att säga än vad som fåt plats i text på min blogg så jag länkar över till Wikipedias text om Midsommarafton.
 
2010 införde FN ”Year of the Seafarer” för att uppmärksamma alla som jobbar på fartyg runt om i världen. Efter detta utsåg man den 25:e juni till att bli en årligt återkommande dag som vi kallar
Internationella dagen för sjöfarare eller kort och gott Sjöfararnas Dag.

NAMNSDAGAR:
David och Salomon

Namnsdagar för den 25:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – David (till minne av Västmanlands apostel och den judiske konungen med detta namn)
1901–1985 – David
1986–1992 – David, Davida (utgått) och Daisy (utgått)
1993–2000 – David och Salomon (till minne av den bibliske kungen med detta namn)
Från 2001 – David och Salomon

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E JUNI.

1978 Argentinas första VM

Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.

1982 Skandalen i Gijón.

Matchen som spelades idag 1982 mellan Västtyskland och Österrike skulle komma att gå under benämningen "Skammen i Gijón". Det var den sista i grupp 2, där utöver Västtyskland och Österrike även Algeriet och Chile ingick, och Algeriet hade dagen före spelat sin sista gruppspelsmatch och besegrat Chile med 3–2. Situationen före den omtalade drabbningen mellan Västtyskland och Österrike var således den att de sistnämnda ledde gruppen på samma poäng som Algeriet och före Västtyskland på tredje plats.

Men vid en seger med ett eller två mål för Västtyskland skulle dessa hamna på första plats, på samma poäng som Österrike men med ett måls bättre målskillnad och Algeriet skulle följaktligen hamna på tredje plats och vara ute ur turneringen. 

I tolfte minuten gjorde Horst Hrubesch 1–0 till Västtyskland, och då upphörde all form av konstruktivt spel. Under 20 minuter efter det gjorda målet avlossades inte ett enda skott på mål, utan bägge lagen passade bollen mellan varandra eller tillbaka till egen målvakt och det förekom knappast några tacklingar alls. Eventuella anfall slutade allt som oftast i en felpassning eller i ett inkast för motståndarna.

Matchen slutade 1–0 till Västtyskland. Detta ledde till att bägge lagen gick vidare till slutspelet och Algeriet, som tidigare i veckan överraskande hade besegrat Västtyskland med 2–1, var utslaget. Algeriet ville att båda lagen skulle diskvalificeras, men det var omöjligt. Dock medförde det inträffade att FIFA ändrade sitt regelverk till att de två sista gruppspelsmatcherna alltid ska spelas samtidigt, för att undvika liknande situationer.

1990 Irländsk glädje

Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 

Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.
 

Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van"

2006 rekord i VM

Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E JUNI.

Victor WANYAMA blir 30 år

Victor Mugubi WANYAMA är född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
64 A-landskamper för Kenya.

Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-20),
Montreal Impact (2020-).

Wanyama blev den första kenyanska spelaren att göra mål i UEFA Champions League när han gjorde det första målet i Celtics 2-1-seger över Barcelona den 7 november 2012.

Pontus WERNBLOOM blir 35 år

Pontus Anders Mikael WERNBLOOM är född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige (2006-16).

Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18),
PAOK (2018-20),
IFK Göteborg (2020-).

30 år gammal pensionerade  han sig från det svenska landslaget och hoppade av allt spel där samtidigt med Zlatan.

Jamie REDKNAPP blir 48 år

Jamie Frank REDKNAPP är född 1973 i Barton on Sea, England.
Försvarare
18 U-, 1 B- och 17 A-landskamper för England (1993-99).

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1986-89),
Bournemouth (1989-91),
Liverpool (1991-2002),
Tottenham Hotspur igen (2002-05),
Southampton (2005).

Då Jamie 1989 skrev på för Bournemouth var det mycket på grund av hans legendariske far Harry Redknapp tränade laget. Annars är Jamie känd som den generation Liverpool-spelare som skämtsamt kallades för "Spice Boys".

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN MIDSOMMARAFTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv