• Boris dagliga blogg

Söndagen den 20:e juni 2021

VARMT! Publik? Nja. VAR inte alltid rättvist, Skammen i Gijón, Dödens grup, jämn. Sverige leder sin grupp.

IDAG, 20/6 -21:
Temadagar: Internationella surfdagen
Världsdagen för flyktingar
Namnsdag: Linda

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/6:
1954: 25 mål under en VM-dag.
1976: Tjeckoslovakien vinner EM med Panenkas straff.
1995: "Icke-flygande holländaren" Bergkamp till Arsenal.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/6:
Asmir, Brede, Frank.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN DEN 19/6 2021.

Jag brukar ju ha ett litet utlägg om vad jag, familj eller vänner sysslat med under gårdagen. Denna sammanfattas med ett enda ord: VARMT! Vill man utöka texten så kan man lägga till fyra ord: Varmt så in i helvete! Jag klarade mig med att studera TV:n och fotbolls-EM, men hundarna led. De hittade ingen sval plats nog att ligga på och gick omkring och gnydde. Vissa gillar kanske vädret, men jag hoppas att det ska bli lite normala temperaturer. Fast det är ju snart Midsommar och då brukar det vara mer höstliknande än sommarväder.
 

Till matcherna från EM igår följde ett par tankar som jag började grubbla på. Alla man hör tycker att det är härligt med publiken som kommit tillbaka. Det blir en helt annan stämning då man ser en match. Så långt kan jag hålla med. Men då jag ser Ungern mot Frankrike och de 55 998 som var inplockade på Puskás Aréna i Budapest så undrar jag om allt med publik är positivt? Jag tänker då inte på att man fullproppat arenan med publik i dessa tider. Nej, det jag reagerade på var då målvakterna hade utsparkar och fullständigt överöstes med inkastade ölglas. Nu var glasen av plast, men mitt i regnet kom även en hårdplastflaska som var halvfylld. Om den tagit i huvudet på någon spelare kunde vi haft en katastrof liknande den med Christian Eriksen. Fast denna gång orsakad av publiken. Så är det bara positivt med åskådare. Absolut INTE!
 

I nästa match fanns det en del VAR situationer vid mål och det första som Tyskland gjorde underkändes. Under tiden bilderna rullade kom Hans Backe som expertkommentator med det felaktiga påståendet att VAR-domarna titta på situationen bild för bild, så det kommer att vara absolut rättvist. I SVT finns före detta domaren Jonas Eriksson som expert. Han förklarade att det aldrig kommer att bli helt rättvist vid en VAR-koll. Det beror nämligen på att en spelare med fart framåt hinner 13 centimeter mellan två bildstopp. Alltså gäller det att veta exakt då passningen går. Och det går aldrig att fastställa helt. Alltså är inte VAR rättvist alla gånger du Hasse Backe!
 

Alla grupper har avverkat de två första omgångarna och inför tredje så spelas båda matcherna i gruppen samtidigt. Detta har vi Västtyskland och Österrike att tacka för. 1982 gick inte slutmatcherna samtidigt. Algeriet hade gjort stor sensation i att vinna med 2-1 över Västtyskland och hade i stort sett platsen i kvartsfinalen klar. Det fanns ett scenario som kunde förhindra Algeriet att gå vidare. Det var om Västtyskland vann med 1-0 över Österrike. Endast detta resultat skulle göra så att både tyskar och österrikare gick vidare. Alltså såg de till att Västtyskland fick ta ledningen med 1-0. I hela andra halvlek stod sedan lagen och passade bollen till varandra runt mittcirkeln. Matchen kom att kallas Skammen i Gijón eller Skandalen i Gijón, och efter det ändrades reglerna om hur sista omgången i VM och EM skulle spelas.
 

Grupp E spelades klart först. Ungern hade hemmamatch mot Frankrike och det är väl inte fel att påstå att hemmaplan var en stor fördel. Matchen slutade 1-1 och det var ett rättvist resultat. Nästa hemmamatch gick i München och gick mellan Tyskland och Portugal. Det blev en målrik historia där Portugal stänkte in fyra mål och tyskarna bara två. Nu var de regerande mästarna Portugal så vänliga mot hemmanationen att de gjorde sina två första mål i egen bur. Givetvis ska normalt sett Tyskland, Frankrike och Portugal alla vara i åttondelsfinal och många undrar nor hur i hela fridens namn de kunde hamna i samma grupp. Då sista omgången är spelad så tror jag nog att en av de fyra bästa treorna kommer ur denna grupp.
 

Sist på kvällen gick Spanien mot Polen. Gårdagens tredje hemmamatch. Här finns ytterligare ett problem och klagomål från min del på att detta med att låta nästan hälften av alla lag ha hemmaplan i gruppspelet är ingen bra idé och det hoppas jag att UEFA också kommer på då EM så småningom ska utvärderas. Spanien och Polen har ju betydelse för hur det ska gå för Sverige. Sverige och Polen möts i sista matchen och om man ska jämföra dessa två i hur lagen tog sig an Spanien så är Polen storfavorit. Polen hade mer spel och fler chanser än Sverige hade mot Spanien. Men Spanien borde vunnit. Man brände bl a en straff och hade flera klara mållägen. 1-1 slutade det dock och Sverige leder gruppen på fyra poäng före Slovakien på tre, Spanien två och Polen ett. Alla har alltså chansen att gå vidare.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 20/6 2021.

TEMADAGAR:
Internationella surfdagen
Världsdagen för flyktingar

Internationella surfdagen -International Surfing Day, som hålls årligen den tredje lördagen i juni, är en inofficiell, miljömedveten sportcentrerad semester som firar sporten surfing, surfinglivsstil och hållbarheten hos havsresurser. Dagen instiftades 2005 av Surfing Magazine och The Surfrider Foundation.
 
20:e juni är det
Världsdagen för flyktingar. Dagen påminner oss om att alla kan bidra till samhället och att varje handling är betydelsefull för arbetet mot att skapa en mer inkluderad värld. Dagen infördes 2001 av FN.

NAMNSDAG:
Linda

Namnsdagar för den 20:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Florentin (till minne av en abbedissa i Sevilla från 600-talet. Abbedissan hette egentligen Florentina, men kallades i gamla svenska kalendrar för Florentia, vilket förvanskades till mansnamnet Florentin.)
1901–1985 – Flora
1986–1992 – Flora (utgått), Florence (utgått) och Florentin (utgått)
1993–2000 – Linda och Linn (nu 13 maj)
Från 2001 – Linda

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 20:E JUNI.

1954 flest mål under en dag i ett VM

De sista matcherna i Grupp 2 och 4 spelades idag 1954 i fotbolls-VM i Schweiz. I de fyra matcherna tillverkades det totalt 25 mål, vilket är ett snitt på 6,25 mål per match. Matcherna var Ungern-Västtyskland 8-3, Turkiet-Sydkorea 7-0, Italien-Belgien 4-1 och England-Schweiz ”bara” 2-0. Då finalen spelades den fjärde juli möttes lagen från 8-3 matchen. Det var bara det att då vann Västtyskland över Ungern med 3-2 och tog därmed sitt första VM.

1976 Tjeckoslovakien Europamästare

Finalen i det femte Europamästerskapet i fotboll spelades idag 1976 i ett land som inte finns mer, Jugoslavien, mellan två länder som inte finns mer, Tjeckoslovakien och Västtyskland. I själva finalspelet i Jugoslavien deltog bara fyra länder. Förutom finalländerna och värdlandet var det Nederländerna. Dagens final slutade 2-2 efter både full tid och förlängning. Detta var alltså första gången en EM-final avgjordes på straffsparkar.

Den sista straffen blev klassisk. Tjeckerna hade gjort mål på alla sina fyra första straffar. Uli Hoeness hade missat en för tyskarna. Om Antonín Panenka gör mål på sin straff är Tjeckoslovakien Europamästare och tyskarna behöver inte lägga den sista straffen. Panenka gör det som efter detta kommer att kallas just en ”Panenka”. Han förlitar sig på att målvakt Sepp Maier ska kasta sig. Det gör han och Panenka chippar en lös boll mitt i målet.

1995 ”Icke-flygande Holländaren” till Arsenal

Arsenals manager Bruce Rioch kunde idag 1995 meddela att en holländsk storstjärna Dennis Bergkamp hade skrivit under ett kontrakt att spela i Londonklubben. 7,5 miljoner pund kostade han. Det skulle visa sig att kontraktet som hela tiden förnyades löpte Dennis fotbollsspelarliv ut. Då han lade skorna på hyllan 2006 hade han spelat 315 matcher för Arsenal. Han var väldigt nyttig i ligan men hade det värre då Arsenal spelade långa bortamatcher i de Europeiska ligorna. Då fick han oftast stå över eftersom han vägrade att gå ombord på ett flygplan. Därför gick Bergkamp ofta under smeknamnet ”Den icke-flygande Holländaren”.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 20:E JUNI.

Asmir BEGOVIĆ blir 34 år

Asmir BEGOVIĆ är född 1987 i Trebinje, Jugoslavien.
Målvakt
11 U-landskamper för Kanada (2004-07) och 63 A-landskamper för Bosnien och Hercegovina (2009-).

Klubbar som spelare:
FC Kirchhausen (1994–97),
Southwest Sting Edmonton (1998–2003),
Portsmouth (2003-10),
La Louvière (2005 lån).
Macclesfield Town (2006 lån),
Bournemouth (2007 lån),
Yeovil Town (2008 lån),
Ipswich Town (2009 lån),
Stoke City (2010-15),
Chelsea (2015-17),
Bournemouth (2017-),
Qarabağ (2019–20 lån),
Milan (2020- lån).

Då Asmir var tio år flydde familjen från kriget i Jugoslavien och hamnade i Kanada. Därav kom att Asmir spelade U-landslagsfotboll för Kanada.

Brede HANGELAND blir 40 år

Brede Paulsen HANGELAND är född 1981 i Houston, Texas, USA.
Försvarare
12 U- och 91 A-landskamper för Norge (2001-14).

Klubbar som spelare:
Vidar (1998-2000),
Viking (2000-05),
FC Köpenhamn (2006-08),
Fulham (2008-14),
Crystal Palace (2014-16).

Bredes far jobbade inom oljebranschen och var två år stationerad i Texas, USA. Det var under den perioden som Brede föddes.

Frank LAMPARD blir 43 år

Frank James LAMPARD är född 1978 i Romford, London, England.
Mittfältare
19 U-, 1 B- och 106 A-landskamper för England (1997-2014).

Klubbar som spelare:
West Ham United (1994-2001),
Swansea City (1995-96 lån),
Chelsea (2001-14),
Manchester City (2014-15),
New York City (2015-16),

Lag som tränare:
Derby County (2018-19),
Chelsea (2019-21).

Han är den enda mittfältaren som gjort mer än 150 mål i Premier League. Lampard är även den mittfältare som har gjort flest mål för det engelska landslaget.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv