• Boris dagliga blogg

Fredagen den 1:a juni 2018.

Rosengård är fortfarande störst i Malmö.
Nederländerna kan inte vinna.
Nederländerna kan inte vinna.
Alla äkta tröjor är inte matchtröjor! (Hämtat från Unisport!)


FOTBOLLSHISTORIA:
1921: Irländska fotbollsförbundet bildas.
2003: Porto sätter portugisiskt poängrekord.
2008: Warnocks landslagskarriär på åtta minuter.

FÖDDA IDAG:
Javier, Jean, Stephane, Alexi.

DAGENS TRÖJA
ÖSTERRIKEs förstatröja  i EM i Schweiz/Österrike 2008

Det var inte så länge sedan Österrike besegrade värdlandet i VM, Ryssland. Då hade jag andra tröjor att ta på mig, men idag blir det Österrikes landslagströja och det beror på en lite försenad effekt på att Österrike ligger 26:a på världsrankingen och borde vara med i VM enligt mitt sätt att kvalificera lagen.

Rosengård är fortfarande störst i Malmö.


Det spelades väl bara en viktig match igår och det var i damallsvenskan. Högsta serien i Sverige för damer kan skryta med två Malmö-lag. Bunkeflo mötte Rosengård. Ett derby som var intressant i försnacket, men alla visste nog hur det skulle gå. Efter tre minuter hade Rosengård gjort sitt första mål och sedan spädde de på med ytterligare ett i första halvlek och därefter var det bara att bevaka resultatet. Rosengård behåller sin andraplats efter omöjliga Piteå som vunnit alla sina matcher. Bunkeflo ligger ganska säkert i tabellen på sjunde plats.
 

Nederländerna kan inte vinna.


Landskampandet var mellan nationer som inte kvalat in till VM. Störst ansåg Viasat att Slovakien mot Nederländerna var. Det var den match de visade. Nederländerna ansågs väl vara favorit. Trots att de missat VM så har landet deltagit i tre finaler, men inte vunnit någon. På de sju senaste  världsmästerskapen missade de bara deltagande i Japan/Sydkorea 2002. Men det blev ingen seger igår heller. 1-1 slutade Slovakien mot Nederländerna igår.
 

En ny tröja i samlingen.


För knappt en vecka sedan införskaffade jag Sveriges förstatröja till VM i Ryssland. Jag lade in den igår på min hemsida. Tyvärr så strular den (Hemsida24) så jag kan inte komma åt förstasidan och redigera den, men jag kan gå in på alla undersidor och även komma åt min blogg. Här tänkte jag spara ett inlägg som kommer från ”Unisport.se”. De förklarade för ett tag sedan att de tröjor som finns att köpa kommer i många olika modeller från exempelvis Nike och Adidas. Jag lägger in reportaget här under:

Alla äkta tröjor är inte matchtröjor! (Hämtat från Unisport!)


”Förr fanns det bara en typ av tröja, som både spelare och supportrar använde. Men med spelarna som ständigt förbättrar sina förmågor och egenskaper, behöver de också bättre utrustning. Därför utvecklar märkena sina teknologier och tröjor, för att hjälpa spelarna att nå sina mål. Du kan tro att en tröja är en tröja, och vi skulle vilja hålla med dig. Men det finns en del skillnader som är svåra att se om man inte tar en närmare titt. Låt oss börja med Adidas tröjor.
Adidas använder två olika namn, de kallar sin prestationströja för Authentic och sin supportertröja för Replica. Genom att jämföra tröjorna kan man se en del olikheter, men låt oss dyka ännu djupare in i teknologierna!
 
Du kan se att skölden, passformen och materialet är annorlunda mellan Authentic och Replica. Skölden och Adidas-ränderna har limmats fast på Athentic medan replica-tröjan har stickade detaljer. Authentic-tröjan har en atletisk passform skapade för atleter. Passformen är mer tajtare och ger en slimmad passform runt axlarna och midjan. Replica-tröjan ger en lösare passform och är perfekt att använda till vardagen.
För att förstå skillnaderna mellan de två tröjorna måste vi dyka in djupare bland teknologierna. De två stora skillnaderna är att Adidas använt sig av två typer av teknologier. Den authentiska tröjan är skapad med Climachill-teknologin, medan replica-tröjan är skapat med Climalite-teknologin. Climalite-tröjan är väldigt lik tidigare Climacool-tröjor när det kommer till material och design. Climalite ser till att du håller dig torr och bekväm genom att leda bort svett från kroppen. Climachill-tröjor erbjuder lite mer. Materialet är stickat lättare vilket gör det bekvämare. Det är också ventilerande och snabbtorkande, så att svetten försvinner istället för att ledas bort. Men hur håller materialet dig torr och bekväm? Materialets fiber är vävt samman med små silverprickar, som leder bort värmen från din kropp. Climalite-materialet har placerats på områden där det behövs som mest. Du kan därför se att materialet är tunnare på ryggen och under armarna.
Låt oss gå vidare till Nike och deras tröjor. Här har vi faktiskt tre olika typer av tröjor. Nike har Vaporknit, Replica Dri-FIT och Breathe Support, men vi kommer bara fokusera på Vapor och Replica. Än en gång kan det vara svårt att se skillnaderna om man inte tar en närmare titt.
 
Vapor-tröjan är precis som Adidas Authentic-tröja, och likaså med Replika-tröjorna. Vapor-tröjan är den som spelarna använder på planen, medan Replica-tröjan är för supportrarna. Kolla vi närmare på detaljerna på tröjan kan vi se att skölden också limmats fast, vilket gör den bekvämare utan sömmar. Detaljerna runt axlarna är mer synliga på Vapor-tröjan än Replica-tröjan, vilket ger tröjan ett stiligt utseende.
Vapor-tröjan är tillverkad för spelarna att använda på planen för att ge bästa möjliga förutsättningar. Vapor-tröjan är tillverkad med Vaporknit-material, som är ett stickat material som ökar luftflödet. Vapor-tröjan har även en speciell textur på bröstet och ryggen som ger spelarna optimal ventilation. Tröjan har en atletisk passform vilket gör den tunnare och tajtare.
Replica-tröjan har designats på ett annorlunda sätt. Skölden är stickad och tröjan är designad med Dri-FIT-teknologi och lätta Nike Breathe Fabric. Den här kombinationen ser till att du är torr och bekväm under träningen, medan Nike Breathe Fabric ser till att du är sval på sommaren.
Detta är skillnaderna mellan Authentic och Replica. Vill du köpa en egen Authentic-tröja? Tänk då på att de är tajtare vilket kan innebära att du måste gå upp en storlek.”

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 1:a juni.

1921 Irlands nya landslag

 
Idag 1921 samlades representanter för Dublinbaserade fotbollsklubbar och klubbar från södra Irland och bildade Football Association of Ireland, FAI. Det innebar att de bröt sig ur Irish Football Association, IFA som var baserad i Belfast och som i huvudsak innehöll Nordirländska klubbar. Gränsen mellan Nordirlands landslag och Irlands landslag var länge vag och då fyra irländska landslagsspelare representerade både Nordirland och Irland sade FIFA stopp och krävde att man antingen tillhörde ena eller andra landslaget. Först då var det ordning vilket land man tillhörde, men det var idag 1921 som det riktiga Irlands fotbollsförbund bildades.

2003 Porto 86 poäng

 
Idag 2003 säkrade Porto segern i portugisiska ligan. Det hade de gjort mycket tidigare, och de ledde ligan redan i september. Sista segern över Sporting Lissabon med 2-0 innebar att de satte nytt poängrekord med 86 poäng. Så många poäng hade inget portugisiskt lag tidigare tagit under en säsong. Visserligen hade Benfica 58 poäng 1972-73. Om detta räknas om i tre poäng för seger så hade det också blivit 86 poäng. Porto hyllade sin tränare för framgången. Deras nye tränare för säsongen hette Jose Mourinho.

Stephen i ett inkast under hans åtta landslagsminuter. Stephen i ett inkast under hans åtta landslagsminuter.

2008 Stephen Warnock slår rekord.

 
Idag 2008 spelade England en vänskapsmatch mot Trinidad och Tobago på Hasely Crawford Stadium i Port of Spain. England vann med 3-0. Stephen Warnock blev inbytt i 84:e minuten. Då det var två minuters extra tid spelade Stephen i åtta minuter. Efter det spelade han inte fler landskamper. Det gör honom till Englands mest kortlivade landslagsspelare. Fast han är inte ensam på sista platsen. Det finns faktiskt två engelska landslagsspelare som har exakt lika lång karriär: åtta minuter. West Ham's Jimmy Barrett 1928 och Brighton and Hove Albion's Peter Ward 1980.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 1:a juni.

30 år Javier Hernández Balcázar ”CHICHARITO”(Den lilla ärtan) född 1988 i Guadalajara, Mexiko.
Anfallare
2 U- och 101 A-landskamper för Mexiko.
Klubbar som spelare:
Guadalajara (1997-2010),
Manchester United (2010-15),
Real Madrid (2014-15 lån),
Bayer Leverkusen (2015-17),
West Ham United (2017-).

34 år Jean BEAUSEJOUR född 1984 i Santiago, Chile
Mittfältare
7 U- och 100 A-landskamper för Chile.
Klubbar som spelare:
Universidad de Chile (1995-2000),
Universidad Católica (2000–04)
U. de Concepción (2003 lån),
Servette (2004),
Grêmio (2005–06),
Gent (2006),
Cobreloa (2007),
O'Higgins (2008),
América (2009–10),
Birmingham City (2010–12),
Wigan Athletic (2012–14),
Colo-Colo (2014–16),
Universidad de Chile igen (2016–).

34 år Stephane SESSEGNON född 1984 i Allahé, Benin.
Mittfältare
70 landskamper för Benin.
Klubbar som spelare:
Requins de l'Atlantique (1997-2004),
Créteil (2004-06),
Le Mans (2006-08),
Paris Saint-Germain (2008-11),
Sunderland (2011-13),
West Bromwich Albion (2013-16),
Montpellier (2016-18),
Gençlerbirliği (2018-).

48 år Alexi LALAS född 1970 i Birmingham, Michigan, USA.
Försvarare
96 landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
Rutgers (1988-91),
Padova (1994-96),
New England Revolution (1996-97),
Emelec (1997 lån),
MetroStars (1998),
Kansas City Wizards (1999),
Los Angeles Galaxy (2001-04). 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln