• Boris dagliga blogg

Fredagen den 4:e augusti 2017.

Fusk ska beivras, på försök i England.
All Star MLF och Real Madrid slår rekord i löjlig fotboll.
Äntligen final, Danmark, men vilken medioker semifinal.
Nederländernas damer imponerar.
Östersund, Sveriges enda Europahopp.


NYA TRÖJOR
Sampdorias, Hamburger SVs och Fulhams andratröjor och Swanseas och Lazios tredjetröjor 2017/18

GÅRDAGENS TRANSFER
Neymar.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1952: Kina spelar sin första landskamp i och mot Finland.
1999: Mexiko vinner lite överraskande Confederations Cup.
2001: Ronaldinho gör debut i Europa för Paris SG.

FÖDDA:
Hasse, John, Antonio.

DAGENS TRÖJA
NEDERLÄNDERNAs förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Givetvis kommer sig dagens tröja av att de nederländska damerna vann semifinalen i EM över England med 3-0. Det var en övertygande seger och jag gissar att de kommer att vara Europamästare på söndag.

Fusk ska beivras, på försök i England.


Jag läste min tidning igår och hittade en väldigt intressant notis som man kan hoppas ska komma att användas i all fotboll och inte bara i League Championships premiäromgång.
”Det engelska fotbollsförbunder FA vill ta i med hårdhandskarna mot spelare som filmar. Man testar nu ett nytt regelverk som i efterhand ska kunna bestraffa spelare som fuskat. En misstänkt filmning ska granskas av tre oberoende personer: en tidigare spelare, en manager och en domare. Den berörde spelaren kan straffas med två matchers avstängning. Regelverket kommer att testas i engelska andraligans premiäromgång i helgen.”
 

All Star MLF och Real Madrid slår rekord i löjlig fotboll.


Det spelades en del matcher av värde och där det fanns lite att vinna, men först vill jag bara berätta om en match som spelades igår nat som var totalt utan värde, för att inte säga värdelös. Då tänker jag givetvis på alla dessa träningsmatcher som spelats i sommar och där storklubbarna totalt förlöjligar fotbollen och dess idéer genom att i stort sett byta ut alla spelarna. Matchen mellan ett All-star-lag från amerikanska ligan och Real Madrid slutade med seger på straffar för Real Madrid, men nu kommer bytena: Håll i Er. Det gjordes total 26 byten i matchen. Tretton vardera. Två spelare i varje lag hann alltså både bli inbytta och utbytta. Alltså en totalt meningslös match.
 

Äntligen final, Danmark, men vilken medioker semifinal.


Matcherna som ansågs vara mest intressanta var Europamästerskapet för damer. Dä hade man kommit till semifinaler och de fyra bästa landslagen i Europa. Första semifinalen gick mellan Danmark och sensationen Österrike. Det var Danmarks sjätte semifinal och de hade aldrig vunnit en sådan. Alltså var det inte mer än rätt att de äntligen fick vinna och ta sig til sin första EM-final. Men ska jag vara riktigt ärlig så var det en undermålig fotboll båda lagen presterade. En märklig domare gjorde inte matchen lättare. Österrike hade inte ett skott på mål i första halvlek och då hade de dessutom fått en straff. De fick ytterligare tre straffar i avgörandet och de lyckades inte få in ett enda mål. Danmark satte tre straffar av fyra. Österrike underströk att de inte hade i någon final att göra.
 

Nederländernas damer imponerar.


Andra semin var vad jag vill kalla den moraliska finalen. Segraren mellan Nederländerna och England ser jag som Europamästare 2017. (Sorry Danmark). Efter 22 minuter hade hemmalaget gjort 1-0 och sedan kom aldrig England ifatt trots att de hade ett antal bra chanser som räddades. Istället kunde Nederländerna göra både två och tre mål på lite misstag i det engelska försvaret. Fast ddetta var åtminstone en riktig fotbollsmatch. Jag ser Nederländerna som mästare. De har ju redan besegrat Danmark en gång, då dessa båda lag spelade i samma grupp i gruppspelet. Då blev det 1-0. Det skulle det kunna bli även i finalen på söndag.
 

Östersund, Sveriges enda Europahopp.


Resten av de viktigare matcherna spelades i kvalet till Europa League. Östersund hade ett hyfsat utgångsläge med 1-0 från hemmamatchen mot Fola från Luxemburg. Efter 0-0 i paus väcktes det ett hopp för Fola som gjorde 1-0, men Östersund lerker man inte bort. De trampade gasen i botten och gjorde både ett och två mål. Seger även på bortaplan. Sammanlagt vinst med 3-1 tar dem vidare till sista kvalomgången. Andra svenklagen som är kvar i Europaspel var AIK. 1-1 hemma mot portugisiska Braga såg ut att bli svårt nere i Portugal, men efter full tid var det samma resultat igen. 1-1 och färlängning som slutade mållös. Men det var lagt till fyra minuter och det räckte för att Braga skulle kunna sätta det avgörande målet. Enda svenska laget som är kvar i Europaspel är alltså Östersund. Vem hade kunnat tro det?

NYA TRÖJOR

UC SAMPDORIAs andratröja 2017/18


När det gäller Sampdorias bortatröja så är den alltid vit eller vid något enstaka tillfälle svart. Tröjan har också Sampdorias blå, svarta och röda rand över bröstet. Klubbmärket har flyttat över på ärmen och det är det som är lite nytt. På insidan av kragen står: “La maglia più bella del mondo” vilket betyder "Den vackraste fotbollströjan i världen". Det håller jag inte med om.

HAMBURGER SVs andratröja 2017/18


Hamburg har rött eller ännu oftare blått som huvudfärg på bortatröjan. Till nästa säsong har Addidas valt den blå varianten. Däremot har Adidas frångått sin enkla enfärgade tröja och gjort ett mönster som ska föreställa klubbmärket mångfaldigat. Jag är svag för sådana tröjor och gillar vad jag ser.

FULHAMs andratröja 2017/18


Fulham har rött och svart i sitt klubbmärke och det är dessa färger som också alltid förekommer i bortatröjorna. Ibland har de båda fäegerna, men kommande säsong är väldigt svart. Det kan jag acceptera och tycka är helt OK, men sedan var det dessa fruktansvärda spelbolag som sprider sig som pesten på sponsorplats. Usch!

SWANSEA CITYs tredjetröja 2017/18


Swansea har ofta rena vita hemmatröjor. Däremot brukar andra och tredjetröjorna ha blandade färger och mönster. Andratröjan är röd och tredjetröjan har blivit svart med vita och guldinslag. Joma har fått ett intressant stuk på hals och krage. Ganska snyggt, men så finns det en sak som förstör allt. Just det! Sponsorn. Ett spelbolag. Fy!

SS LAZIOs tredjetröja 2017/18


Lazio överraskar aldrig var det gäller färger. De håller sig till blått och vitt. Ljusblå hemma, vit borta och en mörkare blå tredjetröja. Kommande säsongs tredjetröja har fått en ljisare blå nyans upptill som övergår i en mörkare nertill. Ganska tjusigt, men jag hade ju tyckt det varit bättre med en tredje färg om man nu ska ha en tredjetröja. 

GÅRDAGENS TRANSFER

Neymar klar för Paris Saint-Germain


Paris Saint-Germain har slutfört värvningen av Barcelonas superstjärna Neymar.
Paris Saint-Germain bekräftar på sin officiella hemsida att Neymar, 25, är klar för klubben.
Tidigare under dagen meddelade Barcelona att utköpsklausulen på 2,1 miljarder kronor aktiverats.
Anfallaren har signerat ett femårskontrakt med PSG.
– Jag är extremt glad över att komma till Paris Saint-Germain. Sedan jag anlände till Europa har klubben alltid varit en av de mest konkurrenskraftiga och mest ambitiösa, säger Neymar till hemsidan och fortsätter:
– Och den största utmaningen, vad som motiverade mig mest att ansluta till mina nya lagkamrater är att hjälpa klubben att erövra titlarna deras fans vill ha. Paris Saint-Germains ambition attraherade mig till klubben, tillsammans med passionen och energin det medför.
– Jag har spelat fyra säsonger i Europa och jag känner mig redo att anta utmaningen. Från och med i dag kommer jag göra allt jag kan för att hjälpa mina nya lagkamrater, att öppna upp nya horisonter för min klubb och skapa glädje till dess miljontals supportrar runtom i världen.
PSG:s president Nasser Al-Khelaifi är mycket nöjd med att stjärnvärvningen är i hamn.
– Det med stor glädje och stolthet vi välkomnar Neymar Jr till Paris Saint-Germain, säger han till hemsidan och fortsätter:
– Neymar Jr är i dag en av de allra bästa spelarna i världsfotbollen. Hans vinnarmentalitet, karaktärsstyrka och ledarskap har gjort honom till en fantastisk spelare. Han kommer medföra en mycket positiv energi till den här klubben.
Enligt flera medier får Neymar motsvarande 5,5 miljoner kronor netto i veckan. Totalt blir affären värd 4,8 miljarder kronor inklusive alla klausuler, bonusar och skatter.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e augusti
1952 Kinas landslags första match.
1999 Mexiko vinner Confederations Cup.
2001 Ronaldinho i PSG

1952 Finland slår Kina 4-0

 
Kinas fotbollsförbund bildades 1924 och landslaget var med i OS både 1936 och 1948, men laget var Republiken Kinas och då regeringen av Republiken 1949 tvingades till Taiwan på grund av inbördeskriget så kan man säga att fotbollslandslaget också följde med. På Kinas fastland fanns nu Folkrepubliken Kina och de bildade snabbt ett nytt fotbollsförbund, men det var inte många länder som erkände det nya Kina som ett eget land. Finland var ett av de första länderna i världen som gjorde det. Därför blev de också först med att möta Kinas landslag när de bjöd in dem till Finland idag 1952. Sedan var finnarna inte lika vänliga längre utan körde över Kina med 4-0.

1999 Mexiko slår Brasilien
 

Confederations Cup är en turnering som innehåller alla kontinenters mästare, världsmästare och värdland. Det ska vara åtta lag som spelar i två grupper. Turneringen spelas i värdlandet för VM året före själva VM går av stapeln, men det har det bara gjort sedan 2005. De sex första mästerskapen gick i lite olika länder och med lite olika tidsmellanrum. De tre första mästerskapen 1992, 1995 och 1997 gick alla i Sudiarabien. 1999 var första gången tävlingen gick i ett annat land, nämligen Mexiko. Finalen spelades idag 1999 och storfavorit var Brasilien, men värdlandet gav dem en match och vann en målrik match på Aztekastadion i Mexiko City. 110 000 personer såg domare Anders Frisk från Sverige blåsa för mål sju gånger. 4 för Mexiko och bara 3 för Brasilien.

2001 debut för Ronaldinho i Europa.
 

Brasilien hade en stor talang som spelat i Gremio i Brasilien. Många Europeiska klubbar hade visat intresse och lite överraskande valde han Paris Saint Germain. Idag 2001 gjorde han debut i klubben i en träningsmatch mot Auxerre. Matchen slutade 1-1 och Ronaldinho kom in som avbytare, men gjorde inget större väsen av sig. Det skulle bli bättre med 25 mål på 86 matcher. Egentligen skulle det blivit många fler mål då PSG hade ett femårskontrakt med Ronaldinho. Redan efter två år gick Barcelona in och köpte ut honom.

FÖDDA IDAG

64 år Hasse BORG född 1953 i Örebro. Närke.
Mittfältare.
49 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare
1972-73 BK Forward,
1974-76 Örebro SK,
1977-84 Eintracht Braunschweig,
1985-88 Malmö FF.

60 år John WARK född 1957 i Glasgow, Skottland.
Mittfältare
9 U- och 29 A-landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
1973-84 Ipswich Town,
1984-88 Liverpool,
1988-90 Ipswich Town igen,
1990-91 Middlesbrough,
1991-97 Ipswich Town för tredje gången.

32 år Antonio VALENCIA född 1985 i Nueva Loja, Ecuador.
Mittfältare.
89 landskamper för Ecuador.

Klubbar som spelare
1999-2001 Caribe Junior.
2001-05 El Nacional,
2005-08 Villarreal,
2005-06 Recreativo (lån),
2006-08 Wigan Athletic (lån),
2008-09 Wigan Athletic,
2009- Manchester United.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv