• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 22:a augusti 2018

Nej, nej, nej Trelleborgs FF.
Svensklaget Swansea fick bara oavgjort igår.
Mitt tips är att de tre bortalagen igår spelar Champions League i höst.


FOTBOLLSHISTORIA:
1937: Bordeaux spelar sin första ligamatch.
2006: Bradford förlorar på straffar, vilket de senare tar Engelskt rekord i att vinna på straffar.

FÖDDA IDAG:
Heiðar, Gilmar.

DAGENS TRÖJA
BLACKPOOLs förstatröja 2010/11

Då jag samlat på mig massor av tröjor från lag som legat i högsta engelska ligan de senaste 40 åren så hade jag lite att välja mellan då tre av de högsta fyra ligorna spelade igår. Blackburn tog sin första välbehövliga seger. 2-0 över Coventry gör att det blir denna somriga tröja idag.

Nej, nej, nej Trelleborgs FF.


Svensk fotboll handlade igår om Svenska Cupen. Den spelas ju som en serie’a’la de europeiska cuperna, och precis som dem så krävs det kvalspel innan serierna ska lottas. I detta kval så lottas alltid storfavoriterna på bortaplan. Därför är det inte allt så sensationellt att det blir en massa bortasegrar. Dalkurd, Falkenberg, Sirius och Eskilstuna slog alla ut mindre meriterande lag. Även de skånska Allsvenskarna hade match igår. Av förklarliga skäl så var Lund mot Malmö FF inställd. MFF ska ju spela Europa Leaguekval mot danska Midtjylland i morgon. Trelleborgs FF var i Hässleholm och bevisade att de är Allsvenskans sämsta lag. De fixade visserligen 2-2 med eett mål i sista minuten, men i förlängningen blev Hässleholms IF för svåra. 3-2 vann HIF med. Laget ligger på en tolfte plats, en poäng från nedflyttning i division 2 Östra Götaland, vilket motsvarar division fyra.
 

Svensklaget Swansea fick bara oavgjort igår.


Gårdagens fotboll på TV fick bli toppmötet i engelska andradivissionen. TV 3 Sport och Viasat verkar ha fått sitt favoritlag i Swansea City.  Med tre svenska spelare och en Ex-Allsvensk tränare i Graham Potter så är det kanske inte så konstigt. Laget har även gott ganska bra sedan nedflyttningen från Premier League. De låg på tredje plats och gårdagens motståndare Leeds United var två poäng bättre på andra plats. Det blev en chansrik och målrik match. Två gånger hade Swansea passerat Leeds i tabellen, men båda gångerna kom Leeds tillbaka. Det slutade 2-2 och det innebar status quo i placeringarna och Middlesbrough leder på tio poäng, samma som Leeds.
 

Mitt tips är att de tre bortalagen igår spelar Champions League i höst.


Det fanns även chans att se Champions Leaguekval om man kände för det. Det gjorde inte jag. Men givetvis hade jag koll på resultaten från de tre matcher som spelades igår. Det var första matchen så man har ju egentligen bara kommit till halvtid. Fast det ser väldigt bra ut för alla de lag som började borta igår. Bäst utgångsläge inför returen har PSV Eindhoven. 3-2 borta mot vitryska BATE Borisov innebär i stort sett att PSV är i Champiosn League. De andra matcherna slutade oavgjort. Grakiska PAOK klarade 1-1 i Portugal mot Benfica och Red Bull Saltzburg spelade mållöst 0-0 i Serbien mot Crvena zvezda. Med tanke på det namnet så föredar jag att Saltzburg går vidare.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 22:a augusti.

1937 Bordeaux spelar sin första ligamatch.

 
Franska ligaklubben FC Girondins de Bordeaux eller rätt och slätt Bordeaux spelade sin första ligamatch idag 1937. De mötte Toulouse och förlorade visserligen med 2-3, men de hade väntat länge på denna match. Redan 1881 hade Bordeauxklubben bildats, men då handlade det bara om gymnastik och skytte. 1910 testade man fotboll i klubben, men tog snabbt bort denna sektion.
 

Tio år senare testade man med att införa fotboll igen. De mötte Section Burdigalienne i sin första match och vann med 12-0. Det var en bidragande orsak till att fotbollen fick stanna i klubben. Det dröjde till 1936 då fotbollen fick professionell status. Det var då Bordeaux slogs samman med Girondins Guyenne Sport. 1937 kom de med i franska ligan. Sedan dess har de blivit franska mästare sex gånger. 2009 var senaste gången.

2006 Bradfords sista förlust på straffar.

 
Bradford City AFC spelade idag 2006 en match i Ligacupens första omgång. De mötte Carlisle och matchen fick avgöras på straffar då det var 1-1 efter förlängning. Carlisle vann straffarna med 4-3 och Bradford var utslaget, men det var också sista gången Bradford förlorade en straffsparksläggning. Sedan idag har laget i olika engelska cuper spelat oavgjort hela nio gånger. Dessa matcher har avgjorts på straffar och Bradford har vunnit dem alla. Senaste gången var i ligacupen 2012 då Arsenal förlorade. Nio straffsparkssegrar på raken är Engelskt rekord. Den 9:e augusti 2016 tog straffsviten slut då Ligacupmatchen mot Accrington Stanley slutade 0-0 och straffar tvingade avgöra matchen, men det satt hårt inne. Bradford förlorade straffarna med 10-11.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 22:a augusti.

41 år Heiðar HELGUSON född 1977 i Dalvík, Island
Anfallare.
24 U- och 55 A-landskamper för Island.
Klubbar som spelare:
UMFS Dalvík (1985-94),
Þróttur (1995-97),
Lillestrøm (1998-99),
Watford (1999-2005),
Fulham (2005-07),
Bolton Wanderers (2007-09),
Queens Park Rangers (2008-09 lån),
Queens Park Rangers (2009-12),
Watford igen (2009-10 lån)
Cardiff City (2012-13).
TITLAR:
Med Queens Park Rangers
Engelsk andradivisionsmästare: 2010–11
Med Cardiff City
Engelsk andradivisionsmästare: 2012–13

Blev 83 år GILMAR Gylmar Dos Santos Neves född 1930 i Santos, São Paulo, Brasilien och dog den 25:e augusti 2013 São Paulo, Brasilien
Målvakt.
94 landskamper för Brasilien. .
Klubbar som spelare
Jabaquara (1945-51),
Corinthians (1951-61),
Santos (1961-69).
Världsmästare 1958 och 1962

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv