• Boris dagliga blogg

Söndagen den 25:e december 2022

RUBRIKER.

Julaftonspromenad.   Julens sju turer.   Kalle.   Några turer och julklappar.   Catan.   Det blev Ett päron till farsa firar jul trots allt.

LUCKA 24 (svar)

NAMNSDAG:
Ingen

TEMADAG:
Juldagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25/12:
1875: Världens första och äldsta derby spelas.
1914: Vapenvila i Första Världskriget pga en fotbollsmatch.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25/12:
Gary McALLISTER, JAIRZINHO.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN LÖRDAGEN 24/12 2022.

Julaftonspromenad.

Julaftonsmorgon var temperaturen utanför under tio minusgrader. Trots detta var det inte någon direkt vit Jul. Detta om man undantar det vita som tvingades skrapas bort från bilrutorna. Vi hade nämligen valt att ta en tur till Bondbergets naturreservat och motionsstråk söder om Jönköping. Lite motion lär ju behöves innan det var dags för julen alla sju turer. Dessa redogjorde jag för förra året, men likt fotbollsprofiler och fotbollshistoria så kommer hur en riktig svensk jul ska firas när det gäller mat:
 
Julens sju turer.

Enligt traditionen äter man julbord i sju olika turer i en bestämd ordningsföljd. Varje rätt på julbordet har sin tur - sillen är fortfarande först och du avslutar med julgodis. Resterande rätter är sedan uppdelade i fem turer till. Njut av julbordet lite längre i år och dela upp det i sju olika turer. Så här gör du:

Första turen
Inled julbordsfesten med strömming och sill av alla dess slag. Senapssill, matjesill och löjromssill!

Andra turen
Fortsätt med lax i olika former - kallrökt, varmrökt, gravad och inkokt. Här kan du också plocka fiskpaté, skaldjur och ägg.

Tredje turen
Dags för kallskuret! Julskinka, patéer, korv, pastejer och grisfötter. Grisfötter kanske inte är så vanligt idag men är en av de rätter som funnits med längst på julbordet.

Fjärde turen
Ta för dig av det småvarma på julbordet. Köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, revbenspjäll, Dopp i grytan och lutfisk.

Femte turen
För dig som gillar ost är denna tur perfekt. Stilton, Cheddar, Västerbotten och Kvibille.

Sjätte turen
Sjätte turen stavas efterrätter! Ris á la Malta, fruktsallad, risgrynsgröt, saffranspannkaka och mycket mer.

Sjunde turen
Fortfarande inte mätt? Toppa med julgodis. Fudge, knäck, kola, marsipan, polkagrisar, marmelad och ischoklad. Och kanske en bit choklad från Aladdin-asken som förhoppningsvis fått vara med i år också.

 
Kalle.

Efter vår julpromenad var det dags för första turen. Alltså sill och ägg. Sedan behövdes en paus och den varade till klockan tre då det sedvanliga Kalle Anka startade. Det allra första ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” sädes i USA i december 1958 som ett inslag i TV-serien The Wonderful World of Disney. I Sveriges Television sänds det på julafton varje år sedan 1960. På julafton 2020 slog programmet med sina 4 519 000 tittare rekordet som Sveriges mest sedda TV-program någonsin. Programmet samlar många familjer och delar in julafton i aktiviteter före och efter programmet, före och efter Kalle Anka. Mer intressanta fakta om programmet genom tiderna hittar ni på denna länk KALLES JUL.
 
Några turer och julklappar.

Efter Kalle var det tid att förbereda resten av alla julens turer. Vi slog samman andra till fjärde turen med gemensamma rätter som kommit med från Malmö och som tillagades på plats i lägenheten i Jönköping. Det var bantade ”turer” med ändå mäktigt med mat. Efter lite hundpromenad drog vi igång med tur nummer fem innan det var dags för det som många väntat på: Julklappsutdelningen. För första gången på många år var det normalt sparsamt med presenter. Några av oss hade beslutat att strunta i att köpa en massa dyra presenter åt varandra. Själv förväntade jag mig endast en julklapp och det var den julbok jag beställt av vår jultidningsförsäljare. Då hon kom med min beställning valde äldsta dottern att betala och slå in den i julklapp åt mig. Det var Viveca Stens tredje bok i serien om Åremorden. Jag håller på med ettan och har även tvåan i lager.
 
Catan.

Sedan dök det upp två julklappar till som var från båda döttrarna och de var nog lite till yngsta dotterns belgare också. Han liksom jag tycker väldigt mycket om brädspel och jag fick ett utvidgningspaket till Ticket to Ride, tågspelet där man bygger järnvägar i olika länder under olika tidsepoker. Julklappen innehöll Japan och Italien. Sedan fick jag, eller vi, ett gammalt, men nytt spel för oss, kallat Catan. Detta spel kan man vara tre eller fyra spelare i. Döttrarna valde att spela tillsammans och det visade sig vara melodin för kvällen. De kom först upp till tio poäng och hade därmed vunnit. Det låter inte mycket att få tio poäng, men det tog nästan två timmar. Ett strategiskt och kul spel. Det roliga med sådana här spel är att man kan spela efter gemensamma regler och att de kan utvecklas efter hand. Sedan så lär man sig strategier hur man kan göra ju fler gånger man spelar det.
 
Det blev Ett päron till farsa firar jul trots allt.

Det blev en sista kvällsrunda och efter den så valde vi en annan film är vår klassiska julfilm ”Ett päron till farsa firar jul”. Under tiden vi skulle välja vad vi skulle se rann klockan i väg och alla föreslagna filmer var över två timmar långa. För att komma i säng endast en kort stund in på Juldagen så krävdes en film på runt en och en halv timme. Vet ni vilken film som hade speltiden en timme och trettiotre minuter? Jo, National Lampoon's Christmas Vacation. Det blev alltså en traditionell jul i vår familj trots allt. Alltså avslutades julafton och inleddes en kvart av juldagen med ”Ett päron till farsa firar Jul!”

JULKALENDER 2022.

Svar till lucka 24.

Rangordningen är 1990=F, 1994=D, 2002=A, 2006=E och 2018=B. Så då blir alltså C ingen VM-röja utan det är en EM tröja från 2012. Med detta var årets julkalender slut. En God Fortsättning på Er alla!

IDAG, SÖNDAGEN DEN 25:E DECEMBER 2022.

NAMNSDAG:
 
Saknas. Denna dag har alltid varit: Juldagen.

TEMADAG:

Juldagen.
 
Juldagen är en av de stora högtidsdagarna inom kristenheten. Firningsämnet är Jesu födelse. Juldagen innefattar kyrkligt sett även julafton (kvällen den 24 december) och julnatten (natten mellan 24 och 25 december). Enligt kyrklig tideräkning börjar söndagen på lördagskvällen då kyrkan firar helgsmål. På samma sätt är det med helgdagarna. Detta synsätt har kyrkan ärvt från den judiska kalendern, där lördagens sabbat också börjar på fredagskvällen. Denna tideräkning baseras på Bibelns skapelseberättelse: "Och det blev afton och det blev morgon, den första dagen.". Den kyrkliga indelningen är i Sverige idag inte särskilt känd, varför benämningen "julafton" kommit att uppfattas beteckna hela det sekulära dygnet, och julaftonen och juldagen därmed kommit att uppfattas som två olika dagar. Därav har även uppfattningen uppkommit att man i en del länder firar jul på julafton, i andra länder på juldagen. Kyrkligt sett är det dock samma dag och samma fest.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25:E DECEMBER.

1875 ett av fotbollens äldsta derbyn.
 
Edinburgh hade 1875 två fotbollslag. Det var Heart of Midlothian FC som bildades 1874 och Hibernian FC som kom till under 1875. Idag 1875 tyckte man det var en utmärkt idé att låta dessa två lag mötas i vad som skulle bli ett av världens äldsta derbyn. Hearts hade lite svårt att få ihop hela sitt lag på juldagen så de startade vänskapsmatchen med bara åtta man. Så småningom dök fler spelare upp och då matchen var över hade båda lagen elva man och Hearts hade vunnit det första derbyt med 1-0. Genom historien har Hearts flest segrar över Hibernians. Det skiljer drygt 70 segrar.
1914 glädjen över fotboll stoppade tillfälligt dödandet.
 
1914 spelades den enda riktiga vänskapsmatchen i historien. Tyvärr så dödade de flesta varandra efter matchen, men det hade inget med fotbollsmatchen att göra. Detta inträffade idag under Första världskriget mellan två skyttegravar i Belgien. Här fanns tyska trupper på ena sidan och De Kungliga Skotska Musketör-trupperna på andra sidan. Juldagen 1914 avblåstes allt krigande under 24 timmar. Trupperna lämnade skyttegravarna och träffades i "ingenmansland". Här sjöng de julsånger tillsammans och umgicks.

Någonstans ifrån hade man fått tag på en fotboll och genast startade en match. Av de få som sedan överlevde de kommande dagarnas krigsslag, har det berättats att matchen varade ungefär en halv timme. Alla som ville vara med fick så det var runt 50 spelade i varje lag. I glädjen över att spela fotboll var det aldrig någon som räknade några mål, så det finns inget resultat att redogöra för. Själva händelsen går under namnet "The Christmas Truce" och finns omskrivet i böcker, filmer och sånger. Bl a i den fransk-tysk-brittiska filmen "Joyeux Noël" från 2005. På svenska heter filmen "Fiendeland"

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 25:E DECEMBER.

Gary McALLISTER blir 58 år.
 
Gary McALLISTER är född 1964 i Newarthill i Skottland.
Mittfältare
1 U-, 2 B- och 57 A-landskamper för Skottland (1987-99).

Klubbar som spelare:
Motherwell (1981-85),
Leicester City (1985-90),
Leeds United (1990-96),
Coventry City (1996-2000),
Liverpool (2000-02),
Coventry City igen (2002-03).

Lag som tränare:
Coventry City spelande (2002-03)
Leeds United (2008),
Aston Villa (2011),
Rangers (2018-21 assisterande),
Aston Villa (2021-22 assisterande).
JAIRZINHO blir 78 år.
 
JAIRZINHO Jair Ventura Filho är född är 1944 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
81 A-landskamper för Brasilien (1964-82).

Klubbar som spelare:
Botafogo (1959-74),
Olympique de Marseille (1974-75),
Kaizer Chiefs (1975),
Cruzeiro (1976),
Portuguesa (1977),
Noroeste (1978-79),
Fast Club (1979),
Jorge Wilstermann (1980-81),
Botafogo igen (1981-82)
9 de Octubre (1982).  

Lag som tränare:
Kalamata (1997-98)
Gabons landslag 2003-05). 

Han blev världsmästare med Brasilien 1970.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN LUGN JULDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv