• Boris dagliga blogg

Fredagen den 11:e juni 2021

Vatten och internet borta, Chillisås borta, en del spelare borta, Ukraina retas och HBK 2020 på plats.

IDAG, 11/6 -21:
Namnsdagar: Bertil och Berthold

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/6:
2000: Sista matcherna i US Cup (någonsin)
2002: Danmark eliminerar de regerande världsmästarna.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/6:
Kai, Walid.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 10/6 2021.

Vid uppstigningen i morse var min tanke att starta med en dusch. Fast då bedrog jag mig. Vårt område har åtta gränder med nio radhus i varje. Föreningen hade anlitat ett företag som ska spola igenom våra vatten och avloppsledningar. Då har vi fått ut att vattnet kan vara avstängt i den gränd som de spolar i. Detta var vattnet i måndags, tisdags och onsdags. Ta mig faen om det inte var avstängt även igår. Man kan undra vad som gått fel? Man kan även undra vad som gått fel då Com Hem och Telie 2 gått ihop. Varför jag undrar det är för att de strypt vårt internet. Spolas även dessa ledningar? Två i dagens läge viktiga detaljer hade alltså försvunnit. Vatten och Internet. (Fram mot tretiden kom allt tillbaka).

Vi hade förberett och hällt upp vatten i några grytor och hinkar. Det räckte inte till att duscha, men middag kunde jag laga. ”Ugnsbakad torsk i chilisås” stod på gårdagens recept. Det där sista lilla ordet chilisås hade en viss effekt på hur god fisken skulle bli. Därför blev det fel då jag satte igång och upptäckte att kylskåpet som alltid har en flaska chilisås var tomt på denna vara. Snabb promenad till ICA Maxi. Då ska man korsa Ystadvägen och den är i fullt kaos. Ett fåtal arbetat medan större delen är vakter med orangea flaggor som viftar fram och stoppar trafik allt eftersom. Trafiken stoppades just som jag skulle passera och som gående fungerade vägen till och från ICA bra. Bra blev också middagen som vi var tre att avnjuta igår. Tandläkardottern fick andra covidvaccinet i förrgår och då det resulterade i värk och svårigheter att lyfta armen så var hon sjukskriven. Att jobba som tandläkare med endast en funktionsduglig arm är väl inte att rekommendera.

En annan sak jag inte skulle rekommendera är att det ska spelas EM i fotboll. Många årliga evenemang ställs in och man väntar till nästa år att genomföra dessa. Men inte fotbolls-EM. Vad kommer det att bli för mästerskap om man som både Sverige och Spanien har fått spelare i truppen som testats positiva. För att få ihop en full trupp har åtminstone Spanien kallat ihop en parallell trupp på 17 man som är beredda att hoppa in om smittan skulle sprida sig. Nej, det känns varken kul eller rättvist att se fotboll med trupper som inte är de bästa och publik som är tveksamt att i detta läge tränga in på olika arenor över hela Europa.

Inte nog med corona. Nu har Ukraina beslutat sig för att reta Ryssland och använda sig av tröjor med politiska undertoner. Dessa har inte UEFA uppfattat utan de har godkänt den nya dressen. Vad är det då ryssarna retar sig på? Jo, runt klubbmärket har man en siluett av Ukrainas karta. På denna karta finns även Krimhalvön med. Krim är en infekterad del i striden mellan Ryssland och Ukraina. Sedan 2014 anser Ryssland att halvön tillhör dem. Detta har aldrig Ukraina accepterat. Dessutom har tröjan ett slagord sytt på inne i kragen som säger: ”Ära åt hjältarna”. Givetvis kan man hävda att det är de ukrainska fotbollslandslaget som är hjältarna som ska äras (så tolkar väl UEFA det), men det är ett uttryck som använts mycket av ukrainska militären och som använts historiskt som ett anti-ryskt valspråk. Nej, tyvärr så är inte sporten en sorts förbrödring längre. Åtminstone inte sporten fotboll.

Fast det fanns förutom middagen lite fördelar igår. Jag hann med Kvällsstundens korsord, läsa några sidor i min deckare och sedan hann jag redigera och lägga in bilderna på min nya tröja som jag fick i onsdags. Min andra HBK-tröja som jag fick av samma person som jag fick den första av. Det är bara att klicka vidare på bilden så hamnar du på Halmstad BKs förstatröja från 2020.

IDAG: FREDAGEN DEN 11/6 2021.

NAMNSDAGAR:
Bertil och Berthold

Namnsdagar för den 11:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Barnabas (till minne av en av aposteln Paulus medarbetare, som ska ha grundat den första kyrkan på Cypern) och Eskil (nu 12 juni)
1901–1985 – Bertil
1986–1992 – Bertil, Berit (nu 13 oktober) och Berthold
1993–2000 – Bertil och Berit
Från 2001 – Bertil och Berthold

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 11:E JUNI.

2000 US Cup sista dagen

Idag 2000 spelades sista dagens matcher i US Cup. Då möttes USA – Mexiko 3-0 och Irland – Sydafrika 2-1. Turneringen startade 1992 och hade spelats varje år utom 1994 och 1998. Det är USA och tre inbjudna länder som deltar. 2000 vann USA då de vann sista matchen över Mexiko. Mexiko hade skrivit på ett kontrakt att vara med 1999 till 2001. Problemet var att 2000 pågick fortfarande mexikanska ligan så de ville flytta turneringen till hösten. Det ville inte USA som hotade stämma Mexiko om de inte ställde upp. Alltså sände de klubblaget UNAM Pumas som fick kallas Mexikos landslag. Turneringen höll inte längre den standard som USA hade önskat och dagens matcher blev de sista då turneringen efter detta lades ner.

2002 bort med Frankrike

Idag 2002 spelades sista omgången i gruppspelet i Grupp A. Det handlar om VM i fotboll i Japan/Sydkorea. De regerande världsmästarna förlorade överraskande premiären mot Senegal med 1-0. Mot Uruguay fick de 1-1. Alltså gällde det att i dagens match vinna över Danmark för att inte bli utslagna direkt i gruppspelet. I 22:a minuten gjorde Dennis Rommedahl 1-0. Efter det var Frankrike som förlamade. När Danmark i andra halvlekens 67:e minut gjorde 2-0 genom Jon Dahl Tomasson kunde de regerande världsmästarna konstatera att de inte längre ens tillhörde de 16 bästa landslagen i världen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 11:E JUNI.

Kai HAVERTZ blir 22 år

Kai Lukas HAVERTZ är född 1999 i Aachen, Tyskland
Mittfältare
30 U- och 14 A-landskamper för Tyskland (2014-).

Klubbar som spelare:
Alemannia Mariadorf (2003–09),
Alemannia Aachen (2009–10),
Bayer Leverkusen (2010–20),
Chelsea (2020–).

Walid ABBAS blir 36 år

Walid ABBAS Al Balushi är född 1985 i Dubai, Förenade Arabemiraten.
Försvarare
93 A-landskamper för Förenade Arabemiraten (2008-).

Klubbar som spelare:
Al Shabab (2002–13)
Al Ahli (2013–17),
Shabab Al-Ahli (2017–).

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN SKÖN FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv