• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 13:e oktober 2021

Vansinneskonferens!!! Skitgolfspel. Gräsklipp och krämpor. Grekisk bjudning är bara att tacka och ta emot. Danmark och Tyskland klara.


IDAG: 13/10 -21:
Namnsdagar: Berit och Birgit.
Temadagar: International Suit Up Day, Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer, Världstrombosdagen, Internationella klarspråksdagen, No Bra Day.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/10:
1993: Makedoniens första landskamp i historien.
2006: FIFA bestraffar Kamerun igen för "fel" landslagsdress.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/10:
Kári ÁRNASON, Antonio DI NATALE.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 12/10 2021.

Vansinneskonferens!!!


Efter ett par veckors uppehåll var det dags för Koko-golf igår igen. På väg ner till Söderslätt fick jag lite upplevelse av det kaos som kommer att råda i Malmö under ”Förintelsekonferensen”. Polisbilar med blinkande blåljus stod längs motorvägens avfarter mot Hyllie. Värre ska det vara runt Malmö Live. Jag hörde om en bekant som bor i området och som inte får öppna fönster i lägenheten eller komma åt bilen i parkeringshuset. Denna konferens kommer att kosta miljoner mer än den ger. I dagens läge så måste sådana här konferenser skötas digitalt. Det skulle både spara på miljön och på mängder med pengar för arrangemanget som skulle kunna användas till hjälp för dem som konferensen handlar om. Nej, detta är vansinne!
 

Skitgolfspel.


Vansinne var det även att spela golf. Åtminstone så som vi spelade igår. Mycket förhinder hade anmälts och vi var endast tre tappra som gick de arton hålen i ett för årstiden ganska tilltalande väder. Men det blev oerhört många slag för två av oss som slutade på runt 20 poäng. Segraren var överlägsen, och 34 poäng fullt godkänt. Vinnaren fick sin stora alkoholfria öl och det blev lite eftersnack då han på fredag flyttar till Portugal under vinterhalvåret. För oss som stannar kvar i gamla Sverige så passade jag på att boka tid de närmaste tre tisdagarna. Sedan vet i sjutton om inte jag ställer in klubborna för vinterförvaring.
 

Gräsklipp och krämpor.


Frågan var om det var sista gången jag klippte gräsmattan för i år? Troligen inte. Gräset hade blivit så högt att jag fick dra över handgräsklipparen ett par gånger på olika klippningshöjder. Men fint blev det. Fast det blev inte lika fint med min rygg och dessutom började värken komma tillbaka i knäet jag skadade för en och en halv vecka sedan. Så därför tänkte jag stå över golf och andra ansträngande aktiviteter tills på söndag.
 

Grekisk bjudning är bara att tacka och ta emot. Danmark och Tyskland klara.


Höjdpunkten inom fotbollsvärlden var att Sverige skulle ta revansch på Grekland i VM-kvalet. För en gångs skulle satte jag mig ner för att se hela matchen. Övriga familjen hade gått och lagt sig så det var lugn och ro framför TVn. Lugn och ro tog också de svenska spelarna i första halvlek. Som tur var hade de med sig 0-0 in i paus. Men det hade inte varit orättvist om Grekland lett med ett eller två mål. I andra halvlek klev Arsenals Konstantinos Mavropanos, nu utlånad till VfB Stuttgart, in i handlingen. Och det gjorde han på Sveriges sida. Först gjorde han en vansinnestackling, som även om han tagit bollen skulle blivit straff. Isak blev tacklad och Forsberg gjorde mål på straffen. Nästa gång Mavropanos var med i handlingen var då han halkade i straffområdet och Isak bara hade att lägga in bollen till 2-0. Efter det var Grekland ett slaget lag och troligen ute ur VM. Sverige tog ledningen i gruppen men måste slå Georgien och då räcker oavgjort i sista matchen mot Spanien för att ta sig till VM. Danmark slog Österrike med 1-0 och det betyder att de, trots att det återstår två matcher, redan är klara för VM. Tyskland är det andra laget från Europas kvalgrupper som redan är klart till VM.

IDAG: ONSDAGEN DEN 13/10 2021.

NAMNSDAGAR:

Berit och Birgit

Namnsdagar för den 13:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Colmannus
1680–1900 – Teofilus (till minne av en biskop Theofilos av Antiochia i Antiochia, som dog 183–186)
1901–1985 – Teofil
1986–1992 – Teofil (utgått), Terje (utgått) och Tjelvar (utgått)
1993–2000 – Birgit och Britt (utgått)
Från 2001 – Berit och Birgit
TEMADAGAR:

International Suit Up Day

International Suit Up Day introducerades efter att Barney Stinson i TV-serien How I Met Your Mother alltid bar kostym. Han har till och med en pyjamaskostym i silke. Dagen firas den 13 oktober varje år och uppmärksammas över hela världen. Den firas genom att både män och kvinnor vandrar runt i kostym. Barneys motto, som gör att International Suit Up Day firas och uppmärksammas på samma datum varje år, är just: Suit up!

 
Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer

Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer infaller andra onsdagen i oktober och är instiftad av Förenta nationerna.

 
Världstrombosdagen

Dödligheten i blodpropp i benen eller lungorna är flerdubbelt så hög som antalet döda i till exempel bröst- och prostatacancer. Men en ny undersökning[1] bland allmänheten visar att endast 10 procent vet hur allvarlig en blodpropp är. Därför drar en informationskampanj igång på Världstrombosdagen den 13 oktober.

 
Internationella klarspråksdagen

Den 13 oktober firas internationella klarspråksdagen (international plain language day) runt om i världen. Dagen startades 2011 i USA, och datumet valdes eftersom den amerikanska klarspråkslagen (the plain writing act) skrevs under den 13 oktober 2010. Klarspråk innebär att myndigheter, kommuner och andra offentliga organ ska skriva så att medborgarna förstår.

 
No Bra Day

No Bra Day den 13 oktober är en årlig temadag där kvinnor avstår från att bära behå som ett sätt att uppmärksamma kampen mot bröstcancer. Ursprungligen, från 2011, var det den 9 juli och dagen kallades "BRA Day". Den hade startats av plastikkirurgen Mitchell Brown i Toronto. Dagen flyttades efter tre år till 13 oktober.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13:E OKTOBER.

1993 Makedonien spelar landskamp.


Både Slovenien och Makedonien hade varit egna nationer i två år då Jugoslavien delades upp. Slovenien hade spelat tre landskamper innan de idag 1993 mötte Makedonien som spelade sin allra första fotbollslandskamp i historien. Det gick alldeles utmärkt då de vann med 4-1. Makedoniens stora stjärna var Darko Pančev och han gjorde också ett av målen, men Makedoniens första landskampsmål gjorde Zoran Boškovski.

2006 Fel landslagsdress för Kamerun

 
Sepp Blatter och FIFA lät idag 2006 meddela att Kamerun skulle bestraffas med 6 poängs avdrag i kommande Afrikanska mästerskap och kommande VM-kval. Orsaken var att de inte hade en lagdress som FIFA kunde godkänna. Redan 2002 tvingade FIFA Kamerun och Puma att sy på ärmar på den VM-tröja som de redan använt i Afrikanska mästerskapen och som mer liknade en baskettröja. Nu hade Puma tillsammans med Kamerun tagit fram en dräkt med dragkedja vid axlarna och där byxor och tröja satt ihop. Dräkten hade egentligen ingen som helst betydelse för fotbollsspelet, tvärtom så hade aldrig spelarna tröjan utanpå shortsen då de ju hängde ihop. FIFA och Blatter sysslade med märkliga saker för knappt femton år sedan.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 13:E OKTOBER.

Kári ÁRNASON blir 39 år
 

Kári ÁRNASON är född 1982 i Göteborg.
Mittfältare
90 A-landskamper för Island (2005-).

Klubbar som spelare:
Valur (1992-99),
Víkingur (1999-2001),
Gonzaga Bulldogs collage USA (2002-03),
Adelphi Panthers collage USA (2004),
Djurgårdens IF (2005-06),
AGF Århus (2007-09),
Esbjerg fB (2009 lån),
Plymouth Argyle (2009-11),
Aberdeen (2011-12),
Rotherham United (2012-15),
Malmö FF (2015-17),
Omonia (2017),
Aberdeen igen (2017-18),
Víkingur igen (2018),
Gençlerbirliği (2018-19),
Víkingur igen (2019-).

Hans meriter inom fotboll är hämtade från Sverige. Han har blivit svensk mästare två gånger. 2005 med Djurgården och 2016 med Malmö FF.

Antonio DI NATALE blir 44 år
 

Antonio DI NATALE är född 1977 i Neapel, Italien
Anfallare
42 A-landskamper för Italien (2002-12).

Klubbar som spelare:
Empoli (1994-2004),
Iperzola (1997-98 lån),
Varese (1998 lån),
Viareggio (1998-99 lån),
Udinese (2004-16).

Lag som tränare:
Carrarese (2021-).

Di Natale vann skytteligan i Serie A för säsongen 2009/10, liksom 2010/11. Antonio Di Natale anses vara Udinese's bästa och mest trogna spelare genom tiderna.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN,.

HA EN FIN ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv