31:a mars

NAMNSDAG

Ester:
Kvinnonamnet Ester (Esther) anses vara av persiskt ursprung och har oklar betydelse. Möjligtvis betyder det stjärna. En annan tolkning är att namnet kommer från den babyloniska kärleksgudinnan Ischtar.

VIP födda den 31:a mars

Några andra som också är födda den 31:a mars

1914 – 1991 Dagmar Lange,
 Svensk deckarförfattare, litteraturvetare och skolledare. Hon skrev sina deckare under namnet Maria Lang.

1928 – 2016 Gordie Howe,
 Kanadensisk ishockeyspelare. Han kallades ofta för "Mr. Hockey" och anses som en av de bästa ishockeyspelarna genom tiderna.

Några i musikens värld som är födda den 31:a mars

1732 – 1809 Joseph Haydn,
 Österrikisk kompositör. Tillsammans med Mozart och Beethoven är han den främsta företrädaren för wienklassicismen.

1936 – Towa Carson,
 Svensk sångerska. Hon deltog 2004 i Melodifestivalen tillsammans med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist med låten C'est la vie,

Några kända personer som avled den 31:a mars

1945 Anne Frank dog 15 år gammal av av fläcktyfus i koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hon var en judisk flicka som blev internationellt känd för sin dagbok som skildrar hennes upplevelser under den tyskaockupationen av Nederländerna under andra världskriget.

1980 Jesse Owens dog 66 år gammal av lungcancer efter att ha varit storrökare. Han var en amerikansk friidrottare. Han omtalades bl a för sina fyra guld i 100, 200, 4x100m och längshopp i OS 1936, till Hitlers stora förtret.

1993 Rolf Björling dog 64 år gammal av hjärtproblem eventuellt orsakade av alkohopproblem eller feldocerad medicin. Han var en svensk operasångare (tenor). Han var son till hovsångaren Jussi Björling och far till operasångaren Raymond Björling.

1993 Brandon Lee dog 28 år gammal då han blev han skjuten av misstag under inspelningen av The Crow. Han var en  amerikansk skådespelare. Han var son till Kung fu-skådespelaren Bruce Lee och bror till Shannon Lee.

2003 Tommy Seebach dog 53 år gammal i en hjärtattack till följd av många års alkoholproblem. Han var en dansk musiker, pianist, kompositör och sångare, och deltog i ESC för Danmark ett antal gånger. Han är far till sångaren Rasmus Seebach.

2009 Jarl Alfredius dog 66 år gammal i prostatacancer. Han var en svensk journalist. Han varmest känd som nyhetsuppläsare och reporter i Sveriges Televisions (SVT) nyhetsprogram Aktuellt.

2022 Sven Melander dog 74 år gammal efter en längre tids sjukdom i cancer. Han var en svensk journalist, programledare, komiker och skådespelare. 1986–1989 ledde han Kanal 1:s nöjesredaktion på Sveriges Television.

Dagens historia i filmklipp 31:a mars

Några händelser som inträffat den 31:a mars

1889
 

EIFFELTORNET INVIGS.


  Efter en byggtid på två år blir ett av ingenjören Gustave Eiffel konstruerat metalltorn invigt på Marsfältet i den franska huvudstaden Paris, som ingång till den världsutställning, som hålls i staden för att fira 100-årsminnet av franska revolutionen (tornet öppnas dock inte för allmänheten förrän 6 maj). Eiffeltornet, som det kommer att kallas, är från början endast tänkt att stå på plats under utställningen, för att sedan monteras ner, men det blir så populärt, att man först lovar kritikerna, att det ”bara” ska stå i 20 år. Mycket snart blir det dock en så ikonisk symbol för Paris, att det får stå kvar permanent och idag (2015) är det en av Paris och hela Frankrikes största turistattraktioner.

1917
 

DANSKA VÄSTINDIEN BLIR AMERIKANSKA JUNGFRUÖARNA.


  Sedan USA den 17 januari har köpt den danska kolonin Danska Västindien för 25 miljoner dollar, övertar amerikanerna officiellt ögruppen denna dag och byter namn på den till Amerikanska Jungfruöarna. Öarna har varit dansk koloni sedan 1754, men sedan slaveriet har avskaffats 1848 har de mest varit en ekonomisk belastning för danska staten och man har redan 1902 försökt få till stånd en försäljning till USA, vilket dock har misslyckats. Anledningen till att affären blir av nu är att den amerikanska regeringen under det pågående första världskriget har börjat frukta, att öarna ska erövras av Tyskland, som därmed ska kunna använda dem som en bas för att hota det amerikanska fastlandet, varför regeringen väljer att själva överta ögruppen, för att förekomma tyskarna.

1976
 

FÖRSTA GÅNGEN EN DOMSTOL GODKÄNNER EN FORM AV DÖDSHJÄLP.


  New Jerseys högsta domstol beslutar att Karen Ann Quinlan, som är i permanent och oåterkallelig koma, får kopplas ifrån den respirator hon är kopplad till. Respiratorn stängdes av men Quinlan överraskade då alla genom att andas på egen hand, och fortsatte att leva i ett vegetativt tillstånd i ytterligare nio år, innan hon avled av lunginflammation den 11 juni 1985.