21:a september

NAMNSDAG

Matteus:
Mansnamnet Matteus är en latinsk variant av det grekiska namnet Matthaios. Ytterst kommer det från hebreiskans Mattityahu. Betydelsen är Herrens gåva.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Armenien: Landet erhöll självständighet från Sovjetunionen 21 september 1991 i samband med Sovjetunionens upplösning.

Nationaldag:​
Belize: Självständighet från Storbritannien erkändes 21 september 1981.

Nationaldag:​
Malta: Den 21:a september 1964 erhöll Malta fullständig självständighet från Storbritannien.

FN-dag:​
Internationella fredsdagen: Det är en av FN:s internationella dagar, instiftad för att vädja till världens länder om ett 24 timmar långt eldupphör och icke-våld åtminstone en gång om året.

VIP födda den 21:a september

Några andra som också är födda den 21:a september

1905 – 1981 Isa Quensel,
Svensk opera- och operettsångerska (sopran), skådespelare och tegissör. Hon medverkade i ett 60-tal filmer och TV-produktioner.

1931 – 2012  Larry Hagman, Amerikansk skådespelare. Han blev världskänd genom sin roll som oljemagnaten J.R. i TV-serien Dallas.

1934 – 2016 Leonard Cohen, Kanadensisk sångare, musiker och poet. Han invaldes i Rock and Roll Hall of Fame år 2008.

1947 – Don Felder,
Amerikansk musiker, mest känd som gitarrist i rockbandet Eagles. 
Han är bland annat en av kompositörerna till bandets allra största hit, "Hotel California".

1957 – Ethan Coen,
Amerikansk regissör, manusförfattare och filmproducent. Han gör allt detta tillsammans med sin bror Joel i det som blivit begreppet "Bröderna Coen-film"

1967 – Faith Hill,
Amerikansk countrysångerska. 1998 släppte hon skivan Faith och slog igenom hos den stora publiken, även utanför countrykretsar, med låten "This Kiss". 

Några kända personer som avled den 21:e september

1895 Viktor Rydberg dog 66 år gammal efter en kort tids sjukdom. Han var en svenskförfattare, skald, journalist, språkvårdare, religionsfilosof, översättare och kulturhistoriker. Han skrev bl a dikten "Tomten".

Today in history 21:a september

Några händelser som inträffat den 21:a september

1619
 

ALINGSÅS BLIR STAD.


  Alingsås får stadsprivilegium av Gustav II Adolf. Detta gör Alingsås till en av de äldsta städerna i regionen, sedan den utgjort rekommenderad inflyttningsort för borgare som inte tilläts återuppbygga det i krig brända Nya Lödöse.

1792
 

FRANKRIKE AVSKAFFAR MONARKIN.


  Det revolutionära nationalkonventet i Frankrike röstar igenom avskaffandet av monarkin. Det innebar att man avsatte kung Ludvig XVI och sammankallade ett nationalkonvent för att upprätta en ny författning. För att det skulle bli tydligt så avrättades Ludvig 1793.

1937
 

BOKEN THE HOBBIT KOMMER UT.


  J. R. R. Tolkien's bok The Hobbit bliv publicerad. På svenska kom den att heta lite olika innan den blev mest känd som "Bilbo - en hobbits äventyr"