• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 9:e december 2021

NAMNSDAG: Anna
TEMADAGAR: Annadagen, Internationella dagen mot korruption, Pepparkakans dag, Läkarsekreterarens dag

DAGENS RUBRIKER.

Lucka 9.  
Granen fixad.  Intressant med Kvällsstunden.   Champions League gruppspel färdigspelat...nästan.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/12:
2012: Messi slår rekord med flest mål på ett år.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/12:
Kwadwo
ASAMOAH, Bixente LIZARAZU, Lena VIDEKULL, Billy BREMNER.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 8/12 2021.

Lucka 9.

Svaret på frågorna i Lucka 8 är:
Vilket mästerskap? (EM eller VM)
EM
Vilket år? 1980
Var spelades slutspelet? Italien
Vilka lag möttes i finalen? Västtyskland och Belgien
Hur slutade finalen? 2-1 till Västtyskland
Klicka på lucka nummer 9 och lista ut svaren på dessa frågor och ett EM eller VM i herrfotboll.

Granen fixad.
 

Gårdagens sysslor var ett inköp på Plantagen, Svågertorp. Det skulle inhandlas ett antal julblommor till diverse ytterkrukor. Men det viktigaste av allt var att skaffa årets julgran. Detta var en syssla som togs ifrån mig då jag alltid köpte en rödgran och oftast köpte den ett par dagar före julafton. Yngsta dottern tog över detta då hon ville ha kungsgran och att det skulle kläs i god tid före julafton. Faktiskt så kom jag in i bilden för ett par år sedan då Dottern ville ha med mig på julgransjakt. Bland alla försäljare hittade vi en fin på Plantagen och sedan dess så har vi litat på det stället. Nu är dottern i Jönköping, men ska komma ner över tredje advent och pynta granen. Hustrun och jag tillsammans med våra hundar fick förtroendet att fixa en gran. Det gick till som det brukar. Vi kom in, hittade en fin gran, skulle kolla vidare på ett antal andra granar, och gick slutligen tillbaka till den gran vi först sett ut.

Intressant med Kvällsstunden.
 

Med granen hemma och hundarna som fått sin promenad så var det bara att slappa för min del. Det gjorde jag med veckans Kvällsstunden där korsorden blev lösta och svaren inskickade. Sedan gick jag igenom ett antal artiklar som fanns. Den första var om växten Kungsljus som både kan betraktas som ogräs men även nyttoväxt. Den har använts som mycket. Bland annat nämndes att den även kallades cowboyens toapapper. Det fanns ingen förklaring varför, men jag drog vissa slutsatser om varför den fått detta namn. Jag läste även om ”kalaskokerskor”. I gamla tider fanns de och jag tror mig komma ihåg en 50-årsfest då jag var liten där de faktiskt hade en kalaskokerska som fixade all mat. Numera skulle det kallas catering och dessa kokerskor jobbar i sitt eget kök och maten körs sedan ut. Men det fungerar på samma sätt. Sedan hann jag även med att läsa om Lars-Eric Holm som hans far kallade honom. Lasse Holm är han mer känd som. Otaliga schlagers och fortfarande aktiv 78 år gammal idag. Fler artiklar var lite historiskt om staden Sydney, och gangsterfilmens historia och löpardrottningen Katrin Krabbe, vars storhetsperiod blev osedvanligt kort.

Champions League gruppspel färdigspelat...nästan.
 

Sedan gällde det att avsluta gruppspelet i Champions League. Här tänkte jag ta grupperna i omvänd ordning.
Grupp H var en av alla grupper som var i stort sett helt klara före gårdagens omgång. Malmö FF kunde bara bli sist. Frågan var om de skulle bli näst sist av all de 32 lag som är med. Det blev de. Ett poäng och 1-14 i målskillnad. Men resultatet att förlora med 1-0 mot Juventus i Turin är helt okay, frånsett att MFF är oförmögna att göra mål. Zenit spelade hemma i St Petersburg mot Chelsea. Zenit var redan trea och klara för Europa League. Då Juventus vann så var även Chelsea tvungna att vinna om de ville bli etta. Då de gjorde 3-2 fem minuter före slutsignalen så såg de ut att klara av förstaplatsen, men när Zenit kvitterade till 3-3 på fyra minuters övertid så ramlade de regerande mästarna ner på andra plats i gruppen och kommer i åttondelsfinalen att lottas mot någon av de andra ettorna. Fast det finns inte så många motståndare att välja på då Chelsea inte kan lottas mot Juventus då de redan spelat i samma grupp. De kan inte hellre bli lottade mot ett annat engelskt lag. Så kvar finns bara Ajax, Real Madrid, Bayern München eller Lille.
Grupp G har jag tidigare påpekat var den absolut sämsta gruppen med ingen riktig favorit. Det var i och för sig bra för denna grupp var helt oviss. Alla lag hade fortfarande chans att gå vidare. Oavgjort i båda matcher och Lille och Salzburg skulle gått vidare. Fast de båda ville visa att de skulle gå vidare genom segrar. Jag koncentrerade mig på Wolfsburg mot Lille och fick konstaterat att Wolfsburg måste vara sämsta lag i gruppen. De hade chans att gå vidare, men förlorade hemma med pinsamma 3-1. Det var ett fullt rättvist resultat. Så Lille vinner gruppen före Salzburg som hemma vann över Sevilla med 1-0. Sevilla trea och till Europa League.
Grupp F blev inte färdigspelad. Det är ju viktigt att alla matcher i sista omgången spelas samtidigt så att inget lag kan spela taktiskt på resultat från andra matcher. Det snöade så mycket i Bergamo att besvikna spanska fans buade ut domarna för att de beslutade ställa in Atalanta mot Sevilla. Nu gjorde det inte så mycket att den matchen blev inställd. Då den spelas kommer det fortfarande att gälla vilket av de två lagen som ska spela vidare i Champions League och vilket lag som blir trea och går till Europa League. Den andra matchen spelades mellan Manchester United och Young Boys och här var United redan gruppsegrare och schweizarna sist. Den matchen slutade 1-1.
Grupp E var den som på förhand var vikt åt Bayern München och Barcelona. De möttes igår och detta med att sparka tränare och tillsätta nya ve jag inte om jag ser någon större förtjänst med. 3-0 till Bayern och de enda som Barcelona lyckades vinna över i Gruppen var Dynamo Kiev. Benfica slog ukrainarna med 2-0 igår och därmed är Benfica vidare som tvåa i gruppen. Barcelona får spela i Europa League som trea i gruppen.
 

Det går inte riktigt att sammanfatta höstens gruppspel riktigt då en match återstår, men 15 lag är klara för åttondelsfinaler. England är överlägset bästa land. Alla fyra lag är vidare; Manchester City och United, Liverpool och Chelsea. Endast de regerande mästarna Chelsea var enda laget som inte vann sin grupp. Frankrike (PSG och Lille), Spanien (Atletico och Real Madrid), Portugal (Sporting och Benfica), och Italien (Juventus och Inter), har två lag var vidare. Men antingen Italien eller Spanien kommer att få ytterligare ett lag till med; Atalanta eller Villareal. Nederländerna (Ajax), Tyskland (Bayern München) och Österrike (RB Salzburg) han varsitt lag med. Lottningen till åttondelsfinalerna sker på luciadagen den 13:e december, och första mötet av matcherna spelas den 15:e, 16:e, 22:a och 23:e februari.

IDAG: TORSDAGEN DEN 9/12 2021.

NAMNSDAG:

Anna
 

Namnsdagar för den 9:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1708 – Gustav (nu 6 juni) och Gustava (utgått)
1708–1900 – Anna
1901–1985 – Anna
1986–1992 – Anna, Ann (utgått) och Annie
1993–2000 – Anna och Annie (utgått)
Från 2001 – Anna

 
TEMADAGAR:

Annadagen
 

Annadagen var den dag i allmogesamhället då några viktiga julförberedelser inleddes. Julölet provades, lutfisken lades i blöt och det var dags att ta itu med jultvätten och julbaket och börja stöpa juleljusen.

 
Internationella dagen mot korruption
 

FNs generalförsamling beslutade 2003 om att anta United Nations Convention Against Corruption och att instifta den internationella dagen mot korruption vilken ska äga rum den 9 december varje år.

 
Pepparkakans dag
 

Pepparkakans dag firas den 9 december varje år och instiftades 1996. Pepparkakor har funnits i Sverige sedan 1300-talet, men blev populära hos vanligt folk under 1800-talet då dess ingredienser blev mer lättillgängliga.

 
Läkarsekreterarens dag
 

Medicinska sekreterare har en avgörande roll i den svenska sjukvården. De är en viktig del av fundamentet som gör att läkare och sjuksköterskor kan avlastas och få mer tid med patienten. Idag den 9 december, på läkarsekreterarens dag, uppmärksammas dessa stöttepelare som varje dag arbetar bakom kulisserna likt en spindel i nätet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E DECEMBER.

2012 Messi slår rekord eller…
 

Barcelona mötte idag 2012 Real Betis. Det blev seger med 2-1 och i vanlig ordning var det Lionel Messi som gjorde båda målen. Detta betydde att han kommit upp i 86 mål på ett och samma år från matcher i Barcelona och Argentinas landslag. Det var ett mål mer än vad Gerd Müller gjorde 1972 för Bayern München och Västtyskland. Då detta nya världsrekord firades kom rapporter från Zambias fotbollsförbund att Godfrey Chitalu, samma år som Müllers rekord kom, 1972, hade gjort 107 mål under året. FIFA har inte godkänt detta rekord utan vill ha mer bevis. Hur som helst så har Messi åtminstone Europarekordet på flest mål. Det blev sammanlagt 91 mål innan året var slut.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E DECEMBER.

Kwadwo ASAMOAH blir 33 år.
 

Kwadwo "Kojo" Asamoah är född 1988 i Kumasi, Ashanti, Ghana. Han startade med fotboll i den lokala klubben då han scoutades till en av de större klubbarna i Ghana. 2008 var det dags att pröva lyckan i Europa i en kanske inte allt för känd schweizisk klubb, Bellinzona. Men sedan har det bara gått framåt. Kojo spelar mittfältare eller försvarare och har gjort 74 A-landskamper för Ghana (2008-19).

Klubbar som spelare:
Kaaseman (2005–06),
Liberty Professionals (2006-07),
Bellinzona (2008),
Torino (2008),
Udinese (2008-12)
Juventus (2012-18),
Inter (2018-20),
Cagliari (2021).

Då han tillhört Juventus så har han blivit Serie A mästare fem gånger. Kojo har även utsetts till Ghanas bästa fotbollsspelare 2012 och 2013. 2014 blev han uttagen i Serie A:s Årets lag.

Bixente LIZARAZU blir 52 år.
 

Vincent Lizarazu eller Bixente som han kom att kallas föddes 1969 i Saint-Jean-de-Luz, Frankrike. Staden ligger på gränsen till Spanien, inom det område som är baskien. Därför har denne försvarare inte bara gjort 97 landskamper för Frankrike, utan även 1 för Baskien (1992-2004). Bixente tillhörde Frankrikes landslag under deras bästa period. Därför blev Bixente världsmästare 1998 och Europamästare 2000. Han var även med och vann Confederations Cup två gånger.

Klubbar som spelare:
Bordeaux (1986-96),
Athletic Bilbao (1996-97),
Bayern München (1997-2004),
Marseille (2004)
Bayern München igen (2005-06).

Efter fotbollskarriären har Bixente ägnat sig åt andra sporter än fotboll. Bland annat, Brasiliansk Jiu-Jitsu och surfing. I jiu-jitsu EM 2009 blev han europamästare i sin klass.

Lena VIDEKULL blir 59 år.
 

Lena Mari Anette Videkull föddes 1962 i Stockholm. Hon var en anfallare som spelade 111 landskamper för Sverige (1984-96). Hennes mertilista är lång. Hon blev utnämnd till Årets fotbollstjej (föregångaren till Diamantbollen) 1984 och 1988, och hon fick Diamantbollen 1993. Hon blev skyttedrottning 1984, 1988, 1990, 1991, 1996 och 1997. Videkull blev Europamästarinna 1984, tog VM-brons i Kina 1991, EM-silver 1987 och 1995, EM-brons 1989 samt deltog i OS 1996.

Klubbar som spelare:
Göta BK (1978-80),
Trollhättans IF (1981-85),
Kronängs IF (1986),
Öxabäcks IF (1987-88),
Malmö FF Dam (1989-98)

Lag som tränare:
Malmö FF Dam (1999-2002),
Husie IF (2005-07)
Sverige U21/U23 (2007).

Hon har stannat inom fotbollen och är numera ungdomsansvarig för FC Rosengård

Billy BREMNER blev 54 år.
 

William "Billy" John Bremner föddes 1942 i Stirling inte långt från Skottlands huvudstad Edinbrough. Här spelade han fotboll i sitt skollag. Han spelade som en ettrig mittfältare och fick proffskontrakt som 17-åring.
Det blev totalt 54 landskamper för Skottland (1963-75).

Klubbar som spelare:
St. Modan's High School (1953-56),
Gowanhill Juniors (1956-59),
Leeds United (1959-76) 587 matcher,
Hull City (1976-78),
Doncaster Rovers (1980-82).

Lag som tränare:
Doncaster Rovers (1978-85 80-82 spelande),
Leeds United (1985-88),
Doncaster Rovers igen (1989-91).

Han är invald i "Engelska Ligans 100 legendarer”, oxch vid VM 1974 kom han med i ”Världslaget”. Efter en lunginflammation dog han den 7:e december 1997 i en hjärtattack.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN ANNADAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv