• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 27:e januari 2021

Hemtjänstens dag och Förintelsens minnesdag, Göte, Göta och Krysostomus. Hundar och torsk. Beställ inget över nätet från England!!!

FOTBOLLSHISTORIA:
2002: Dyrt mynt.
2011: Blackpool får böta för att de inte använt sina bästa spelare.

FÖDDA:
Karim, Ahn, Per.

DAGENS TRÖJA.

Manchester City spelade borta igår. Därsv denna bortatröja idag för mig. Fast tröjvalet beror givetvis på segern med 5-0 över West Bromwich också.

IDAG: ONSDAGEN DEN 27/1 2021.

TEMADAGAR:
Hemtjänstens dag och Förintelsens minnesdag.

Hemtjänstens dag är en ganska ny temadag i vår kalender, cirka fem år gammal. Initiativet kommer från Kiruna, där Anne Kotavuopio Jatko vill lyfta fram och hylla Hemtjänstens arbete över hela landet.
 

Förintelsens minnesdag uppmärksammas den 27 januari och är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, baserad på dagen med samma datum då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945. Minnesdagen är till för alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och FN deklarerade 2005 denna dag som internationell minnesdag.

NAMNSDAGAR:

Göta och Göte firas idag. Göte infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess. Även Göta kom med 1901, men då den 3 maj. 1993 flyttades det till dagens datum, där det har funnits sedan dess.

Före 1901 var Krysostomus dagens namnsdagsbarn. Fast några barn vid detta namn handlade det förstås inte om. Sankt Johannes Chrysostomos var en grekisk kyrkofader, kyrkolärare och ett helgon. Han föddes år 347 i Antiochia i Syrien. År 398 blev han patriark i Konstantinopel. Där gjorde han sig till ovän med bland andra kejsarinnan Aelia Eudoxia genom att gå till angrepp mot sedefördärvet vid hovet. Han anklagades för kätteri och landsförvisades av kejsar Arkadios. Under resan till destinationsorten vid Svarta havet dog han av strapatserna.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 26/1 2021.

Vår hund Esme har problem med öronen och går med jämna mellanrum till Tygelsjö veterinärerna. Jag brukar ofta få följa med för att köra och ta en promenad med hunden Rhiann. Igår var det ett tidigt besök vid åttatiden och jag hade lovat att följa med om det behövdes. Dottern började sent, klockan tio, på Folktandvården i Hyllie och frun hade först sagt att hon kunde köra själv. Det lustiga var att då jag steg upp halvåtta hade alla planer ändrats och nu var det bara jag och Esme som skulle till Tygelsjö. Men det gick bra. Jag fick dem t o m att klippa klorna på hunden.
 

Hemma igen blev det inköp till tisdagens fiskmiddag. I butiken ändrade jag min tilltänkta fiskrätt till att bli kokt torsk med senapssås och kokt potatis. Därefter var det bad av den Lille hunden. Hon hade ju ett medfött fel med hårsäckskvalster, men efter medicinering och bad tre gånger i veckan så kliar hon sig nästan inte alls efter en och en halv vecka. Det verkar ha gett resultat.
 

På tal om en och en halv vecka så är det så länge som min beställda fotbollströja från West Bromwich har befunnit sig i Malmö. På spårningen av paketet som skickats med DHL Express (glöm detta med Express för det existerar inte) så har jag sett att tröjan anlände Malmö för en och en halv vecka sedan. Där ligger den i någon slags tullkarantän. Det står ”Tullhändelse” som förklaring på var mi tröja befinner sig. Allts var jag tvungen att ringa och kolla. På supporten förstod de inte varför de tagit sådan tid. Han skulle kolla med de som hade tullförsändelser. De svarade inte just då så jag fick deras direktnummer för att själv ringa och höra. Det var vad jag sysslade med resten av dagen.
 

Då jag äntligen kom fram så fick jag svaret att allt från England skulle förtullas nu då de inte längre var med i EU. På förfrågan om varför jag inte fått et meddelande om detta så var svaret att de inte hunnit till mitt lilla paket än. De låg alltså minst en och en halv vecka efter. Men för att jag överhuvudtaget skulle kunna få min beställda och betalda tröja måste jag skicka in kvittot på köpet av tröjan så att de skulle veta vad som fanns i paketet och hur mycket det hade kostat. Jag fick en mailadress att skicka detta till. Problemet var att denna mailadress inte var kompatibel med Office 365. Alltså togs inte mitt meddelande emot. Nya telefonsamtal och nya köer. Till sist kom jag till samma handläggare och förklarade att deras mailadress inte tog emot mina mail. Då fick jag en annan mailadress. Den verkade fungera. Men vad som kommer att hända nu vet jag inte. Det enda jag vet är att BESTÄLL ALDRIG NÅGONTING FRÅN STORBRITANNIEN ÖVER NÄTET! BERÄKNA I SÅ FALL NÅGRA MÅNADER OCH DYRA TULLPENGAR FÖR ATT FÅ UT ER BESTÄLLNING!

FOTBOLLSHISTORIA från den 27:e januari.

2002: FA-cup med utvisning.

2002 vann Arsenal FA-cupen. Men det är kanske matchen som spelades idag 2002 i 16-delsfinalen mot Liverpool som blev mest ihågkommen efteråt. Inte för resultatet  som blev 1-0 utan för utvisningarna. Dennis Bergkamp gjorde en ful stämpling som missade, men efter konfrontation med den assisterande domaren så visades Bergkamp ut. Detta retade upp hemapubliken så pass att de började kasta in mynt efter domaren. De missade med träffade Jamie Carragher. Upphetsad över detta tilltag från publiken kastade Jamie tillbaka myntet upp på läktaren. För detta fick Jamie Carragher rött kort. Dessutom blev det polisanmälan som resulterade i böter på 40 000 pund plus att straffet från FA blev tre matchers avstängning. Så ett litet mynt kan alltså vara mycket värt.

FOTBOLLSHISTORIA från den 27:e januari.

2011: Domen 25 000 pund i böter.

Ian Holloway förklarar sin laguttagning Ian Holloway förklarar sin laguttagning

Blackpool fick idag 2011 böta £25,000. Detta för en match de spelade den 10:e november året innan. Matchen spelades mot Aston Villa och manager Ian Holloway hade inte plockat ut det bästa laget. Han hade på spelschemat matcher mot West Ham och Wolverhampton som väntade och ansåg att Blackpool kunde slå dessa lag. Därför lät han sina bästa spelare vila mot Villa. Ian förklarade det med att: ”Vi har fyra matcher i tolv dagar och killarna jag har spelat med varje vecka kämpar för att hålla sig på högsta nivå.”

Det blev förlust med 2-3, men i de två följande matcherna tog de fyra poäng. Ett genidrag tyckte man i Blackpool, men inte i Premier League som bötfällde Blackpool för att: ”ha ställt upp med ett försvagat lag i en ligamatch!” Tyvärr för Blackpool så blev de till sist 19:e lag och det blev nedflyttning i alla fall, plus 25 000 pund fattigare i kassan.

Skulle samma regelverk gällt idag så hade många av lagen i Premier League råkat ut för massor av böter.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e januari.

Karim EL AHMADI blir 36 år

Karim EL AHMADI Aroussi är född 1985 i Enschede, Nederländerna.
Mittfältare
8 U-landskamper för Nederländerna och 5 U- och 66 A-landskamper för Marocko (2008-).

Klubbar som spelare:
UDI Enschede (1995-99),
Twente (1999-2008).
Feyenoord (2008–12),
Al Ahli (2011 lån),
Aston Villa (2012–14),
Feyenoord igen (2014–18),
Al-Ittihad (2018–).

Han har spelat U-landslagsfotboll för Nederländerna men valde att representera Marocko vid U-20 VM i Nederländerna 2005. Senast 2018 var han med i Marockos landslagstrupp.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e januari.

AHN Jung-Hwan blir 45 år

AHN Jung-Hwan är född 1976 i Paju, Sydkorea
Anfallare
4 U- och 71 A-landskamper för Sydkorea (1994-2010).

Klubbar som spelare:
Busan I'Park (1998-2002),
Perugia (2000-02 lån),
Shimizu S-Pulse (2002-03),
Yokohama F. Marinos (2004-05),
Metz (2005-06),
Duisburg (2006),
Suwon Bluewings (2007-08),
Busan I'Park igen (2008),
Dalian Shide (2009-11).

2000-02 var han utlånad till Perugia och var på gång med kontrakt, men så gjorde han ett Golden Goal i VM 2002 då Sydkorea slog ut Italien och då fick han sparken från sin italienska klubb.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 27:e januari.

Per RØNTVED blir 72 år

Per Christian RØNTVED är född 1949 i Frederiksberg, Danmark
Försvarare
3 U- och 75 A-landskamper för Danmark (1970-82).

Klubbar som spelare:
Brønshøj BK (1967-72),
Werder Bremen (1972-79),
Randers Freja (1979-83),
Hvidovre IF (1983).

En fortsatt tänkt fotbollskarriär i USA stoppades plötsligt i juni 1984 , då Per Røntved drabbades av en hjärnblödning som gjorde honom lam på ena sidan.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv