• Boris idrottsblogg

Onsdagen den 22:a juni 2016.

Analyser av fotbollsmatcher är fyra av de tio mest betittade programmen förra veckan. Bevare mig väl!!!
Zlatan slutar i landslaget. Det tackar jag för.
Tyskland och Polen i topp i Grupp C.
Spanien förlorar en EM-match. Kors i taket!
Alla favoriter på samma halva.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1974 Östtyskland slår Västtyskland i VM.
1986 Maradona använder "Guds hand"
1994 gör Andrés Escobar självmål, vilket han senare mördas för.
2004 Danmak och Sverige spelar 2-2 och Italien är ute ur EM.
FÖDDA: Miroslav, Pär.
LIVERPOOLARE: Albert, Danny, Loris.
DAGENS TRÖJA
SVERIGEs förstatröja i EM 2016.

Analyser av fotbollsmatcher är fyra av de tio mest betittade programmen förra veckan. Bevare mig väl!!!


Då jag läste tidningen i går morse såg jag listan över förra veckans mest tittade program på TV. De tio som var listade i topp var alla från fotbolls-EM. Kanske inte så konstig, men det märkliga var att fyra av programmen från EM inte handlade om någon halvlek i en match, utan om fotbollsstudion och analyserna. Tydligen är jag helt ensam om att tycka att dessa analyser före, under och efter matcherna är av ondo. Har inte folk bättre att göra än att lyssna på dessa dialektala besserwissrar som inte kan uttala ett helt ord i de meningar de svamlar om. Även om jag är helt ensam hävdar jag fortfarande att jag är allergisk mot detta skitsnack, huruvida det var straff, hands eller varför inte försvaren håller tätt.
 

Zlatan slutar i landslaget. Det tackar jag för.


Nästa stora punkt var att Zlatan väljer att sluta i landslaget. Tack för det! Nu kanske det kan bli ett lag av det svenska landslaget och inte en enmansshow som antingen gynnar eller på senare tid ofta fäller Sverige. Sedan har det säkert mycket att göra med att Erik Hamrén, som dansat efter Zlatans pipa försvinner. Janne Andersson lindar inte ens Zlatan runt sina fingrar.
 

Tyskland och Polen i topp i Grupp C.


EM gick vidare med att två grupper spelade klart. Lite tråkigt är det att man inte vet vile lag som går vidare från varje grupp innan alla grupper spelat färdigt. Grupp C var även igår målsnål. Det blev två segrare, men bara med 1-0. Världsmästarna Tyskland slog Nordirland. Trots total överlägsenhet fick de bara in ett mål. Det var bra för Nordirländarna som ligger ganska bra till för att få spela åttondelsfinal på de tre poäng de skrapat ihop. De har 2-2 i målskillnad. Andra matchen i gruppen var mellan förra EMs arrangörer. Bäst har Polen gått, och med segern över Ukraina så är Polen tvåa i gruppen och Ukraina har spelat klart.
 

Spanien förlorar en EM-match. Kors i taket!


Grupp D var något mer målrik. Trean här blev Turkiet som tog sin första seger. Det var Tjeckien som slogs ut ur EM med 2-0. Om det räcker till avancemang återstår att se. Tre poäng och 2-4 i målskillnad. Spanien som inte förlorat i EM på åtta år gick på pumpen mot Kroatien. Inga demonstrationer gjorde att kroaterna kunde koncentrera sig på spelet och avgöra till 2-1 i slutminuterna. Spanien hade då passat på att bränna en straff. Men det var en feldömd straff så där skipades det rättvisa, även om oavgjort hade varit mer rättvist. Kroatien etta och Spanien tvåa i gruppen.
 

Alla favoriter på samma halva.


Detta betyder att ettor och tvåor, som är vidare kan placeras in i slutspelsträdet. Detta ”träd” är väldigt snedvridet. På ena sidan finns England, Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien, plus tre lag till. Dessa nationer ska slå ut varandra för att ett av dem ska nå finalen. Där får de möta något av följande nationer; Schweiz, Polen, Kroatien eller Wales plus fyra lag till. Visst är det lite underligt.

FOTBOLLSHISTO
RIA från idag 1974 DDR. 1986 ”Guds hand”. 1994 livsfarligt självmål. 2004 2-2

 

1974 Öst mot väst

 
Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.
 

1986 Maradona är Gud (tror han)

 
Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.
 

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.
 

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.
 

1994 Fotboll kan gälla livet

 
USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.
 

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.
 

2004 Sverige och Danmark gör upp???

 
Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.
 

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FÖDDA IDAG

Miroslav KADLEC
52 år
Försvarare
38 landskamper för Tjeckoslovakien och 26 för Tjeckien.
Klubbar som spelare: 1971-83 Slovácká Slavia Uherské Hradiště,
1983-84 TJ Vítkovice,
1984-86 RH Cheb,
1986-90 TJ Vítkovice igen,
1990-98 1. FC Kaiserslautern,
1998-2001 FC Petra Drnovice och
slutligen 2001-02 1. FC Brno.

Pär HANSSON
29 år
Målvakt
9 U- och 6 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare: 1992-2001 Vejbyslätts IF,
2001-15 Helsingborgs IF,
2006-08 Ängelholms FF (lån) och
sedan 2015- Feyenoord

LIVERPOOLARE

Albert WHITEHURST
blev 78 år född 1898
Anfallare
Engelsman
Klubbar som spelare: New Haden Colliery,
Stoke (1920-23),
Rochdale (1923-28),

1928 till 1929 tillhörde han Liverpool FC. Då blev det 8 matcher och 2 mål.
Bradford City (1929-31),
Tranmere Rovers (1931-34)

Danny WARD
23 år
Målvakt
7 U- och 3 A-landskamper för Wales.
Klubbar som spelare: Wrexham (2007-12),
Tamworth (lån 2011),

2012 skrev han på för Liverpool FC och har kontrakt fram till 2020. Hittills har det blivit 2 matcher i A-laget.
Morecambe (lån 2015),
Aberdeen (lån 2015-16)

Loris KARIUS
23 år
Målvakt
8 U-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare: FV Biberach (1998-2000),
SG Mettenberg (2000-01),
SSV Ulm 1846 (2001-05),
VfB Stuttgart (2005-09),
Manchester City (2009-11),
Mainz 05 (2011-16)

2016 skrev han på för Liverpool FC och där har han givetvis inte hunnit spela någon match än.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv