• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 13:e december 2023

NAMNSDAG:
Lucia.

NATIONALDAG
Ingen.

TEMADAG:
Luciadagen.

RUBRIKER.
Fiskgratäng. Är det en bra lösning att sparka en tränare???  Halva Champions League färdigspelad!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/12:
1981: Liverpool kanske borde ha stått över igen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/12:
Mikael LUSTIG, 
Santi CAZORLA.

JULKALENDER 2023. Lucka 13.

Lucka 13.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 12!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM TISDAGEN 12 DECEMBER 2023.

Fiskgratäng.
 

Det blev lite omkastningar denna vecka, men igår kom vi i fas igen. Vad jag menar är att veckohandlingen på måndagar var framflyttad till igår. Men det fungerade lika bra. Dessutom blev det inköp i några andra butiker på Burlöv Center än ICA Maxi. Hundgodis i djuraffären. Alkoholfri julöl på Systemet. Sverigekalendern på Akademibokhandeln och lite godis och nudlar på A-Mart. Men det viktigaste var veckans kommande middagsingredienser på ICA. Tisdag är vår, och mångas, fiskdag så med mig hem hade jag allt till ”Fiskgratäng med grönt mos”. Grönt blev det genom att använda broccoli i potatismoset. Då det var länge sedan jag fotograferade våra middagar så blir dagens bild tisdagens fiskmiddag.
 

Är det en bra lösning att sparka en tränare???


En sportnyhet kom mig att tänka på mitt favoritlag i den engelska fotbollen. Watford FC. Under de tio senaste åren har de haft 20 olika managers. Om man ser till ett av topplagen i England, Liverpool så har de på samma tid haft två managers. Det är i mina ögon inte alltid bästa lösningen att sparka sina tränare för att nå ett bättre resultat. Watford är ett tydligt bevis på detta. Därför oroar det mig då jag hör att mitt favoritlag i ishockey, Rögle BK tagit beslutet att sparka både tränaren och sportchefen. Att sportchefen åker samtidigt ed tränare är i och för sig inte helt märkligt då Cam och Chris Abbott är tvillingbröder. De två kanadensarna har spelat i klubben innan de kom in som tränare och sportchef för sex år sedan. De lyckades aldrig ta Rögle till ett svenskt mästerskap, men däremot till att bli europamästare då de 2022 blev Champions Hockey League-mästare. Motsvarigheten till fotbollens Champions League. Återstår att se om avskedandet var ett klokt beslut eller om det är lika klumpigt som Watford agerande i tränarfrågorna.
 

Halva Champions League färdigspelad!


På tal om fotbollens Champions League så färdigspelades fyra grupper igår. Vilka lag som skulle gå vidare var i stort sett redan klart. I Grupp A var Bayern München redan klara vinnare. Det var de även i sista matchen då åkte till Manchester och slog United med 1-0. Då var det klart att Manchester United spelat klart i säsongens Europaspel. Vem som skulle ta sig till vidare Champions Leaguespel i vår och vilka som skulle hamna i UEFA Europa League avgjordes på Parken i Köpenhamn. FCK klarade sig vidare vid oavgjort. Galatasaray var tvingade att vinna. Även här blev det målsnålt. 1-0 och Köpen hamn tog sig vidare till åttondelsfinalerna för andra gången i klubbens historia.

Grupp B hade tidig avspark och där var det redan klart att Arsenal skulle vinna gruppen och ta PSV Eindhoven med sig till åttondelarna. De möttes och spelade 1-1. Vem som skulle gå in i Europa League stod mellan Lens och Sevilla. Förloraren hade spelat klart. Det slutade 2-1 till Lens.

Grupp C har varit klar ganska länge. Real Madrid etta och Napoli tvåa. Real mötte Union Berlin och vann med 3-2. Napoli mötte Braga och vann med 2-0. Så tredje och fjärde plats förblev intakta. Braga till Europa League och Union färdiga med Europa för denna gång.

Grupp D har också varit klar var gäller ettan och tvåan ett tag. Real Sociedad och Inter möttes och spelade 0-0. Alltså vann Real. Tredje platsen var det faktiskt en kamp om. Benfica som låg sist var tvungna att slå Salzburg med två mål för att gå om österrikarna. De vann med 3-1 och deras inbördes möten slutade med var sin seger och målskillnad 3-3. Då fick man gå på målskillnad totalt och båda lag hade minus fyra. Tredje sättet att sära lagen var vem som totalt gjort flest mål och Benficas målskillnad var 7-11 mot Salzburgs 4-8. Alltså har Salzburg spelat klart i Europa för denna gång.

Till åttondelsfinalerna är nu åtta lag klara. Två lag kommer från Spanien, två från Italien och ett vardera från Tyskland, Danmark, Nederländerna och England.

IDAG! ONSDAG 13 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Lucia.

 

Namnsdagar för den 13:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Lucia
1901–1985 – Lucia
1986–1992 – Lucia, Lisen (utgått) och Lisette (utgått)
1993–2000 – Lucia
Från 2001 – Lucia

TEMADAG:

Luciadagen

 

Luciadagen är alltid den 13 december, men om dagen infaller på en lördag eller söndag brukar skolor ofta fira lucia på vardagen före. Luciafirandet är mycket förknippat med sång och musik. På många skolor och förskolor går man luciatåg med lucior, tärnor, tomtenissar, pepparkaksgubbar och stjärngossar. På många orter finns det officiella luciatåg som har konsert i kyrkan, eller som går omkring och lussar på olika företag, köpcentrum och äldreboenden. Till luciafirandet hör ofta fika med lussebullar, pepparkakor och glögg.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13 DECEMBER.

1981: Liverpool förlorar då de äntligen ställer upp.
 

Den Intercontinentala cupen inleddes 1960, och fram till 2004 så var det en match mellan segraren i Mästarcupen (Champions League) och den Sydamerikanska cupen. Liverpool stod som mästare både 1977 och 1978 men ville inte ställa upp i Intercontinentala Cupen, men idag 1981 hade de rest till Tokyo's National Stadium för att inför 62 000 åskådare ta sig an brasilianska Flamengo. Det var första framträdandet i cupen för båda lagen. Elaka tungor gjorde gällande att det hade varit lika bra om Liverpool stått över även dagens final. Det var aldrig någon tvekan om att segern för Flamengo var rättvis. 3-0 slutade det.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 13 DECEMBER.

Mikael LUSTIG blir 37 år.
 

Carl Mikael Lustig föddes 1986 i Umeå i Västerbotten. Då det blev fotboll för Micke så startade han i den lilla klubben i Umeå, Sandåkern. Där blev han back och försvarsspelare. Detta fungerade så bra att han sökte sig högre upp i serierna. Han hjälpte GIF Sundsvall upp i Allsvenskan, men då de ramlade ut efter en säsong så var det proffslivet som gällde. Mikael har alltså spelat en säsong i Allsvenskan. Han gjorde 22 U- och 94 A-landskamper för Sverige (2004-21).

Klubbar som spelare:
Sandåkerns SK (2000-02),
Umeå FC (2003-05),
GIF Sundsvall (2005-08),
Rosenborg BK (2008-11),
Celtic (2012-19),
Gent (2019-20),
AIK (2020-22).

Som meriter har Mikael blivit norsk mästare två gånger och skotsk mästare sex gånger. 2016/17 valdes han med i årets lag för skotska Premiership.

Santi CAZORLA blir 39 år.
 

Santiago "Santi" Cazorla González föddes 1984 i Llanera som ligger i Asturien i norra Spanien. Då han kom från en fotbollsälksnde familj så var det tidigt klart att Santi också skulle syssla med detta. Pappa José Manuel och äldre bror Fernando har också varit fotbollsspelare. Han är kusin med Raul Gonzaléz Blanco och med Mark Gonzaléz. Han startade i den lokala klubben Real Oviedo innan han som mittfältare blev proffs i Villarreal. Han har gjort 7 U- och 81 A-landskamper för Spanien (2004-19).

Klubbar som spelare:
Real Oviedo (1996-2002)
Villarreal (2002-06),
Recreativo (2006-07),
Villarreal igen (2007-11),
Málaga (2011-12),
Arsenal (2012-18),
Villareal (2018-20),
Al Sadd (2020-23),
Real Oviedo (2023–).

2008 och 2012 blev han Europamästare. Santi är också hundälskare. En av hans tre hundar heter ”Zlatan”.

DAGENS MATCHTRÖJA 13 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN LUCIADAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv