7:e februari

NAMNSDAG

Rikard:
Rikard är ett mansnamn som har sitt ursprung i det fornhögtyska namnet Richart, som är sammansatt av Rik- som betyder 'härskare' och -hart som betyder 'hård'.

Dick:
Mansnamnet Dick är en engelsk smeknamn/kortform av Rickard som är sammansatt av de tyska orden för stark och mäktig.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Grenada: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien 1974.

VIP födda den 7:e februari

Några andra som också är födda den 7:e februari

1909 – 2004 Enok Sarri,
 Svensk-samisk väderspåman. Han spådde väder genom att avläsa fisk- och renmagar, men jobbade även för SMHI.

1967 – Rickard Olsson,
 Svensk TV- och radioprogramledare. Han ledde Bingolotto åren 2005–08 och är sedan 2008 programledare för Vem vet mest?.

1978 – Ashton Kutcher,
 Amerikansk skådespelare, programledare, fotomodell och producent. Från hösten 2011 ersatte han Charlie Sheen i TV-serien 2 1/2 män.

Några i musikens värld som är födda den 7:e februari

1948 – 2015 Jimmy Greenspoon,
 Amerikansk keyboardist och låtskrivare. han var mest känd för sin medverkan i bandet Three Dog Night.

1954 –  Dieter Bohlen,
 Tysk musiker, producent och textförfattare. Han är mest känd som den ena delen i duon Modern Talking.

1956 – 2007 Mark St. John,
 Amerikansk gitarrist.  Han är känd som sologitarrist i rockgruppen KISS under en kort period i mitten av 1980-talet.

1962 – David Bryan,
 Amerikansk musiker, främst känd som keyboardist i rockbandet Bon Jovi. Han har skrivit musikalen Memphis.

Några kända personer som avled den 7:e februari

1837 Gustav IV Adolf dog 58 år gammal av en stroke eller slaganfall som man sa på den tiden. Han var kung av Sverige 1792–1809. Avsatt tvingades han utomlands och levde på slutet i Schweiz som överste Gustafsson.

1979 Josef Mengele dog 67 år gammal av en stroke då han simmade och drunknade. Han var en tysk nazistisk läkare, känd under namnet "Dödsängeln" (tyska Todesengel). Han gjorde experiment på bland annat tvillingar och dvärgar.

1997 Allan Edwall dog 72 år gammal  i prostatacancer. Han var en svensk skådespelare, regissör, teaterdirektör, författare, musiker, visdiktare och barnboksuppläsare. Var ofta med i astrid Lindgren-filmer. Emils pappa, Skalle-Per.

2017 Svend Asmussen dog 100 år gammal av naturliga orsaker. Han var en dansk kompositör, kapellmästare och jazzmusiker (violin). Han var under karriären en framstående och internationellt erkänd jazzviolinist, särskilt populär med trion Swe-Danes.

2017 Hans Rosling dog 68 år gammal av cancer i bukspottkörteln. Han var en svensk läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han var framför allt känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion 1993, för sitt arbete med stiftelsen Gapminder samt för sina pedagogiska och folkbildande föredrag om global hälsa.

Dagens historia i filmklipp 7:e februari

Några händelser som inträffat den 7:e februari

1914
 

CHARLIE CHAPLINS FÖRSTA FILM.


  Charlie Chaplin uppträder för första gången på film i rollen som ”Luffaren” (”The Tramp”) när filmen Kid Auto Races at Venice har amerikansk premiär. Chaplins filmdebut har skett den 2 februari i filmen Making a Living (där han dock inte spelar Luffaren), men Venice-filmen har producerats före denna. Luffaren kommer med tiden att bli Chaplins paradroll, som han mest kommer att bli förknippad med.

1982
 

INGEMAR STENMARK BLIR VÄRLDSMÄSTARE I SLALOM.


  Den svenske skidåkaren Ingemar Stenmark vinner slalomtävlingen i årets alpina skid-VM i österrikiska SchladmingBojan Križaj från Jugoslavien blir tvåa och Stenmarks kusin Bengt Fjällberg kommer på tredje plats, vilket blir dennes bästa skid-VM-placering någonsin.

1995
 

FOGDÖ BRYTER RYGGEN.


   Den svenske utförsåkaren Thomas Fogdö, som dittills har vunnit fem världscupsegrar i slalom, bryter ryggen under skidträning i Åre och blir förlamad från midjan och neråt, vilket leder till att han blir rullstolsburen och tvingas avbryta sin skidkarriär.