• Boris dagliga blogg

Fredagen den 19:e november 2021

NATIONALDAG: Monaco
NAMNSDAGAR: Elisabet och Lisbet
TEMADAGAR: Dödshälsningsdagen, Internationella mansdagen,  Internationella toalettdagen, Världsdagen mot barnmisshandel, Amaryllisens dag, Internationella iktyosdagen, Womens Entrepreneurship Day

DAGENS RUBRIKER.

När det blir lag så...   Integritetskränkande?   Alltid inkopplad!?!   Gås på söndag!  Damernas Champions League.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/11:
1887: Det första riktiga Londonderbyt spelas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/11:
Laurent
BLANC, Kurre HAMRIN.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 18/11 2021.

När det blir lag så...


Jag har alltid sagt att jag inte går på allt som alla andra ser som ett måste. Men då det blir lag på saker så anpassar jag mig. Så var det då jag skaffade mobil. Nej, jag vet att det inte är lag på det, men allt som händer i samhället tvingar människor att använda mobil. Det var parkering som gjorde att jag ansåg det var ”lag” att ha en mobil om man ska kunna åka till stan’ med bilen. Alltså har jag levt med mobil i snart två år. Det var resor till Danmark och att reglerna om att hålla avstånd som försvann som gjorde att det för mig blev ”lag” på att vaccinera sig. Så att vara vaccinerad mot covid har jag varit i två månader, och med tanke på alla konserter och teaterbesök som snart väntar så verkar det krävas covidpass för detta. Alltså gör det inte mig något då jag följer ”lagen”.
 

Integritetskränkande?


Sedan läser jag i tidningen att om denna lag går igenom, nämligen att ha covidpass för tillträde till inomhusarenor, så anser de flesta att detta är okay. Men vissa ser det som att det är integritetskränkande. Detta med integritet är något som Sverige har fått på hjärnan. En massa brott som begås på gator och i nedbrända lekplatser skulle lätt kunna klaras upp om Sverige haft övervakningskameror. Men då låter man hellre brottslingarna komma undan bara för att det är integritetskränkande att filma brottslingar. För mitt sätt att se på detta är att alla som har rent mjöl i påsen skulle välkomna kameror, men de som inte följer lagen döljer sig under ordet integritet.
 

Alltid inkopplad!?!


Då vi skulle ett ärende i närheten av Pildammsparken igår så valde vi att ta promenaden med hundarna där. De älskade det och vi njöt av att promenera i parken och lyssna på stadens ljud. Men det var vi nog ensamma om. Vi som är pensionärer undrade vad alla unga i arbetsför ålder sysslar med då det var mängder av joggare som vi mötte. Fast ingen såg ut att njuta av joggningen, och ingen lyssnade på stadens brus. Alla, och då menar jag alla, var upp kopplade på något vis. Var det inte små pluggar så var det stora hörlurar. Ingen gick ut utan att ha någon sorts ljud i öronen. Antagligen musik, men det kunde också ha varit poddar.
 

Gås på söndag!


Det blev middag vid ettiden och trekaffe som Ni nog kan räkna ut vilken tid detta intogs. Middagen var en av rätterna som fanns på City Gross Familjekasses recept, men som det inte var ingredienser till i kassen. Men det var inte riktigt sant, för det enda vi sakande var fetaost och det hade jag i kylen. Alltså blev det ”Krämig fetaostpasta”. En vegetarisk rätt, men till min portion rådde jag bot på detta med lite knaperstekt bacon. Till söndagens middag var det tänk gås. Då våra vanliga gåshandlare var utan den fågeln hade Bulltofta kött lovat ordna gåsbröst till oss. Då de ringde och meddelade att det inte fanns gås att uppbringa i hela Sverige så drog jag mig till minnes att jag sett frysta gåsbröst på ICA Maxi. Jag trodde nog att de skulle ha tagit slut, men det hade de inte. Så de fyra gåsätare det är tal om ska jag laga en försenad gåsamiddag till på söndag.
 

Damernas Champions League.


För att få in någon mer fotboll än historia och födda så var det faktiskt Champions League igår också. Damerna har ju likt herrarna fåt in gruppspel och det var fjärde omgången av sex som avverkades i de sista två grupperna igår. Grupp A har tre lag som kan gå vidare. Chelsea är ett. De slog Servette med 1-0 och schweiziskorna kommer att hamna sist i gruppen. Juventus tog hand om andra platsen och passerade Wolfsburg då italienskorna vann i gårdagens match med 2-0. I Grupp B är PSG klara ettor med fyra raka segrar. Det har blivit två raka mot Real Madrid, men spanjorskorna ligger trots det tvåa och kommer att hamna där. Då de andra två lagen isländska Breidablik och ukrainska Zhytlobud-1 D är för dåliga.

IDAG: FREDAGEN DEN 19/11 2021.

NATIONALDAG:

Monaco
 

Monaco är en av Europas mikrostater. Landet styrs av Furst Albert II, son till Rainier III av Monaco. Familjen Grimaldi har regerat över Monaco sedan 1297. I Monaco firas Nationaldagen på Saint Rainier’s Day, den 19 november. Det var brukligt att den regerande fursten i Monaco hade namn efter ett helgon och då var det detta helgons dag som var Monacos nationaldag. 1949 blev Rainier III regent och då blev den 19 november nationaldag. Då Albert II tog över efter sin far 2005 beslöt Albert att inte ändra nationaldag till den 15 november då det är St Alberts dag, utan han behöll nationaldagen på dagens datum.

NAMNSDAGAR:

Elisabet och Lisbet
 

Namnsdagar för den 19:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Elisabet (till minne av den ungerska prinsessan och helgonet Elisabet av Thüringen (1207–1231))
1901–1985 – Elisabet
1986–1992 – Elisabet, Lisa (nu 20 september) och Lisbet
1993–2000 – Elisabet och Lisbet
Från 2001 – Elisabet och Lisbet

 
TEMADAGAR:

Dödshälsningsdagen

Dödshälsningsdagen är instiftad av västeråsaren Thomas Wedérus 2013. Då ska man ska skicka en hälsning till sin egen framtida begravning. Den första fullmånen i november, i år den 18 november, ska man med videokamera spela in en hälsning till sin egen begravning. Thomas Wedérus anser att man genom att tänka på sin egen framtida död blir bättre på att ta hand om sitt liv och förverkliga sina drömmar. Dessutom ska man på dödshölsningsdagen fira att man överlevt ytterligare ett år.

 
Internationella mansdagen

Internationella mansdagen firas årligen den 19 november sedan 1999. Dagen avser att fokusera på mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer samt lyfta fram positiva manliga förebilder. I Sverige ses dagen av många som en motsvarighet till den internationella kvinnodagen.

 
Internationella toalettdagen

Den 19 november är det World Toilet Day, Internationella toalettdagen. Det är en FN-dag som instiftades 2013. Syftet är att uppmärksamma de 2,4 miljarder människor som lever utan toaletter och värdig hygien.

 
Världsdagen mot barnmisshandel

Världsdagen mot barnmisshandel instiftades 2000 och uppmärksammar utsatta barn världen över. Syftet är att öka medvetenheten om övergrepp mot barn, mobilisera den allmänna opinionen och sprida förebyggande handlingsprogram mot övergrepp. Bland annat vill man uppmärksamma att ett barn i världen dör var femte minut till följd av våld.

 
Amaryllisens dag

Idag är det amaryllisens dag och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul. Amaryllis är en ovanligt spännande växt eftersom man verkligen kan följa dess utveckling och se förvandlingen från knopp till makalös blomning. Ibland kallas den julens drottning och för många är det julens absoluta favoritväxt.

 
Internationella iktyosdagen

Den 19 november är det Internationella Iktyosdagen. Ikytos är samlingsnamn för en grupp mer eller mindre sällsynta hudsjukdomar på hela eller delar av kroppen. De flesta varianter är mycket svåra. Det föds 2 – 4 barn/år med svår iktyos. Det finns inget botemedel. Behandlingen går ut på att lindra symtomen med bl.a. bad/dusch och smörjning dagligdags. En del har behov av invärtes medicinering.

 
Womens Entrepreneurship Day

Women's Entrepreneurship Day är en dag då kvinnliga entreprenörers arbete observeras och diskuteras, som hålls den nittonde november varje år. Första gången dagen uppmärksammades var 2014. Då firades dagen i 144 länder.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19:E NOVEMBER.

1887 Stora Londonderbyts första match
 

Tottenham och Arsenal möttes idag 1887 för allra första gången. Detta derby anses vara det stora Londonderbyt då båda lagen finns i norra London med bara 6,5 kilometer mellan hemmaarenorna. Så var det inte riktigt i dagens möte 1887. Då var Arsenal ett lag från södra London som fick åka till Tottenham Marshes där matchen spelades. Tottenham hade ledningen med 2-1 då det återstod en kvart. Där fick matchen brytas på grund av mörker. De riktiga derbyna och den stora rivaliteten inleddes inte förrän 1913 då Arsenal flyttade norrut till Highbury.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19:E NOVEMBER.

Laurent BLANC blir 56 år.
 

Laurent Robert BLANC är född 1965 i Alès i Frankrike
Försvarare
97 A-landskamper för Frankrike (1989-2000).

Klubbar som spelare:
Montpellier (1981-91),
Napoli (1991-92),
Nîmes (1992-93),
Saint-Étienne (1993-95),
Auxerre (1995-96),
Barcelona (1996-97),
Marseille (1997-99),
Inter (1999-2001),
Manchester United (2001-03). 

Lag som tränare:
Bordeaux (2007-10),
Frankrikes landslag (2010-12),
Paris Saint-Germain (2013-16),
Al-Rayyan (2020-).

Världsmästare 1998, men spelade inte finalen då han i semifinalen felaktigt hade blivit utvisad (hans enda röda kort i karriären) och var avstängd i finalen.

Kurt HAMRIN blir 87 år.
 

Kurt Roland "Kurre" HAMRIN är född 1934 i Stockholm.
Anfallare
32 A-landskamper för Sverige i fotboll (1953-65) och 2 i Ishockey, men det blev inga i bandy som han också spelade.

Klubbar som spelare:
Huvudsta IS (1946-47),
Råsunda IS (1947-48),
AIK (1949-55),
Juventus (1956-57),
Padova (1957-58),
Fiorentina (1958-67),
AC Milan (1967-69),
Napoli (1969-71),
IFK Stockholm (1972). 

Han var en av stjärnorna när Sverige gick till VM-final på hemmaplan 1958. I semifinalen på Nya Ullevi gjorde han ett konstmål där han på egen hand gick igenom det västtyska försvaret och befann sig på kortlinjen varifrån han skruvade in bollen i mål - en klassiker bland svenska fotbollsmål, dock med god hjälp av Lennart Hylands målande radioreferat.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv