• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 18:e oktober 2023

NAMNSDAG:
Lukas.

NATIONALDAG: 
Ingen.

TEMADAG:
Internationella klimakteriedagen.
Chokladmuffins dag.
Internationella slipsdagen.

RUBRIKER.
Tvåa gånger två, fisk, Ernst, övergivna byggnader och England klara för EM.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18/10:
1873: Den allra första tävlingsmatchen spelas i Skottland.
1908: Det första Milan-Inter derbyt spelas.
1961: Stoke City satsar på en 46-årig spelare.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 18/10:
Ryan NELSEN, 
Robbie SAVAGE.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN 17 OKTOBER 2023.

Tvåa gånger två, fisk, Ernst, övergivna byggnader och England klara för EM.
 

Gårdagen startade innan jag gick och lade mig. Dotterns Stockholmsbesök resulterade i att tåget var framme på Malmö Central runt midnatt och det var jag som hämtade henne där. Hon hade haft en fantastisk helg och inte som Ronny Åström. Han släppte en skiva kallad Hampadängor 1977. Där fanns ”Det bästa med Stockholm är Malmötåget”. Efter en natts sömn var alla uppe då jag tog farväl för att gå till jobbet. Det började kännas lite som ett jobb då det var tredje dagen i rad som jag var på en golfbana.

Igår var det hemmabanan Söderslätt och tisdagsgolfen med Koko-gänget. Vi var fem som fortfarande befann sin inom landets gränser, men en hade lämnat återbud. Alltså var vi alldeles lagom antal att ta en tävlingsomgång där vinnaren på de första nio och vinnaren på de sista nio hålen vann en tjuga från de andra. Ingen kommer ihåg en tvåa. Alltså är jag dubbelt glömd då jag slutade tvåa på båda niohålsrundorna. Fritte och Kent tog hem den stora segersumman på 40 kronor var. Innan vi skildes så fick jag uppgiften att även boka tid till nästa vecka.

Jag anlände lagom till hemmet för att laga veckans första middag. Tisdag är fiskdag och det var torskfiléer som grund för maträtten ”Ingefärsdoftande fisk”. Dottern hade tagit även gårdagen som semesterdag så vi var sex stycken till gårdagens middag. Tre människor och tre hundar. Efter maten, disken och kaffe kollade jag att jag fått ett erbjudande att spela golf idag. Jag får nästan säga att det är tur att vi ska till veterinären för en allmän koll av hundarna, för en fjärde promenad på 18 hål tror jag blivit lite för mycket. Vristerna behöver villa en dag.

De vilade med gårdagens TV-tittande. Det startade med fjärde avsnittet av säsongens ”Hemma med Ernst”. Ett program med enbart positiva uttryck och händelser. Sedan gick vi in på ett lite mer tragiskt program om byggnader som övergivits. Det var Malcha Mahal i New Delhi som var bostad åt en kvinna som påstod sig vara den ende kvarvarande ledaren av Royal family of Oudh. Greenham Common är en plats i England som militären förvarade kärnvapen i och som övergavs efter protester och demonstrationer. Kempton Park Hospital som ligger mellan Johannesburg och Pretoria där en stor skandal med en falsk läkare orsakade mycket elände och där myndigheterna obegripligt, beslöt att utrymma sjukhuset 1997. Dungeness på Cumberland Island i Georgia i USA. Ett enormt gods som var bomullsodlare med en stor arbetskraft av slavar.

Sedan var det en match i EM-kvalet som jag var lite nyfiken på. Det var England mot Italien. Det skulle kunnat vara finalen i EM. Det var ju så i förra Europamästerskapet. Då vann Italien. Nu var det kval och troligtvis tar sig båda lagen till EM. England gör det definitivt, då de blev klara för EM genom att fullt rättvist vinna hemma på Wembley med 3-1.

IDAG! ONSDAG 18 OKTOBER 2023.

NAMNSDAG:

Lukas.

 

Namnsdagar för den 18:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Lukas (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Lukas
1986–1992 – Lukas, Lilly (nu 9 september) och Lillemor (nu 18 november)
1993–2000 – Lukas och Matteus (nu 21 september)
Från 2001 – Lukas

TEMADAG:
 
Internationella klimakteriedagen

 Internationella klimakteriedagen uppmärksammas den 18 oktober varje år och är instiftad av International Menopause Society och WHO. Hälften av världens befolkning går igenom klimakteriet och vi drabbas alla mer eller mindre. Alla kvinnor kommer i klimakteriet. Men det är väldigt olika när det sker och hur kraftiga symptom man får. En del märker ingenting alls och andra går igenom ett helvete. Ca 75% upplever besvär i någon form.

 
Chokladmuffins dag

 Muffins såldes på 1800-talet i England av kringvandrande, högljudda försäljare som bar en bricka på huvudet. De kallades för ”muffin men”. Muffinsen blev populära och i en tid innan de flesta hus hade en egen ugn, vilket blev vanligare först i slutet av 1800- och början av 1900-talen. Den 27 maj firas den internationella muffinsdagen runt om i världen. Men Chokladmuffins har fått en egen dag och det är den 18 oktober. Så unna dig en chokladmuffins till eftermiddags- eller kvällsfikat. Eller varför inte en till varje fika idag?

 
Internationella slipsdagen

 Internationella slipsdagen eller Slipsens dag som den också kallas är en dag för att hedra och uppmärksamma slipsen som accessoar. Dagen firas för att visa uppskattning till slipsen framför allt för att öka användandet. Det kan behövas då faktiskt slipsen är det enda klädesplagg som inte fyller någon egentlig praktisk funktion.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18 OKTOBER.

1873 Renton vann första viktiga matchen i Skottland.
 

 Sexton klubbar i Skottland hade samlat in pengar för att kunna köpa en pokal och medaljer till det lag som vann den skotska cupen. Idag 1873 spelades den allra första tävlingsmatchen i Skottland mellan Renton FC och Kilmarnock. Renton vann med 2-0. Renton gick ända till semifinalen där de förlorade mot de första cupvinnarna i Skottland; Queen's Park. De fick då mottaga den allra äldsta pokalen i fotbollshistorien. Visserligen är Engelska FA-cupen äldre, men deras första pokal stals 1895 och har aldrig återfunnits.

1908 Inter mot Milan.
 

Då Milan vägrade ta emot spelare från andra länder bröt sig några spelare loss och bildade Internazionale, en klubb där alla nationaliteter var välkomna. Några av grundarna var schweizare och det är lite lustigt att det första derbyt lagen emellan spelades i just Schweiz. Det skedde idag 1908 i en turnering som hette Coppa Chiasso och spelades i kantonen Ticino i södra Schweiz. Inter var bara drygt ett halvt år gammalt med stretade emot bra. Till slut hade dock AC Milan vunnit med 2-1 och de har fortfarande plusstatistik på Inter.

1961 Stoke City köper in en 46-åring.
 

Stoke City hade problem att klara sig i Second Division. Publiken svek och 8 409 var åskådarantalet på deras senaste hemmamatch. Därför kom man på att idag 1961 betala 3 500 pund för en 46-årig spelare som 1932 hade debuterat för klubben, men de senaste åren spelat för Blackpool. Draget var lyckat och i nästa hemmamatch hade 35 974 personer kommit till Victoria Ground för att se Stoke spela. Spelaren det handlade om var Stanley Matthews. Han spelade ytterligare fyra säsonger och var 50 år då han lade av med toppfotbollen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 18 OKTOBER.

Ryan NELSEN blir 46 år.
 

Ryan William NELSEN är född 1977 i Christchurch, Nya Zeeland
Försvarare
8 OS- och 49 A-landskamper för Nya Zeeland (1999-2012).

Klubbar som spelare:
Newman College NAS team (1987-95),
Christchurch United (1995-98),
D.C. United (2001-05),
Blackburn Rovers (2005-12),
Tottenham Hotspur (2012),
Queens Park Rangers (2012-13).

Lag som tränare:
Toronto FC (2013-14).

Han var under flera år lagkapten för Nya Zeelands landslag. 

Robbie SAVAGE blir 49 år.
 

Robbie SAVAGE är född i 1974 i Wrexham, Wales.
Mittfältare
7 U- och 39 A-landskamper för Wales (1992-2004).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1991-94),
Crewe Alexandra (1994-97),
Leicester City (1997-2002),
Birmingham City (2002-05),
Blackburn Rovers (2005-08),
Derby County (2008-11),
Brighton & Hove Albion (2008 lån),
Stockport Town (2019).

Savage var känd för sitt fysiska spel på plan och i många av de klubbar han spelade i blev han mycket populär hos fansen. Han har efter karriären jobbat som expertkommentator i TV för BBC och skriver krönikor i tidningen Daily Mirror.

DAGENS MATCHTRÖJA 18 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv