24:e april

NAMNSDAG

Vega:
Kvinnonamnet Vega har arabiskt ursprung (arab. waqi 'fallande, dykande'), det är identiskt med stjärnan Vega i stjärnbilden Lyran (arabiska: nasr al-waqi' ’den dykande gamen’)

VIP födda den 24:e april

Några andra som också är födda den 24:e april

1979 – Marie Picasso,
 Svensk sångare, dokusåpadeltagare och programledare. Hon vann talangjakten Idol 2007. Riktiga namn Lilly Marie Pettersson, men kallar sig efter 2014 Shanta Liora.

1979 – Rebecca Lynn Howard,
 Amerikansk countryartist och låtskrivare.  För en svensk publik är hon känd för sitt samarbete med Jill Johnson

Några kända personer som avled den 24:e april

1731 Daniel Defoe dog 71 år gammal förmodligen medan gömde sig från sina fordringsägare. Han var en brittisk författare. Mest känd är han för boken om den skeppsbrutne: The life and strange surprising adventures of Robinson Crusoe (1719)

1974 Bud Abbott dog 76 år gammal av cancer trots att han lidit av ett antal strokes. Han var en amerikansk skådespelare och komiker känd från samarbetet med  Lou Costello som komikerparet Abbott och Costello.

1986 Wallis Simpson dog 89 år gammal efter en lång tid av sjukdomar. Hon var en amerikanskfödd kvinna som var hustru till hertigen av Windsor, tidigare Edvard VIII av Storbritannien. Edvard abdikerade för att gifta sig med henne.

Today in history 24:e april

Några händelser som inträffat den 24:e april

1880
 

NORDENSKIÖLD KOMMER HEM.


  Den svenske upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiölds stora seglingsexpedition återvänder till Stockholm, efter att ha varit borta i två år. Med fartyget Vega har expeditionen seglat runt hela den eurasiska kontinenten och lyckats finna en seglingsväg norr om Ryssland.

1975
 

TERRORISTER PÅ VÄSTTYSKA AMBASSADEN I STOCKHOLM.


   Västtysklands ambassad i Stockholm ockuperas av medlemmar av den västtyska terroristorganisationen Röda armé-fraktionen, som genom ockupationen kräver att västtyska regeringen ska frige ett antal av organisationens medlemmar ur västtyskt fängelse. Ambassadområdet omringas snart av svensk polis och regeringen informeras, vilken i sin tur informerar västtyska regeringen i Bonn. Denna vägrar gå med på kraven, trots att terroristerna dödar två personer ur ambassadpersonalen, som man har tagit som gisslan. Efter nära tolv timmar tar ockupationen slut strax före midnatt, då ockupanterna av misstag råkar detonera en sprängladdning inne på ambassaden och kan infångas, då de försöker fly ur byggnaden. Två av ockupanterna omkommer av skador de får vid explosionen, medan de övriga fem utlämnas till Västtyskland, där de alla döms till dubbla livstidsstraff, men benådas i mitten av 1990-talet.

1990
 

RYMDTELESKOPET HUBBLE SKJUTS UPP.


  De amerikanska och europeiska rymdstyrelserna (NASA och ESA) skjuter gemensamt upp rymdteleskopet Hubble i omloppsbana runt jorden. Eftersom det cirkulerar utanför jordens atmosfär kan det ta mycket skarpare bilder av rymden än vad markbaserade teleskop kan och blir därför ett av de viktigaste instrumenten i rymdforskningen. Det är uppkallat efter den amerikanske astronomen Edwin Hubble.