• Boris dagliga blogg

Måndagen den 5:e juni 2017.

U-20 VM har Venezuela-Uruguay i ena semifinalen.
IFK Norrköping ångar på.

HIF bara tappar poäng utan att förlora.

GÅRDAGENS SKVALLER:
Ander Herrera, Oliver Giroud, Antoine Griezmann.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1938. Andra fotbolls-VM inleds i Frankrike.
1968: Första "riktiga" fotbolls-EM inleds i Itaien.

FÖDD IDAG:
Marc, Yossi.

DAGENS TRÖJA

U-20 VM har Venezuela-Uruguay i ena semifinalen.


Gårdagens först färdigspelade matcher avgjordes i Sydkorea. U 20 VM spelade två kvartsfinaler och det blev långa matcher för småpågarna. Båda gick till förlängning. Efter 0-0 mellan Venezuela och USA så stretade de på rejält i förlängningen. Det blev tre mål och Venezuela gjorde två innan USA, till ingen nytta kunde reducera då tre minuter återstod. Andra kvarten mellan Portugal och Uruguay blev målrik, 2-2. Portugal tog ledningen två gånger och Uruguay kvitterade lika många gånger. Förlängningen gav inget så straffar avgjorde. Båda lagen satte sina fyra första straffar. Sedan missade de två var. I sjunde omgången missade Portugal sin tredje straff på rake, medan Santiago Ignacio Bueno Sciutto satte sin och på torsdag möts Venezuela och Uruguay i en hel-Sydamerikansk semifinal.
 

IFK Norrköping ångar på.
 

Hemma i Sverige var det fortsatt spel i Allsvenskans tolfte omgång. Det som ansågs vara lite av en toppmatch var kampen mellan IFK Norrköping och IFK Göteborg, men Göteborg har inte visat att är värdigt namnet topplag och förlorade klart med 2-0. Det betyder att Norrköping hänger på MFF i toppen. De är ju det enda lag som hittills slagit Malmö FF, så då är de alltså bättre även om de i tabellen bara ligger tvåa. Hammarby slog Djurgården och AIK och Sirius tog också tre poäng var, men så mötte de bottenlag som Eskilstuna och Halmstad.
 

HIF bara tappar poäng utan att förlora.


Jag satt och tittade lite på mitt svenska lag Helsingborgs IF. De var i Falkenberg och såg ut att vinna med matchens enda mål då HIFs målvakt Matt Pyzdrowski gjorde en dundertavla med sju minuter kvar. Han släppte en frispark som kom rakt emot honom i mål. Alltså förlorade båda lagen två poäng. HIF är ännu det enda svenska laget i de översta divisionerna som är obesegrat, men de har fem oavgjorda matcher. Det innebär tio tappade poäng.

GÅRDAGENS SKVALLER

Valencia sägs utmana om Ander Herrera


Manchester Uniteds mittfältare Ander Herrera jagas av spanska klubben Valencia, enligt uppgifter.
Det har ryktats om en flytt till spanska storklubben Barcelona.
Men nu skriver Daily Mirror att även Valencia vill ha Ander Herrera, 27, inför nästa säsong.
Enligt tidningen är det nye tränaren Marcelino som väldigt gärna vill återförenas med Herrera.
Valencia sägs vara redo att erbjuda Manchester United omkring 333 miljoner kronor för den spanske mittfältaren.
Herrera har ett år kvar på sitt kontrakt med United, men har tidigare betonat att han gärna stannar i klubben.

Arsenal planerar få värvningar - Giroud stannar


Arsene Wenger tonar ner förväntningarna inför sommarens transferfönster. Han vill inte värva fler än tre nya spelare.
Arsenal missade att kvalificera sig till nästa säsongs Champions League.
Men några stora förändringar i truppen kommer det inte bli i sommar. Det betonar Arsene Wenger.
– Det blir maximalt två eller tre (värvningar). Vi kan inte spendera lika mycket pengar som många andra klubbar eftersom vissa klubbar har externa resurser som tillåter dem att vara mer eller mindre obegränsade, säger han till BeIN Sports.
– Vi kan spendera pengar eftersom vi drivit klubben bra. Låt oss inte glömma att summan pengar som spenderas inte är en garanti för någon framgång, fortsätter Wenger.
Samtidigt betonar Arsenals franske anfallaren Olivier Giroud att han blir kvar.
– Min framtid är i Arsenal, säger han till Telefoot.

Antoine Griezmann: 
"Har bestämt mig för att stanna"


Atletico Madrids anfallsstjärna Antoine Griezmann bekräftar nu att han inte kommer flytta i sommar.
Den franske landslagsanfallaren Antoine Griezmann, 26, kommer inte flytta till Manchester United eller någon annan storklubb.
Transferförbudet som innebär att Atletico Madrid inte kan värva i sommar ligger till grund för beslutet.
– Jag har beslutat att stanna. Det har varit ännu en bra säsong och förhoppningsvis kan vi göra några bra värvningar i januari, säger Griezmann till Telefoot.
– Det är en svår period för klubben, för mina lagkamrater, och det vore ett slag att lämna nu, fortsätter han.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA


Då jag jobbade extra i Fotbollsaffären i Malmö passade jag på att fixa de flesta tröjor från VM 2006. Micke hade ordnat så han hade åtminstone någon tröja från varje land. Långt om länge bestämde jag mig för att köpa en Togo-tröja, men det hade bara funnits fyra tröjor i butiken och de var slut. På classicfootballshirts.co.uk fick jag nio år senare se tröjan och gjorde slag i saken. Den kom den 31:a augusti och blev tröja nummer 589 i min samling.

Puma tillverkade många afrikanska nationers landslagströjor. Just vid denna period hade de ett mönster i en samma färg men en annan nyans och Togo hade sin örn på framsidan. Väldigt fräckt!

Togo hade för första gången kvalat in till VM. Mycket var det Emmanuel Adebayors förtjänst. Väl i TYskland så gick det inte så jättebra. Togo slutade sist i gruppspelet i Grupp G. Idel förluster. Sydkorea 1-2, Schweiz 0-2 och Frankrike 0-2. Enda målet gjordes av Mohamed Kader.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1938 VM i Frankrike.
1968 EM i Italien

1938 Fotbolls-VM i Frankrike.

 
Egentligen startade fotbolls-VM i Frankrike redan igår 1938 med Schweiz mot Tyskland, men det var idag 1938 som resten av lagen trädde in i turneringen. 16 länder hade kvalificerat sig så man startade med åttondelsfinaler. Regerande mästarna Italien besegrade Norge i förlängning med 2-1. Ungern slog Nederländska Ostindien med 6-0 och Frankrike slog ut Belgien med 3-1. Resten av matcherna gick till förlängning. Kuba och Rumänien kunde inte skiljas åt utan fick göra upp i en omspelsmatch fyra dagar senare. Brasilien slog ut Polen i förlängning och Tjeckoslovakien vann över Nederländerna i förlängning. Österrike var kvalificerade, men hade dragit sig ur så landet numera tillhörde Tyskland. Alltså var Sverige det enda land som gick direkt till Kvartsfinal genom walk over.
 

De första världsmästarna Uruguay vägrade ställa upp då VM för andra gången i rad spelades i Europa. De ville ha VM tillbaka till Sydamerika. Sverige åkte ut i semifinalen mot Ungern och förlorade sedan även matchen om tredje pris till Brasilien. I finalen den 19:e juni försvarade Italien titeln genom att vinna med 4-2 över Ungern.

1968 tredje EM spelades i Italien

 
Idag 1968 spelades första matchen i det första riktiga EM i fotboll. Visserligen hade det spelats två tidigare mästerskap men då kallades det Europacupen för landslag. Efter kvalet valdes värdnationen och då fanns det Italien, Sovjetunionen, Jugoslavien och England att välja på. Det fanns bara fyra lag med i finalspelet och Italien fick vara värd för semifinaler och final. Dagens matcher var Jugoslavien – England som slutade 1-0. Det var den andra matchen som var mycket speciell.
 

Varken Italien eller Sovjetunionen lyckades göra mål trots förlängning. Då sa reglerna att segraren skulle tas fram genom slantsingling. Denna vann Italien och de tackade genom att vinna finalen över Jugoslavien. Fast första finalmatchen slutade 1-1. Reglerna var att man tvingades till en omspelsmatch och den vann Italien med 2-0. Trea blev England.

FÖDDA IDAG

49 år Marc RIEPER född 1968 i Rødovre, Danmark.
Försvarare
4 U- och 61 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
1988-92 AGF,
1992-94 Brøndby,
1994-97 West Ham,
1997-98 Celtic.

Lag som tränare:
2000 Celtic (assisterande)
2001-02 AGF (assisterande)

38 år Yossi BENAYOUN född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare.
19 U- och 97 A-landskamper för Israel.

Klubbar som spelare:
1995-98 Hapoel Be'er Sheva,
1998-2002 Maccabi Haifa,
2002-05 Racing Santander,
2005-07 West Ham United,
2007-10 Liverpool,
2010-13 Chelsea,
2011-12 Arsenal (lån),
2012 West Ham United (lån),
2013-14 Queens Park Rangers,
2014-16 Maccabi Haifa igen,
2016- Maccabi Tel Aviv.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln