21:a juli

NAMNSDAG

Johanna:
Johanna, eller Joanna, är ett kvinnonamn med grekiskt ursprung (Ἰωάννα, Ioánna), och en femininform av Johan och Johannes. Båda namnen härstammar ur grekiska varianter av det hebreiska namnet Jochanan som betyder 'Gud har förbarmat sig'.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Belgien: Dagen firas till minne av kung Leopold I:s tronbestigning denna dag 1831.

VIP födda den 21:a juli

Några andra som också är födda den 21:a juli

1953 – Brian Talbot,
Engelsk fotbollsspelare och manager. Spelade större delen av sin karriär för Arsenal.

1957 – Jon Lovitz,
Amerikansk skådespelare. Han var med i Saturday Night Live 1985-1990.

1964 – Jens Weißflog,  
Tysk före detta backhoppare som under början av sin karriär tävlade för Östtyskland.

1973 – Jaime Murray,
Engelsk skådespelerska. Mest känd för TV-serier som Gaia i Spartacus och Helena G. Wells i Warehouse 13.

Några i musikens värld som är födda den 21:a juli

1955 – Taco,
Nederländsk musiker, sångareoch skådespelare. Hans fullständiga namn är Taco Ockerse. Han gjorde år 1982 en version av Irving Berlins Puttin' on the Ritz

1955 – 2003 Howie Epstein,
Amerikansk musiker. Känd som basist i gruppen Tom Petty and the Heartbreakers.   ¤ Christmas All Over Again

Några kända personer som avled den 21:e juli

1998  Alan Shepard dog 74 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk konteramiral i amerikanska flottan och den förste amerikanske astronauten i rymden. Shepard togs ut i astronautgrupp 1 den 9 april 1959 för att vara med i Mercury-programmet. Han har bl a spelat golf på månen.

2004  Jerry Goldsmith dog 75 år gammal av tjocktarmscancer. Han var en amerikansk filmmusikkompositör. Han gjorde musik till över 300 filmer, bland andra Omen (Oscarsbelönad) Alien, Den 13:e krigaren, Star Trek, Apornas planet, L.A. konfidentiellt, Basic Instinct - iskallt begär, Air Force One, På gränsen och Chinatown.

2015  Robert Broberg dog 75 år gammal i sviterna av en ovanlig form av Parkinsons sjukdom. Han var en svensk sångare, artist, kompositör, musiker och konstnär. Som artist använde han mellan 1957 och 1968 namnen Robban eller Robban Broberg, mellan 1968 och 1974 Robert Karl-Oskar Broberg, mellan 1974 och 1982 Zero och från 1982 Robert Broberg

Today in history 21:a juli

Några händelser som inträffat den 21:a juli

1798
 

NAPOLEON SEGRAR I SLAGET VID PYRAMIDERNA


  En fransk armé på 20 000 man, ledd av generalen Napoleon Bonaparte, besegrar en osmansk här på 50 000 man (bland annat förstärkt med mamluker), ledd av Murad Bey, i slaget vid pyramiderna nära Kairo i Egypten. Nederlaget blir ett svårt psykologiskt och taktiskt slag för osmanerna. Dels har deras legendariska starka kavalleri blivit besegrat, dels innebär det slutet på mamlukernas styre över Egypten, som har varat i över 500 år (sedan 1250). Napoleon hoppas att detta ska bli inledningen på långvarig fransk närvaro i landet, men fransmännens nederlag mot britterna i slaget vid Nilen tio dagar senare krossar dessa drömmar.

1865
 

FÖRSTA KÄNDA REVOLVERDUELLEN I VILDA VÄSTERN


  Revolvermannen Wild Bill Hickock skjuter ner spelaren och förre soldaten Davis Tutt i Springfield i Missouri efter ett bråk om kvinnor (Hickock ska ha gjort Tutts syster med barn, medan Tutt ska ha visat stort intresse för den dam Hickock sällskapade med). Detta blir den första kända revolveruppgörelsen i vilda västern och en av få, som faktiskt äger rum. Under vilda västern-tiden förekommer inte många sådana dueller, men de kommer sedermera att ingå i den ikoniska bilden av perioden, då de ofta förekommer och romantiseras i skönlitteratur, radioföreställningar och filmer. Vid uppgörelsen utförs skjutningen inte heller på det vis, som sedermera blir klassiskt inom västerngenren (att männen står vända mot varandra och ska ”dra först”), utan snarare på klassiskt duellmanér, genom att beskåda varandra från sidan och sedan sikta på varandra, innan de skjuter.

1878
 

NORDENSKIÖLD LÄMNAR TROMSÖ FÖR ATT HITTA NORDOSTPASSAGEN


  Under upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiölds ledning lämnar fartygen Vega och Lena norska Tromsø, en månad efter att de har lämnat Sverige, för att ge sig ut på en expedition för att finna Nordostpassagen (alltså en farbar vattenväg norr om Ryssland). Expeditionen kommer att ta två år, varunder den under vintern 1878–1879 sitter fast i isen i Norra ishavet i flera månader. Efter att man har seglat runt hela den eurasiska kontinenten återvänder man till Stockholm i triumf, efter vad som anses som en av de största svenska vetenskapliga framgångarna under 1800-talet.

1970
 

ASSUANDAMMEN ÄR FÄRDIG


  Efter en byggtid på tio år står den egyptiska Assuandammen färdig. Den dämmer upp floden Nilen, men att fylla den helt med vatten tar flera år (då den första byggfasen var klar 1964 började man fylla den med vatten, men den är helt fylld först 1976). Vid byggandet av dammen har man skapat en ny sjö, vilket har lett till att området där fornlämningen Abu Simbel fanns har översvämmats. Denna har dock kunnat räddas, sedan FN-organet Unesco har tagit initiativ till att flytta den 1964.

1983

DEN HITTILLS LÄGSTA TEMPERATUREN PÅ JORDEN UPPMÄTS


  Forskare vid den sovjetiska forskningsstationen Vostok på sydpolen uppmäter en temperatur på −89,2°C, vilket blir den lägsta temperatur som någonsin har uppmätts på jorden vid pålitliga mätningar (detta är mitt i vintern på södra halvklotet). Det blir alltså världsrekord i låg temperatur. Rekordet är oslaget än idag 2021. Den högsta temperaturen någonsin på jorden uppmäts i Death Valley i Kalifornien den 10 juli 1913 och uppgår till 56,7°C.