• Boris dagliga blogg

Lördagen den 6:e januari 2024

NAMNSDAG:
Baltsar,
Kasper,
Melker.

TEMADAG:
Trettondagen.

NATIONALDAG: 
Ingen.

RUBRIKER.
Isdygn och golvlampa.
Jag sa ju att USA hade bästa laget och unikt slut av bronsmatchen.
Svaga deltagare i På Spåret.
Avsked av Eva Rydberg, men trots allt, to be continued!


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/1:
2012: Thierry Henry, ett populärt lån till Arsenal.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/1:
Ilie DUMITRESCU, 
Manfred KALTZ.

FAKTA OCH FUNDERINGAR OM FREDAGEN 5 JANUARI 2024.

Isdygn och golvlampa.


Jag vet inte om man ska kalla det bra eller dåliga nyheter, men igår uppmättes årets första isdygn i Sverige. Det är första gången på cirka tre år. Senaste gången Sverige hade ett nationellt isdygn var i februari 2021. Så var har den globala uppvärmningen tagit vägen. Då jag skulle bruka bilen var jag lite orolig att bromsarna hade frusit. Jag hade nämligen gjort misstaget att dra åt handbromsen. Senast detta misstag hände lyckades jag gasa mig ut från parkeringsplatsen framför huset på Ärtgränd och då slet jag sönder bromsskivorna på bilen. Fast det var på en SAAB. Toyotan hade inte råkat ut för samma problem. Enda frostproblemet de tio minusgraderna ställt till med var att jag inte kunde komma in i vårt förråd. Det var så fruset att det inte gick att få in nyckeln i låset. Bilen kunde jag dock köra till IKEA med. Här hade döttrarna handlat på ”Click and collect”. Jag hade med mig de två inneboende och förutom de varor vi skulle hämta så var vi även inne i butiken där några ärenden blev ombesörjda. Att jag var den som körde berodde på att jag hade ett ärende. Nämligen att köpa en golvlampa som även skulle bli min sänglampa. Då vi kom hem satta jag ihop lampan och den blev perfekt.
 

Jag sa ju att USA hade bästa laget och unikt slut av bronsmatchen.


Jag påstod att USA var bästa laget i junior-VM i ishockey och det bevisade de att de var i finalen. Jag såg de första femton minuterna och då var matchen ganska jämn. Sedan såg jag inte mer. Men då jag kollade slutresultatet så hade Sverige gjort två mål medan USA tryckt in sex puckar. USA är världsmästare och Sverige gjorde bättre ifrån sig än förra året då de blev utan medalj. Nu blev det silver. Jag såg även de sista fem minuterna av bronsmatchen. Finland ledde med 5-4 över Tjeckien och jag trodde jag skulle få se glada finnar ro hem bronsmedaljerna. Det trodde även kommentatorerna då de påstod att Finland var det starkare laget och att de skulle hålla ut de sista två minuterna. Då tog Tjeckien ut målvakten, och för en gångs skull lyckades draget. Med en minut och 58 sekunder kvar hade det blivit 5-5. Då hoppades jag på en spännande förlängning. Men på de två sista minuterna hände något av det märkligaste jag sett i en ishockeymatch. Tjeckien gjorde då FYRA mål. 8-5 slutade det och Tjeckien tog bronset.
 

Svaga deltagare i På Spåret.


Att det inte blev mer sport berodde på att vi tittade på ”På Spåret”. Hustrun, hundarna och jag var själv hemma då dottern och de inneboende egentligen skulle åka till Halmstad över veckoslutet. Fast den vän de skulle besöka hade blivit sjuk. Då fixade dottern något nytt, och det var att besöka en vän på lite närmare håll. De bor nämligen i Åkarp. Tillbaka till ”På Spåret”. Här har jag förundrats av hur duktiga de tävlande är, med i matchen igår var det nästan pinsamt att höra hur svaga de var.
 

Avsked av Eva Rydberg, men trots allt, to be continued!


Efter programmets slut startade det allra sista programmet av en mångårig trettonde aftonstradition som SVT haft. Nämligen att visa sommarens föreställning från friluftsteatern Fredriksdal i Helsingborg. TV startade sändningarna redan på Nils Poppes tid. Eva Rydberg tog över teatern och har varje år (utom covidåret) satt upp en fars på sin teater. Normalt så brukar vi varit och sett föreställningen, men vår flytt förra året gjorde att även teatern i Helsingborg blev förändrad. ”Två man om en änka” hade Nils Poppe 1983. 2013 var det i en lite annan skepnad även om grundstoryn var den samma. Nils Poppes roll spelades i somras av Per Andersson, och det var en sedvanlig fars som man hade gjort till en avskedsföreställning. Det var ju också en sådan då Fredriksdalsteatern inte längre ville skriva nytt kontrakt med Eva Rydberg. Det stod för ett år sedan att hon tänkte sluta för att hon fyllde 80 år i somras, men sanningen var att hon gärna velat fortsätta några år till, men det fick hon alltså inte. Därför har hon letat upp en ny teater i Helsingborg. Sundspärlans friluftsteater har premiär i sommar den 28 juni. Då spelar Eva Rydbergs teatersällskap ”Ett resande teatersällskap”.

IDAG! LÖRDAG 6 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
Baltsar,       Kasper,       Melker.

Namnsdagar den 6:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Trettondedag jul
1901–1985 – Trettondedag jul
1986–1992 – Trettondedag jul
1993–2000 – Trettondedag jul, Baltsar och Kasper
Från 2001 – Trettondedag jul, BaltsarKasper och Melker

TEMADAG:
Trettondagen.

Trettondedag jul, trettondedagen eller trettondagen är en kristen högtid som infaller på den trettonde dagen i julhögtiden, det vill säga den 6 januari. Dagen är en allmän helgdag i bland annat Sverige och Finland. Trettondedagen firas bland kristna till åminnelse av uppenbarelsen av Jesus som Guds son genom hans födelse, genom hans Kristi dop, genom hans första underverk (vinundret i Kana) och uppenbarelsen genom Betlehemsstjärnan för de vise männen. Detta tema har inom västlig kristendom kommit att överskuggas av de vise männen, som skall ha kommit till Jesus med guld, rökelse och myrra.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6 JANUARI.

2012 Arsenal lånar Henry.

Thierry Henry var fransmannen som spelade 254 matcher för Arsenal och på dessa blev klubbens meste målgörare genom tiderna med sina 174 mål. Efter en tur till Barcelona spelade han nu i New York Bulls. Då Arsenal inte vunnit några titlar sedan Henry lämnade 2007 meddelades det idag 2012 att Thierry Henry var tillbaka i Arsenal. Det var bara ett lån tills det att ligan i USA startade igen. Det blev rusning i London efter Henry-tröjor.

De som hade en gammal med nummer 14 fick skaffa en ny med nummer 12 (då 14 var upptaget av Theo Walcott). Första framträdandet för Henry blev som inhoppare i FA-cupmatchen mot Leeds United den 9:e januari. Matchen slutade 1-0 och vem gjorde målet om inte Thierry Henry. Det blev ytterligare sex matcher och ett mål innan låneperioden var över.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 6 JANUARI.

Ilie DUMITRESCU blir 55 år.

Ilie DUMITRESCU är född 1969 i Bukarest, Rumänien
Anfallare
62 A-landskamper för Rumänien (1989-98).

Klubbar som spelare:
Steaua Bukarest (1977-94),
Olt Scorniceşti (lån 1987-88),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Sevilla (lån 1995),
West Ham United (1996),
América (1996-97),
Atlante (1997-98),
Steaua Bukarest igen (1998).
  
Lag som tränare:
Oţelul Galaţi (2000-01),
Braşov (2001),
Alki Larnaca (2001-02),
Rumäninens U-21 landslag (2002),
Bacău (2002-03),
Apollon Limassol (2003-04),
AEK Athens (2004),
Egaleo (2005),
Akratitos (2005),
Kallithea (2005-06),
PAOK Thessaloniki (2006),
Panthrakikos (2009),
Steaua Bukarest (2010).

Dumitrescu är även känd för att ha "svarat" med en spottloska vid en dispyt med Thomas Ravelli under kvartsfinalen i fotbolls VM-94.

Manfred KALTZ blir 71 år.

Manfred "Manni" KALTZ är född 1953 i Ludwigshafen am Rhein, Västtyskland
Försvarare
7 amatör-, 3 U-, 2 B- och 69 A-landskamper för Västtyskland (1972-83).

Klubbar som spelare:
VfL Neuhofen (1960-68),
TuS Altrip (1968-70),
Hamburger SV (1971-89),
Girondins Bordeaux (1989),
FC Mulhouse (1989-90),
Hamburger SV igen (1990-91). 

Under 19 år i Hamburg så spelade Kaltz totalt 581 Bundesliga matcher, vilket är näst flest genom tiderna.
Han blev Europamästare 1980.

DAGENS MATCHTRÖJA 6 JANUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TRETTONDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln