• Boris dagliga blogg

Lördagen den 2:a april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Sven och fred på jorden.   Upp i tvåan och i Millennieskogen.   VM-lottning = märklig.   VM-lottning = märklig.   Fem byten tar död på fotbollen om inte bytesregeln kan ändras.


NAMNSDAG
Gudmund och Ingemund

TEMADAG:
Världsautismdagen
Internationella barnboksdagen
Studenternas dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/4:
2005: Två utvisade i Newcastle för slagsmål med varandra.
2011: Murinhos första hemmaförlust på nio år.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/4:
Miralem PJANIĆ, Ibrahim AFELLAY, Candace CHAPMAN, Eyal BERKOVIC, Teddy SHERINGHAM, Ferenc PUSKÁS.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 1/4 2022.

Sven och fred på jorden.
 

Sven Melander klarade cancern en gång och då den kom tillbaka visste han vilket helvete det var. Han lovade dock att hade han besegrat sjukdomen en gång så skulle det gå en gång till. Det gjorde det tyvärr inte. Sven blev bara 74 år och nöjessverige är ytterligare en man kort.

Med tanke på att Putin skiter ett stort stycke i allt vad han orsakar av krig och elände i Ukraina så kommer jag då jag ser namnen Putin och Melander att tänka på Svens sketch med Lilla Anna eller Emelie Hall Gjers som hon heter på riktigt, och om hur Sven får intervjun med barnet att avslutas med att Alla barn önskar fred på jorden mest av allt. Men förutom alla nöjesprogram på TV så var det sista jag såg av honom på Fredriksdalsteatern sommaren 2017 så han hade översatt och regisserat Eva Rydberg Hotelliggaren. Sverige har blivit en glädjespridare fattigare.
 

Bild: Klicka för att se Fred på jorden:

Upp i tvåan och i Millennieskogen.
 

Om jag ska ta en ruta med lite från hemmaplan så startade detta redan innan jag gick och lade mig i förrgår. Då upptäckte jag ett mail från vårt ankare i bowlinglaget. Han meddelade att vi fortsätter direkt på måndag med en ny serie på sju matcher. Intressant var att vi tydligen blev tvåa och lämnar sista divisionen för att de kommande matcherna spela i tvåan. Tur att det är jag som står över på måndag då vi har lite andra sysslor då.

Hustrun var hos frissan och efter det var vi allihop, dottern hade sin lediga tandläkareftermiddag, i Millennieskogen vid Katrinetorp. Alla fötter på mig fungerar som de ska. Golfen närmar sig. Hundarna gillade promenaden. Innan vi kom hem igen var vi hos AnnaKaga och köpte ägg och lite annat smått och gott. Sedan hade dottern bjudit in några av sina vänner till kvällsfika.

VM-lottning = märklig.
 

Då satt jag och kollade lottningen till VM i Qatar som sändes direkt. Det var påkostat och en massa tal och filmer innan lottningen kom igång. Detta dröjde alltså en timme innan det skulle dras länder ur bollar. Gianni Infantino inledde med att säga att detta skulle bli det bästa fotbolls-VM i historien. Men som någon sa så måste han säga så. För hur skulle det låta om han inlett med att detta ska bli det fjärde bästa VM i historien? Värdlandet Qatar är rankat 51 i världen, men i VM 2022 är de rankade etta.

De skulle dras ur diverse skålar och för att man skulle vara säkra på att Qatar skulle hamna på första plats i grupp ett, och då spela öppningsmatchen så var deras lappar namn och placeringar lagda i specialbollar som var röda. Töntigt och märkligt att ett land som aldrig någonsin deltagit i ett VM tidigare kan hamna i första seedningsgruppen. Sedan struntar jag helt i att de är värdland. Därefter drogs alla de andra förstaseedade lagen som första land i de övriga sju grupperna. Även detta helt onödigt. Efter detta blev det spännande att se var nationerna skulle hamna. Men det gällde bara lagen från andra seedningsgruppen. För efter detta så kunde resten av lagen inte lottas in. Om det redan fanns två europeiska lag i en grupp så kunde inte ytterligare ett lag från Europa hamna i den gruppen. Ingen grupp fick ha två lag från någon av de andra kontinenterna.

Dessutom så är inte alla kvalmatcher spelade. Det finns en från Europa som ska plocka fram antingen Ukraina, Skottland eller Wales. Dessa tre lag ska inte behöva hamna i seedningsgrupp fyra, men det gjorde de. Det sas ofta att det kändes konstigt att Sverige inte var med, men vi ska nog vara tacksamma att slippa detta spektakel.

Lottningen:

Grupp A
Qatar
Ecuador
Senegal
Nederländerna
 
Grupp B
England
Iran
USA
Ukraina, Skottland eller Wales
 
Grupp C
Argentina
Saudiarabien
Mexiko
Polen
 
Grupp D
Frankrike
Förenade Arabemiraten, Australien eller Peru
Danmark
Tunisien
 
Grupp E
Spanien
Costa Rica eller Nya Zeeland
Tyskland
Japan
 
Grupp F
Belgien
Kanada
Marocko
Kroatien
 
Grupp G
Brasilien
Serbien
Schweiz
Kamerun
 
Grupp H
Portugal
Ghana
Uruguay
Sydkorea

Fem byten tar död på fotbollen om inte bytesregeln kan ändras.
 

I min dagstidnings sportavdelning så ser jag att Premier League har beslutat att det nästa säsong ska bli tillåtet med fem byten. En helt vansinnig regel som absolut inte gynnar spelet utan tvärtom. Någon påpekade att dessa byten får ju som nu bara göras vid tre tillfällen. Ja, men vad spelar det för roll? Ett byte i fotboll är ju en procedur som tar flera minuter. Även om man byter två spelare samtidigt så ska först byte ett ske. Sedan ska det visas upp nya nummer och spelaren på planen ska bli varse om att det är han som ska gå ut. Det tar tid och tid är något som man inte har i fotboll. Detta kommer att ta död på de andra halvlekarna redan efter en kvart.

Det finns dock en lösning och det är att man ändrar på bytesproceduren. Låt fjärdedomaren, som ändå bara står och får ta emot skäll av coacherna, stå för bytena helt och hållet. Han ser att en spelare går ut och att en ny kommer in. Detta snabba system av byten fungerar i både handboll och Ishockey. Ska vi anta att fotbollsspelare är så vansinnigt korkade att de bara kan byta om de ser en skylt med sitt namn och att spelet stoppas?

IDAG: LÖRDAGEN DEN 2:A APRIL.

NAMNSDAG:

Gudmund och Ingemund
 

Namnsdagar den 2:a april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Teodosius eller Theodosius (utgått)
1901–1985 – Gudmund
1986–1992 – Gudmund, Gudmar (nu 3 juni) och Gunder (nu 9 januari)
1993–2000 – Gunnel (nu 1 juni) och Gun (nu 1 juni)
Från 2001 – Gudmund och Ingemund

TEMADAG:

Världsautismdagen
 

Den 2 april varje år firas över hela världen Världsautismdagen. Denna dag har instiftats av FN i januari 2008 för att uppmärksamma, sprida information och öka kunskapen kring autism i hela världen. Dagen är också ett tillfälle att visa de unika begåvningar och förmågor som finns hos personer med autism.

TEMADAG:

Internationella barnboksdagen
 

I många delar av världen firas Internationella Barnboksdagen den 2 april. Varför just 2 april? Jo, det är den danske sagomästaren Hans Christian Andersens födelsedag. H. C. Andersen föddes 1805 i Danmark och skrev över 200 sagor som har blivit världskända klassiker.

TEMADAG:

Studenternas dag
 

Sedan 2007 har Sveriges förenade studentkårer, SFS, och dess medlemmar firat Studenternas dag, dagen firas årligen den 2 april. SFS vill med Studenternas dag uppmärksamma de problem som finns hos studenterna i Sverige, oftast handlar det om grupper av studenter som tillhör landets fattigaste och studenterna som inte har den sociala trygghet som de borde ha.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2:A APRIL.

2005 bara åtta man kvar i Newcastle.
 

Idag 2005 skulle Newcastle lätt vinna över Aston Villa då de båda lagen möttes på St James´. Då matchen var över hade Villa med sig tre poäng efter seger med 3-0 och Newcastle var bara åtta man kvar på planen. Stephen Taylor räddade med handen i straffområdet i 73:e minuten och blev utvisad för avsiktlig hands. Straff och mål, men vad som hände i 82:e minuten var det som man talar om än idag. En bra bit från bollen blir lagkamraterna Lee Bowyer och Kieron Dyer så pass oense om spelet att de börjar slita sönder varandras tröjor och puckla på varandra. Domare Barry Knight kunde inte göra annat än att visa ut de båda bråkstakarna, trots att de var från samma lag.
 

Bild: Klicka för att se levande bilder.

2011 Mourinhos rekord tar slut.
 

Manager Jose Mourinhos Real Madrid spelade idag 2011 hemma mot Sporting de Gijon. Gijon vann på Bernabéu med 1-0. Detta var Mourinhos första hemmaförlust efter en icke-förlustrad på 150 hemmamatcher och nio år. Det inkluderar alltså en period från den 23:e februari 2002 då Mourinhos Porto förlorade med 2-3 till Estádio das Antas. Efter det blev det inga mer hemmaförluster i Porto, 2004-08 i Chelsea, 2008-10 i Inter och fram till 2011 i Real Madrid. Vilken manager kan slå detta rekord???

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2:A APRIL.

Miralem PJANIĆ blir 32 år.
 

Miralem PJANIĆ är född 1990 i Tuzla, Jugoslavien
Mittfältare
7 U-landskamper för Luxemburg (2006-07) och 103 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina (2008-).

Klubbar som spelare:
Schifflange 95 (1997-2004),
Metz (2004-08),
Lyon (2008-11),
Roma (2011-16),
Juventus (2016-20),
Barcelona (2020-),
Beşiktaş (2021– lån).

Pjanić började bli intresserad av fotboll eftersom hans far Fahrudin var en fotbollsspelare. När han var ett år flyttade hans familj precis innan kriget i Bosnien till Luxemburg, för att hans far skulle spela fotboll i 7 månader hos Luxemburg.

Ibrahim AFELLAY blir 36 år.
 

Ibrahim AFELLAY är född 1986 i Utrecht, Nederländerna.
Mittfältare
53 A-landskamper för Nederländerna (2007-16).

Klubbar som spelare:
USV Elinkwijk (1990-95),
PSV Eindhoven (1995-2011),
FC Barcelona (2011-15),
Schalke 04 (2012-13 lån),
Olympiakos (2014-15 lån),
Stoke City (2015-19),
PSV Eindhoven igen (2019-20).

Hans föräldrar kommer från den berbiska staden Al Hoceima i Marocko.

Candace CHAPMAN blir 39 år.
 

Candace Marie Margaret CHAPMAN är född 1983 i Port of Spain, Trinidad and Tobago.
Försvarare
23 U- och 114 A-landskamper för Kanada (2001-12).

Klubbar som spelare:
Notre Dame Fighting Irish (2001–05),
Toronto Inferno (2001),
Toronto Inferno igen (2003),
Atlanta Silverbacks (2005),
Vancouver Whitecaps (2006–08),
Boston Breakers (2009),
FC Gold Pride (2010),
Western New York Flash (2011),
Washington Spirit (2013).

Hon var med och tog OS-brons i damfotbollsturneringen vid de olympiska fotbollsturneringarna 2012 i London.

Eyal BERKOVIC blir 50 år.
 

Eyal BERKOVIC är född 1972 i Regba, Israel
Mittfältare
12 U- och 78 A-landskamper för Israel (1990-2004).

Klubbar som spelare:
Maccabi Haifa (1982-96),
Southampton (1996-97 lån),
West Ham United (1997-99),
Celtic (1999-2001),
Blackburn Rovers (2001 lån),
Manchester City (2001-04),
Portsmouth (2004-05),
Maccabi Tel Aviv (2005-06).

Lag som ledare:
Hapoel Tel Aviv (2014-15 general manager).
Hapoel Petah Tikva (2020- general manager)

Berkovic är känd för sina passningar vilket har gett honom smeknamnet Ha-Kosem, "Trollkarlen".

Teddy SHERINGHAM blir 56 år.
 

Edward Paul "Teddy" SHERINGHAM är född 1966 i Highams Park, London.
Anfallare
1 U- och 51 A-landskamper för England (1988-2002).

Klubbar som spelare:
Leytonstone & Ilford (1982-83),
Millwall (1983-91),
Aldershot (1985 lån),
Djurgårdens IF (1985 lån),
Nottingham Forest (1991-92),
Tottenham Hotspur(1992-97),
Manchester United (1997-2001),
Tottenham Hotspur igen (2001-03),
Portsmouth (2003-04),
West Ham United (2004-07),
Colchester United (2007-08),
Stevenage (2015).

Lag som manager:
Stevenage (2015-16 spelande 2015),
ATK [Indien] (2017-18).

Han hade sin storhetstid med Manchester United, då han var med och vann tre Premier League-titlar, FA-cupen, Champions League och Interkontinentalcupen.

Ferenc PUSKÁS blev 79 år.
 

Ferenc PUSKÁS var född 1927 i Budapest, Ungern och dog den 17:e november 2006 i Budapest.
Anfallare
85 A-landskamper för Ungern (1945-56) och 4 för Spanien (1961-62).

Klubbar som spelare:
Kispest (1943-49), 
Budapest Honvéd (1949-56),
Real Madrid (1958-66).  

Lag som tränare:
Hércules Alicante (1967),
San Francisco Golden Gate (1967),
Vancouver Royals (1968),
Alavés (1968-69),
Panathinaikos (1970-74),
Real Murcia (1975),
Colo Colo (1975-76),
Saudiarabiens landslag (1976-77),
AEK Aten (1978-79),
Al-Masri (1979-84),
Sol de América (1985-86),
Cerro Porteño (1986-89),
South Melbourne Hellas (1989-92),
Ungerns landslag (1993).

En enig fotbollsexpertis världen över betraktar Puskás som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv