• Boris dagliga blogg

Fredagen den 1:a december 2023

NAMNSDAG:
Oskar
Ossian.

NATIONALDAG: 
 Centralafrikanska republiken
 Rumänien.

TEMADAG:
Brandvarnardagen.
Internationella AIDS-dagen.
Glöggens dag.

RUBRIKER.
Vinter. Hotpot. Sverige 23:a.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/12:
1959: Bill Shankley tillträder som Liverpools manager.
2009: Mest överlägsta Ballon D´or-vinnaren någonsin.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/12:
Joseph-Désiré JOB, 
Salvatore SCHILLACI.

JULKALENDER 2023. Lucka 1.

Lucka 1

 
Sedan 2017 har jag haft min egen kalender på bloggsidan. Första året var det ett videoklipp varje dag. 2018 presenterade jag klubbmärken. 2019 var det mina fotbollströjor. 2020 hade jag Premier Leaguelagens olika fotbollsarenor. 2021 presenterade jag ett VM eller EM med några fakta och en fråga. 2022 blev det åter frågor om VM. Då handlade det om en fråga om det VM som olika tröjor användes. I år är jag åter tillbaka på klubbmärken. Varje dag presenterar jag tre klubbmärken där namn och bokstäver redigerats bort. Det kommer att vara ett svenskt, ett engelskt och ett lag från  övriga världen. Svaren kommer i nästa dags lucka. Som vanligt finns det inga priser utan det får räcka med glädjen att eventuellt känna igen klubbarna. Lucka till! som man skulle kunna skoja till det!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM TORSDAGEN 30 NOVEMBER 2023.

Vinter. Hotpot. Sverige 23:a.
 

Kylan håller i sig och om man räknar årstider efter månader eller vintersolstånd så är det höst, men den meteorologiska årstiden är vinter. Det räknas som vinter då det varit under noll grader i fem dygn. Det har kanske inte varit fullt ut fem dygn än, men prognoserna säger att det kommer att bli så. Alltså fanns det inte så mycket att göra ute på vägarna så vi stannade inne förutom de obligatoriska hundpromenaderna. Nu visade det sig att vi trots allt hade ett ärende att göra ute på vägarna. Det var att åka till Lund på kvällen. Men då var det äldsta dottern som körde.

Vi var nämligen bjudna hem till den kinesiska vän som var med oss på Vellingeblomman i förrgår. Det är en kinesisk vän som vi blivit bekant med av en annan av våra vänner. Nu ville han bjuda på något riktigt kinesisk som jag aldrig hade prövat tidigare. Hot Pot hette det och egentligen var det som fondue med buljong. Precis som med fondue kan hotpot varieras i oändlighet, och man kan doppa det mesta efter tycke och smak, allt från nudlar och grönsaker till kött och skaldjur. Dippen består ofta av sesamsås, chiliolja och färsk koriander, men kan även den varieras. Det serveras inte ris till. Problemet med hotpot är att man äter lite åt gången, men länge och rätt som det är så kommer man på att man nog inte skulle tagit den där sista strimlade lövbiffen.

Hemma på Päronvägen så var det highlights från de två cuperna eller Leagues som UEFA kallar dem. Det är två cuper som endast finns för att det ska tjänas in pengar på alla matcher med andra och tredje klassens klubblag. Sedan finns det ett fåtal lag som egentligen borde varit med i Champions League. Fast det är klart att ett land som Sverige som har en av de sämre ligorna i Europa har chansen att få något lag att spela i en Europeisk Cup. I år är det BK Häcken. De är med i UEFA Europa League. Där spelade de hemma igår mot Bayer Leverkusen som vann med 2-0. Det innebär att Häcken är det enda lag i den turneringen som har noll poäng. De har endast gjort två mål och släppt in femton. De två målen kom mot Molde. Fast å andra sidan så gjorde Molde åtta mål på Häcken i de två matcherna. Ytterligare ett bevis på att svensk klubbfotboll inte rankas så högt inom UEFA. Sedan de rankat fotbollsligor 2002 så har Sverige som sämst legat 24:a och som bäst 23:a.

IDAG! FREDAG 1 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Oskar
Ossian.

 

Namnsdagar för den 1:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1812 – Eligius (till minne av ett franskt helgon från 600-talet; utgått)
1812–1900 – Oskar
1901–1985 – Oskar
1986–1992 – Oskar, Ossian och Ole (utgått)
1993–2000 – Oskar och Ossian
Från 2001 – Oskar och Ossian

NATIONALDAG:

Centralafrikanska republiken.

 

Centralafrikanska republiken firar Republikens dag till minne av när den dåvarande franska kolonin Ubangi-Chari blev ett delvis självständigt område år 1958.  En från Frankrike helt oberoende nation blev landet den 13 augusti 1960.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Rumänien

 

Rumäniens nationaldag, även kallat Rumäniens stora unionsdag eller Rumäniens enhetsdag, firas den 1 december, och är nationell helgdag i Rumänien. Den firas till minne av då församlingen bestående av etniska rumäner möttes i Alba Iulia, och förklarade Transsylvaniens union med Rumänien. Datumet sattes efter Rumänska revolutionen 1989, och firas till minne av Transsylvaniens förening med Rumänien 1918, men också då Bessarabien och Bukovina samma år uppgick i det rumänska kungariket.
 

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Brandvarnardagen

 

En tredjedel av bostadsbränder startar i köket och december och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. Den 1 december uppmärksammas Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar. Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år efter beslut i nordiska ministerrådet. Hela Norden uppmärksammar dagen.

 
Internationella AIDS-dagen
 

Världsaidsdagen, den 1 december, är en dag ägnad åt kampen mot sjukdomen aids främst genom utbildning om förbyggande mot aids och även missuppfattningar om sjukdomen. Den uppmärksammas internationellt. Dagen instiftades 1988 av folkhälsoministrar från olika länder, vid en internationell konferens om aidsprevention. Den har sedan dess årligen uppmärksammats av olika regeringar och organisationer.

 
Glöggens dag
 

Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framför allt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det ca 5 miljoner liter varje år i Sverige och kan kombineras med flertalet olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 på initiativ av Saturnus, Glöggens dag den 1 december varje år.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1 DECEMBER.

1959 Bill Shankly ny manager i Liverpool.
 

Bill Shankly var skotten som efter spelarkarriär i Carlisle och Preston 1949 startade sin tränargärning i Carlisle. 1951 sökte Liverpool ny tränare och Bill intervjuades som sökande, men fick stå tillbaka för Don Welsh. Shankly tog sig istället an Grimsby Town. Efter det kom han till Workington och Huddersfield Town innan Liverpool åter behövde en ny manager. Denna gång fick Bill Shankley fick chansen att ta över Liverpool. Idag 1959 tillträdde han och posten som manager behöll han tills 1974 då han trädde tillbaka från fotbollen. Bill blev en legend i Liverpool och står numera staty utanför hemmaarenan Anfield.
 
Bill hade många kända uttalanden om fotboll och det mest kända är nog ” Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.” (”En del människor tror att fotboll är en fråga om liv och död. Jag kan försäkra er om att det är mycket allvarligare än så.”)

Med tanke på VM i Qatar 2022 och bl a situationen för de som förberett arenorma eller Irans landslags deltagande så visste inte Bill hur rätt han hade i sitt då lite skämtsamma uttalande.

2009 Ballon d'Or till Messi.
 

FIFA Ballon d'Or var från början ett pris som delades ut till Europas bästa fotbollsspelare. 1956 var första gången och Englands Stanley Matthews fick priset. Idag 2009 kom den mest överlägsna vinnaren någonsin att få priset. Av de 480 som var med om att rösta fram vinnaren fick Argentinas Leonel Messi 473 förstaplats-röster. Messi fick även utmärkelsen de kommande fyra åren. Men då reglerna ändrades 1995 så var liberianen George Weah den första icke-europén att få priset. Därefter har brasilianarna Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho och Kaka också vunnit. Sedan 2009 har Messi vunnit utmärkelsen sju gånger. Ett ganska klart bevis på att det står still i världstoppen i herrfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1 DECEMBER.

Joseph-Désiré JOB blir 46 år.
 

Joseph-Désiré JOB är född 1977 i Vénissieux, Frankrike
Mittfältare
52 A-landskamper för Kamerun (1998-2011).

Klubbar som spelare:
Vénissieux (1992-93),
Lyon (1993-99),
Lens (1999-2000),
Middlesbrough (2000-06),
Metz (lån 2002),
Al-Ittihad (lån 2005-06),
Sedan (2006-07),
Nice (2007-08),
Al-Kharitiyath (2008-09),
Diyarbakırspor (2009)
Lierse (2010-11).

Job, som växte upp i franska Lyon. Han var påtänkt för franska ungdomslandslaget, men valde i stället att spela för sina föräldrars hemland Kamerun.
Job har spelat för Kamerun i två VM, både 1998 och 2002.
När Kamerun vann afrikanska mästerskapet 2000 var han också med i laget.

Salvatore SCHILLACI blir 59 år.
 

Salvatore SCHILLACI är född 1964 i Palermo, Italien
Anfallare
1 U-, 1 B- och 16 A-landskamper för Italien (1989-91).

Klubbar som spelare:
AMAT Palermo (1981),
Palermo (1982-89),
Juventus (1989-92),
Inter (1992-94)
Júbilo Iwata (1994-97).

Schillaci är känd som vinnare av skytteligan i VM 1990. Han var, med sina sex mål i turneringen, en bidragande orsak till att Italien nådde tredje plats och därmed bronsmedalj. Schillaci tilldelades, förutom Guldskon som bäste målgörare, också Guldbollen som "bäste spelare" i fotbolls-VM 1990. Före VM var han inte speciellt känd och efter VM så "försvann" han igen.

DAGENS MATCHTRÖJA 1 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN DECEMBER MÅNAD!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv