• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 9:e maj 2023

NAMNSDAG:
Reidar
Reidun

TEMADAG:
Europadagen
Fritidshemmens dag
Internationella flyttfågeldagen
Internationella strokedagen
Skolidrottsföreningens dag
Nedkopplingens dag
Linderödsgrisens dag 


RUBRIKER.

Går inte att spela i sin egen golfklubb på söndagar!?!
Rockall och Meazza.
HBK hjälpte MFF och Arsenal och Newcastle hjälpte Liverpool.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/5:
2001: Världens näst största fotbollskatastrof: I Accra.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/5:
Jane TÖRNQVIST, 
Jupp HEYNCKES.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN ÅTTONDE MAJ 2023.

Mina sysslor.
 

Igår var det en del sysslor som skulle klaras av. Ingen av dem var golf. Först var det yngsta dotterns cocker spaniel Esme som hade tid hos veterinären i Tygelsjö. Det handlade om kontroll av hundens alla allergier. På väg tillbaka stoppades vi av Björns kondis i Tygelsjö. De villa sälja frukostbullar. Det blev fem stycken. Sedan var det ett kort stopp på City Gross för att hämta veckans Familjekasse med tre middagar.

Efter frukost, lunch eller kanske brunch så skulle jag hämta upp vår helgvän. Han har lediga måndagar och ville gärna hjälpa till med vår TV och Internet-uppkoppling. Deta krävde ett besök på Sydantenns kontor på Danska vägen. Den hjälp v fick var att få reda på alla vi skulle kontakta för att få rätta kort och kablar till våra märkliga TV och bredbandsuttag som Sydantenn använder sig av. Detta företag har monopol på området vi bor i så vi har ingen valmöjlighet att använda något annat bolag.

I Päronhuset hjälte helgvännen till med diverse installeringar och möbelomflyttningar. Som tack ficka han smaka på första middagen från Familjekassen. Det var ”Tacobiffar med ugnsrostad potatis & morotscurry”. Åter igen handlade det om en maträtt som var betydligt enkalare att laga än var kanske namnet antyder.

Sista sysslan var att åka till Löddeköpinge. Klochan sex gjorde jag debut i tredje och sista omgången i vårens bowlingserie kallad Löddeligan. Utan att veta om det så hade jag och min bowlingpartner samma Arsenaltröja på oss. Det var kanske därför det gick så bra. Han och jag i kombination brukar ofta bli förlust, men igår vann vi faktiskt. 

Sport
 

Tillbaka i Åkarp valde de yngre att gå en våning upp och kolla någon film. Hustrun och jag tittade på årets final i Mästarnas Mästare. Föga sensationellt var det givetvis tävlingarnas yngste deltagare genom tiderna Nils van der Poel som vann. Lägger man av vid 26 års ålder och platsar i MM så har man också goda förutsättningar att vinna MM. Fast det var inte långt ifrån att Johan Wissman hade knipit pokalen.

Då man har sina olika Banks Holiday i England så passade League Championship att slutföra sin serie igår. Klart sedan tidigar har varit att Burnley och Sheffield United går upp. Kvalet om den tredje platsen står mellan Luton – Sunderland och Middlesbrough – Coventry. Vinnarna möts sedan på Wembley i en direkt avgörande kvalmattch.

Vilka som ska åka ur Premier League hade lite avgörande i de tre matcher som spelades. Det var matcher helt i min smak. De tre matcherna renderade i totalt tjugoen mål. Everton som är det lag som ha längsta sviten i högsta divisionen kanske klarar sig även i år. 5-1 på bortaplan över Brighton gör att Everton kravlade sig över nedflyttningsstrecket. Det gjorde inte Leicester som åkte påförlust borta mot Fulham med 5-3.

Sista matchen var en ödesmatch för både Nottingham och Southampton. Om ni räknat ihop målen rätt så återstår det sju mål i matchen som blev Southaptons öde. 4-3 till Nottingham och det betyder att Southampton måste vinna sina tre sista matcher, medan de tre lag de måste passera ska förlora alla sina matcher. Tyvärr så måste jag nog säga att Southampton kommer att trilla ner.

Jag har inget av dessa två lag som favoriter, men jag gillar Nottinghams tänk. När alla lag från plats sex i ligan och neråt har sparkat sina tränare så gjorde Nottingham något som var tvärtom. Då laget efter tio omgångar var ohjälpligt sist så sparkade man inte tränare Steve Cooper. Tvärtom så satte ledningen sig ner med Cooper och erbjöd honom at skriva på för ytterligare fem år. Detta gör att jag hoppas att Nottingham ska klara sig kvar.

IDAG! TISDAGEN DEN NIONDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Reidar
Reidun

 

Namnsdagar för den 9:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Timotheus, (till minne av aposteln Paulus lärjunge med detta namn, som blev biskop i Efesos och fick ta emot Första och Andra Timotheosbrevet av Paulus; utgått)
1901–1985 – Jonatan
1986–1992 – Jonatan, John (nu 3 maj) och Johnny (utgått)
1993–2000 – Jonatan (nu 22 december) och Gideon (utgått)
Från 2001 – Reidar och Reidun

TEMADAG:

Europadagen
 

Europadagen är en högtidsdag som firas den 9 maj varje år inom Europeiska unionen. Den instiftades 1985 av Europeiska rådet till minne av Schumandeklarationen från den 9 maj 1950.


Fritidshemmens dag
 

Varje år firas Fritidshemmens dag för att uppmärksamma det viktiga pedagogiska arbete som görs inom fritidshemmen. Fritidshemmens dag infaller andra tisdagen i maj och är instiftad av Lärarförbundet 1986.


Internationella flyttfågeldagen
 

Internationella flyttfågeldagen instiftades 2006 UNEP, ett FN-organ, för att synliggöra behovet av att skydda flyttfåglar och att det är nödvändigt med internationellt samarbete för att skapa säkra flyttvägar för dem.
 

Internationella strokedagen
 

Internationella strokedagen infaller andra tisdagen i maj. STROKE-Riksförbundet har genomfört Strokedagen sedan 2003. På Strokedagen sätts extra fokus på hur det är att leva med följderna efter en stroke.


Skolidrottsföreningens dag
 

Skolidrottsföreningens dag har skapats av Skolidrottsförbundet för att lyfta fram skol-IF och få fler att få upp ögonen för och lära sig vad en skol-IF är och vad den kan betyda. Dagen firas alltid andra tisdagen i maj.


Nedkopplingens dag
 

Nedkopplingens Dag är en dag då man kan uppmärksamma sitt medieanvändande och få en chans att reflektera över om man är nöjd eller ej med den tid man lägger på dator, tablett och mobil. Initiativtagare är den före detta läraren och numera livsstilspedagogen Anna Nygren.


Linderödsgrisens dag 
 

Den 9 maj firas Linderödsgrisens dag. Det är en tradition sedan 2016, när föreningen Landtsvinet instiftade dagen. Föreningen värnar om lantrasen Linderödsgrisens fortlevnad. Det är Sveriges enda gamla svinras med anor flera tusen år tillbaka i tiden.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN NIONDE MAJ.

2001 Katastrofen på Accra Sports Stadium.

I Lima i Peru inträffade den 24 maj 1964, den största publikkatastrofen i fotbollens historia. Då 318 personer dödades.

Idag 2001 spelade hemmalaget Accra Hearts of Oak Sporting Club från Accra i Ghana mot gästerna Asante Kotoko SC. Asante ledde med 0-1 mot slutet av matchen och de tillresta fansen hade så smått redan börjat fira. Då passade Accra på att göra två snabba mål och då fem minuter återstod av matchen började supporters från gästerna i besvikelsen slita loss säten och kasta in dem på planen. Polisen var snabb att attackera med tårgas. Detta gjorde att publiken drabbades av panik och då upproret lagt sig hade 127 människor dött och många hundra skadats. Detta är den värsta fotbollskatastrofen i Afrika, och den nästvärsta i hela världshistorien.

 

Bild: Klicka för att se trailern till den dokumentär som gjordes om katastrofen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN NIONDE MAJ.

Jane TÖRNQVIST blir 48 år.
 

Jane TÖRNQVIST är född 1975 i Manila, Filippinerna.
Försvarare
33 U- och 109 A-landskamper för Sverige (1993-2005).

Klubbar som spelare:
Hallsta IK (1985-88)
Häverödals SK (1989-90),
Rimbo IF (1991-92),
Tyresö FF (1993-95),
Hammarby IF DFF (1996-98),
Älvsjö AIK FF (1999-2002),
Djurgårdens IF Dam (2003-07),
Kopparbergs/Göteborg FC (2008-12).

Jupp HEYNCKES blir 78 år.
 

Josef "Jupp" HEYNCKES är född 1945 i Mönchengladbach, Tyskland
Anfallare
3 U- och 39 A-landskmper för Västtyskland (1966-76).

Klubbar som spelare:
Grün-Weiß Holt (1956-62),
Borussia Mönchengladbach (1962-67),
Hannover 96 (1967-70),
Borussia Mönchengladbach igen (1970-78).  

Lag som tränare:
Borussia Mönchengladbach (1979-87),
Bayern München (1987-91),
Athletic Bilbao (1992-94),
Eintracht Frankfurt (1994-95),
Tenerife (1995-97),
Real Madrid (1997-98),
Benfica (1999-2000),
Athletic Bilbao (2001-03),
Schalke 04 (2
003-04),

Borussia Mönchengladbach igen (2006-07),
Bayern München igen (2009),
Bayer Leverkusen (2009-11),
Bayern München än en gång (2011-13),
Bayern München än en gång (2017-18).

Han blev Europamästare 1972 och Världsmästare 1974, men är kanske ändå mest känd som tränare.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv