• Boris dagliga blogg

Lördagen den 6:e juni 2020

"I väntan på nästa Premier Leaguematch", Sjätte juni på en lördag och "Stuber".

FOTBOLLSHISTORIA:
1955: Wilf Mannion avstängs på livstid.
1998: Blatter väljs till FIFA-president

FÖDDA:
Sebastian, Tim.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM FREDAGEN DEN 5/6 2020

"I väntan på nästa Premier Leaguematch", Sjätte juni på en lördag och "Stuber".


Galenskaparna och After Shave hade 1993 en serie på SVT som hette ”Tornado – I väntan på nästa OS”. Detta är lite av vad jag upplever med min blogg om det är fotboll man vill höra om. ”I väntan på nästa Premier Leaguematch”. Så får det bli då det är engelsk fotboll som ligger mig varmast om hjärtat. En sak som i alla fall blivit klar är att de närmast kommande omgångarna har fått sina speltider. Vill man se så många livematcher som möjligt så var det en fördel att coronaviruset slog till. För matcherna som inleder den 30:e omgången fredagen den 19:e juni och fram till torsdagen den 2:a juli kommer i stort sett alla att kunna ses direkt. Det är 31 matcher på programmet och endast ett fåtal av dessa går vid samma tidpunkt.
 

Så fotboll kommer så småningom. Igår så firade vi Danmarks ”grunlovsdag”, även kallat nationaldag trots att dagen inte har detta officiella namn. Det är i alla fall helgdag i Danmark. De kan fira helgdagar utan att behöva ta bort någon annan helgdag. Sverige har ju inte denna lyx och tur är att man slutat jobba. Tiden för att den sjätte blev nationaldag i Sverige och helgdag så hade vi en högtid som kallades Pingst. Det visste alla då Annandag Pingst som alltid var en måndag också var en röd dag. 2005 var det slut med detta då den 6:e juni tog över som helgdag. Vi i detta land hade inte råd att behålla Annandag Pingst och då man jobbade var det en fasa att den 6:e juni inföll en lördag eller söndag. Då var man ju ledig ändå. Det sas alltid att vi i skolan blev kompenserade om den 6:e inföll på ett veckoslut, men vi fick aldrig reda på vilken dag vi kompenserades utan detta var inbakat i vårt läsårsschema och enligt mina beräkningar så blev det aldrig någon kompensation. Alltså ytterligare ett plus att vara pensionär är att nu skiter jag fullständigt i vilken veckodag som det är Sveriges nationaldag. Däremot så är Pingst en helg som totalt försvunnit för mig.
 

Bloggmässigt kan man även välja att skriva lite om vad som hänt under dagen som gått. Igår var det två saker som jag främst kommer ihåg. En skötte jag om på altanen. Det var att läsa en av   Carin Gerhardsen böcker. Hon har skrivit en framgångsrik serie om Hammarbypolisen, som är på åtta böcker. De har jag läst. Den som jag har 70 sidor kvar på och spenderade eftermiddagen med heter ”Det som göms i snö” från 2018. Boken nominerades av Svenska Deckarakademin som årets bästa deckare. Jag återkommer med besked om jag tyckte det samma. Sedan avslutades Danmarks nationaldag med att jag och äldsta dottern såg filmen ”Stuber” med Dave Bautista och Kumail Nanjiani i huvudrollerna. Åter en film som aldrig kommer att nomineras till några stora filmpriser, men en avkopplande våldskomedi. Dave Bautista känns igen som Drax the Destroyer från Guardians of the Galaxy. Han är liksom Dwayne Johnson en gammal brottare som klivit över till filmen. Kumail Nanjiani är mest känd som Dinesh Chugtai från serien ”Silicon Valley”.

FOTBOLLSHISTORIA från den 6:e juni.

1955 Wilf Mannion avstängs.

Idag 1955 avstängde FA Hull Citys Wilf Mannion på livstid från de Engelska proffsligorna. Wilf med sin blonda kalufs var känd som ”The Golden Boy”. Han hade startat i Middlesbrough 1936. Sedan kom andra världskriget emellan. Här tjänstgjorde Wilf i Europa, Mellersta Östern och var en av de som räddades från Dunkirk. Han överlevde kriget och fortsatte i Middlesbrough tills 1954 då han flyttade till Hull. Hela tiden som proffs var Wilf irriterad på maximilönen på tio pund i veckan för en proffsspelare. Han ställde upp i många tidningar och berättade att många spelare tog emot olaglig betalning på mer än de tio pund som var tillåtna. FA tröttnade och bad om bevis. Då Wilf inte lämnade några bevis beslöt FA idag att stänga av ”The Golden Boy” på livstid och karriären var över även om han fortsatte spela i amatörklubbar till 1959.

FOTBOLLSHISTORIA från den 6:e juni.

1998 Blatter vinner

Idag 1998 hölls den 51:a FIFA kongressen i Paris. Förre FIFA presidenten João Havelange hade valt att dra sig tillbaka efter 24 år som fotbollens högste ledare. Vem som skulle bli den åttonde FIFA-presidenten stod mellan favoriten Lennart Johansson som var UEFA-president, och schweizaren Sepp Blatter som jobbat som IT-chef för FIFA 1975 till 1981 och han hade varit generalsekreterare sedan dess. Lite sensationellt fick Blatter 111 röster mot 80 för Johansson.
 

Sepp Blatter blev alltså vald till ny FIFA-president. Många ansåg valresultatet underligt och en brittisk författare David Yallop skrev en artikel där det påstods att det betalats ut mutor för en miljon dollar till vissa ledamöter för att de skulle ändra sina röster och lägga dem på Blatter. Anklagelserna gick till domstol i Zürich, men Blatter blev frikänd.

Fast 2015 var det slut då en annan korruptionsskandal uppdagades. 21 december 2015 blev Sepp Blatter avstängd från all fotboll i 8 år, och därmed var hans period som FIFAs president över.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 6:e juni.

Sebastian LARSSON blir 35 år

Sebastian Bengt Ulf LARSSON är född 1985 i Eskilstuna.
Mittfältare
45 U- och 118 A-landskamper för Sverige (2008-).

Klubbar som spelare:
IFK Eskilstuna / Eskilstuna City FK (1995-2001),
Arsenal (2001-07),
Birmingham City (2006-07 lån),
Birmingham City (2007-11),
Sunderland (2011-17),
Hull City (2017-18),
AIK (2018-)

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 6:e juni.

Tim CAHILL blir 41 år

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-17 landskamper för Samoa och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (2004-18).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (2012-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

Trots sina endast 180 cm så har han gjort sina flesta mål på nick.

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv