28:e juni
NAMNSDAG
Leo:
Leo är ett latinskt namn, som kommer från grekiska ordet leon (λεων) och betyder lejon.
VIP födda den 28:e juni
Några andra som också är födda den 28:e juni
1712 – 1778 Jean-Jacques Rousseau,
Schweizisk-fransk författare, politisk filosof och kompositör. Han fick stor betydelse inom politik, pedagogik och litteratur.
1932 – 2005 Pat Morita,
Amerikansk skådespelare med japanskt ursprung. Han blev framförallt känd som den egensinnige karateinstruktören Mr. Miyagi i Karate Kid-filmerna på 1980-talet, en roll som hanOscarsnominerades för 1984.
1945 – Manne af Klintberg,
Svensk clown som uppträder under artistnamnet Manne eller Clownen Manne i ett flertal barnprogram i Sveriges Television.
Några i musikens värld som är födda den 28:e juni
1986 – Kellie Pickler,
Amerikansk pop- och countrysångerska, som också skriver en del låttexter själv. Hon slog igenom när hon kom på sjätte plats i American Idols femte säsong 2006.
Några kända personer som avled den 28:e juni
1994 – Ulrik Neumann dog 75 år gammal i Malmö. Han var en dansk kompositör och musiker (sångare, gitarrist). Han samarbetade med violonisten Svend Asmussen. De bildade en trio med Ulriks syster Gerda. Hon dog i en flygolycka (med vår kungs far). Då kom Alice Babs med och de bildade trio Swe Danes.
1996 – Albert R. Broccoli dog 87 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk filmproducent. Han skapade 1961 filmbolaget EON Productions tillsammans med Harry Saltzman. De kom överens med Ian Fleming om att få göra filmer med hans bokhjälte, James Bond. 1977 blev Albert egen producent av Bond-filmerna och då han dog tog hans dotter Barbara över.
2000 – Nils Poppe dog 92 år gammal av en hjärtattack. Han var en svensk skådespelare, komiker och teaterdirektör. Han är främst förknippad med folkligakomedier. Han övertog Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1966 och spelade där varje sommar fram tills han lämnade över till Eva Rydberg 1994.
Today in history 28:e juni
Några händelser som inträffat den 28:e juni
1914
PRINS FRANZ FERDINAND DÖDAS I SARAJEVO VILKET BLIR STARTEN TILL FÖRSTA VÄRLDSKRIGET.
Den österrikisk-ungerske ärkehertigen och tronföljaren Franz Ferdinand och hans hustru Sophie von Chotek blir under ett statsbesök i den bosniska huvudstaden Sarajevo mördade av den bosnienserbiske nationalisten Gavrilo Princip, genom att han skjuter dem, när de färdas med bil genom staden. Attentatet går till historien som skotten i Sarajevo och blir den utlösande faktorn till första världskriget, som utbryter en månad senare. Eftersom attentatsmannen är serbisk ställer den österrikisk-ungerska regeringen i ett ultimatum den 23 juli med långtgående krav på Serbien, vilka serberna vägrar gå med på. Detta blir i sin tur inledningen på den så kallade Svarta veckan, då Österrike-Ungern den 28 juli förklarar krig mot Serbien och de flesta europeiska stormakterna därefter går med i kriget enligt det komplicerade allianssystem, som har byggts i Europa under de senaste decennierna.
1919
FREDSAVTALET EFTER FÖRSTA VÄRLDSKRIGET UNDERTECKNAS.
På femårsdagen av skotten i Sarajevo undertecknas ett fredsavtal i Versailles utanför den franska huvudstaden Paris, vilket officiellt avslutar första världskriget (även om kriget till största delen har tagit slut genom vapenstilleståndet i Compiègneskogen den 11 november 1918). Under det halvår, som har gått mellan stilleståndet och fredsavtalets undertecknande har krigets segrarmakter fört förhandlingar, medan förlorarmakten Tyskland har bjudits in att skriva under avtalet först sedan det är klart (och alltså inte har tillåtits deltaga i förhandlingarna). Avtalets hårda villkor för Tyskland, med omfattande landförluster, stort krigsskadestånd till segrarmakterna och stark begränsning av industri och krigsmakt, leder dels till framväxten av den så kallade ”Dolkstötslegenden”, dels till att Tyskland under 1920-talet drabbas av politiskt och ekonomiskt kaos, vilket i sin tur underlättar för den nazistiske diktatorn Adolf Hitlers maktövertagande under 1930-talet och därmed andra världskrigets utbrott 1939.
1948
JUGOSLAVIEN STÄLLS UTANFÖR "ÖSTBLOCKET".
Den sovjetiska Kommunistiska Informationsbyrån, som är en kontrollinstitution, som ska samordna kommuniststyret och kommunismens utveckling inom Östblocket, låter utesluta Jugoslavien ur blocket, sedan osämja har uppstått mellan sovjetledaren Josef Stalin och den jugoslaviske diktatorn Josip Broz Tito, eftersom Tito vägrar böja sig för Stalins vilja i flera frågor. Detta leder till, att Jugoslavien blir det enda kommunistlandet i Östeuropa, som under kalla kriget inte ligger bakom järnridån eller är medlem i den 1955 upprättade Warszawapakten. Det innebär också, att Sovjetunionen inte ingriper mot kommunistiska avvikelser i Jugoslavien, på det sätt som man gör mot Ungernrevolten 1956 och Pragvåren i Tjeckoslovakien 1968.