• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 15:e augusti 2018

Ligacupen startade igår.
Fast nu heter den Carabao Cup.
Premier League står över första omgången.
Helsingborgs IF kan göra mål!

Malmö FF kan inte göra mål och förlorade med 1-1 sammanlagt.

FOTBOLLSHISTORIA:
1992: Brian Deane gör Premier Leagues första mål.
2009: Graham Alexander, äldsta debutanten i Premier League.
2011: Inte bara Engelska lag i Engelska Premier League.

FÖDDA IDAG:
Alex, Boudewijn, Luciano

DAGENS TRÖJA
NORWICH CITYs förstatröja 2015/16

Caribao Cup eller det som normalt kallas engelska ligacupen spelade första omgången igår. Det betyder att jag hade massor med tröjor att välja på till idag. Jag fastnade för en Norwichtröja. De besegrade Stevenage med 3-1 igår och är vidare till andra omgången.

Ligacupen startade igår.


Inget land är så tokigt i cupturneringar som England. Alla andra länder har sin liga och cupen där mästare utses varje år. Så är det även i England. Premier League och FA-cupen. Den sistnämnda är världens äldsta fotbollsturnering från 1871/72. Men under åren så har det tillkommit ett antal andra cuper. En startade 1960/61 och kallades i början för Ligacupen. Det namnet var passande då det var en cup för de lag som spelade i engelska proffsligans fyra högsta divisioner. Mellan 1985 och 1990 fick denna turnering ett litet uppsving då engelska lag bannlystes från UEFAs Europacupspel. Detta efter Heyselkatastrofen i Bryssel den 29 maj 1985. Liverools supporters ansågs mest skyldiga till att 39 människor miste livet.
 

Fast nu heter den Carabao Cup.


Vid denna tidpunkt hade Ligacupen fått de engeksla mejerierna att sponsra turneringen och nu kallades den ”Mjölk-cupen”. Sponsorerna har avlöst varandra och i och med detta har turneringen bytt namn sju gånger. Sedan förra året är det ett thailändskt energidrycksföretag som tog över sponsringen så nu heter cupen ”Carabao Cup”. Fast de flesta använder sig av det gamla namnet ”Ligacupen”. Då vet alla vilken cup det handlar om.
 

Premier League står över första omgången.


Trots att turnneringen numera har en andra- eller tredjehandsstatus, så brukar det alltid bli några av de stora lagen som tar sig till finalen på Wembley. I våras gick finalen av stapeln den 25:e februari och Manchester City vann ganska enkelt med 3-0 över Arsenal. I första omgången deltar lagen från League Championship ner till League Two. Swansea och Stoke (som slutade 18 och 19 i Premier League förra säsongen) får stå över omgång ett. De gör entré tillsammans med Premier Leaguelagen i andra omgången, men de lag som spelar i de Europeiska cuperna (Arsenal, Burnley, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham Hotspur) får stå över ända till omgång tre. Det är som sagt vanligt att ”storlagen” har en hel del reserver. På så sätt kunde Bristol City överraskande ta sig till semifinal i våras genom att slå ut Manchester United. I semifinalen mötte Bristol ett annat Citylag. De förlorade till Manchester City med 3-5. Att det blev så målrikt beror på att i semifinalerna är det dubbelmöte, hemma och borta.
 

Helsingborgs IF kan göra mål!


Viasat har visat Ligacupen, och de har visat kvalet till Champions League, men igår var det tomt i deras fotbollssändningar. Alltså fick jag börja leta lite”fulstream”. Först hittade jag Örgryte mot Helsingborgs IF från Superettan. Ett nytänt HIF hade 2-1 i paus och det var fullt rättvist. I andra halvlek spelade de ut ytterligare och gjorde både trean och fyran. Då började jag leta efter MFF-matchen. Fast för att avsluta Superettan så gick HIF upp i topp igen. Visserligen björ de in ÖIS i matchen på slutet, men 3-4 målet kom på övertid så det var egentligen aldrig något snack om segern.
 

Malmö FF kan inte göra mål och förlorade med 1-1 sammanlagt.


MOL Vidi spelar som Ungerska mästare i Champions Leaguekvalet. Fast det var Videoton FC som vann ligan i våras. Jodå, det är samma lag som till fansens fasa bytte namn i somras för att få in sponsorn MOL i klubbnamnet. Förra tisdagen låg jag i en sjukhussäng på Medicinen 4 på Malm sjukhus och tittade på een mobil hur Malmö FF var så in i vassen govmilda och bjöd Vidi på 1-1 målet. Tre spelare gjorde sina största misstag i matchen samtidigt och så hade ungrarna ett ganska bra utgångsläge inför returen igår. Än en gång var Malmö FF det klart bästa laget. Dock har de två akilleshälar. De har en totalt värdelös målvakt som inte kan greppa en boll och som har fruktansvärt svårt att läsa spelet. Detta gjorde bl a att han orsakade en straff. Fast hans problem att läsa spelet gjorde att han i stort sett stod kval och fick straffen rakt på sig. Andra problemet är att spelarna i andra änden har fruktansvärt svårt att göra mål. Av de fyra skott som gick mot målvakten var det bara ett som var värt att kallas målchans. Men problemen att göra mål gjorde att det slutade 0-0. Än en gång så klarade sig MFF utan förlust, men UEFAs töntiga regler säger att 1-1 borta är bättre än 0-0 borta. Alltså är Vidi vidare i kvalet med segerresultatet 1-1. Det blir alltså ett svenskt lag i kvalet till Europa League.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 15:e augusti.

1992 Brian Deane historisk.

 
Första säsongen av Engelska Premier League startade idag. Sheffield United tog emot Manchester United och efter knappt fem minuter hade Brian Deane gjort 1-0 till Sheffield och han blev därmed Premier Leagues allra första målskytt. Dessutom gjorde han ett mål på straff och Sheffield United vann premiärmatchen med 2-1 över Manchester United. Då första Premier League var färdigspelad var Sheffield på 14:e plats medan de första mästarna hette… just det; Manchester United.

2009 Alexander äldst

 
Premier Leagues säsongsöppning innefattade idag 2009 matchen Stoke City mot Burnley. I Burnley spelade kaptenen och backen Graham Alexander. Med sina 37 år och 309 dagar var han den äldste Premier Leaguedebutant någonsin. Förklaringen låg lite i att Graham spelat fotboll i England i 18 år men aldrig i någon klubb som kommit så högt som till Premier League. Burnley var nykomlingar i högsta serien i dagens match. De förlorade med 0-2 och då säsongen var slut fanns de på 18:e plats och tvingades tillbaka ner i Championship League.

2011 inte längre Engelska Premier League.

 
Engelska Premier League stämde bara till 21/22-delar då årets serie startade. Det hade smugit sig in en katt bland hermelinerna, Klubblaget från Wales Swansea City gjorde sin Premier Leaguedebut i Manchester idag. De mötte City. Walesarna fick stryk med hela 4-0, men sedan visade det sig att de var de blivande mästarna Swansea mötte. Swansea klarade en hedrande 11:e plats och har prenumererat på en plats i Premier League sedan dess. Två år senare var det ytterligare ett Walesiskt lag, Cardiff City, med i Premier League, men de klarade bara av en säsong. 2018/19 hade Swansea blivit nedflyttade, men Cardiff var tillbaka, så ett Walesiskt lag i Premier League håller sig än.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 15:e augusti.

25 år Alex OXLADE-CHAMBERLAIN född 1993 i Portsmouth, England
Mittfältare.
12 U- och 32 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare
Southampton (2000-11),
Arsenal (2011-17),
Liverpool (2017-).
TITLAR:
Med Arsenal
Engelsk FA-cupmästare: 2013–14, 2014–15, 2016–17.

42 år Boudewijn ZENDEN född 1976 i Maastricht, Nederländerna
Mittfältare
54 landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
MVV (1985-87),
PSV Eindhoven (1987-98),
Barcelona (1998-2001),
Chelsea (2001-04),
Middlesbrough (2003-04 lån) 
Middlesbrough (2004-05),
Liverpool (2005-07),
Olympique Marseille (2007-09),
Sunderland (2009-11).
Lag som tränare:
Chelsea (2012-13 assisterande),
Jong PSV (2013- assisterande).
TITLAR:
Med PSV Eindhoven
Nederländsk cupmästare: 1995–96
Med Barcelona
Spansk La Ligamästare: 1998–99
Med Middlesbrough
Ligacupmästare: 2004
Med Liverpool
UEFA Super Cupmästare: 2005
Engelsk Community Shieldvinnare: 2006

83 år Luciano VASSALO född 1935 i Asmara, Eritrea
Mittfältare
104 landskamper för Ethiopien.
Klubbar som spelare:

Stella Asmarina (1950-51),
Ferrovieri Asmara (1952-54),
GS Gaggiret (1955-56),
GS Asmara (1957-60),
Cotton Factory Club (1960–65),
Saint-George SA (1966-71).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv