• Boris dagliga blogg

Söndagen den 1:a oktober 2023

NAMNSDAG:
Ragnar
Ragna.

NATIONALDAG
Cypern
 Kina.
 Nigeria.
 Tuvalu.

TEMADAG:
Bröstcancerdagen.
Gräddtårtans dag.
Internationella dagen för äldre.
Vegetariska världsdagen.
Svenska flaskans dag.
Intelligensens dag.

RUBRIKER.
Fyra poäng till i Ryder Cup, Dahlior på Hallongården och Liverpool något förfördelade igår.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/10:
1977: Pelé gör sin 1375:e och sista match.
1996: Arsene Wenger gör sin första match som manager för Arsenal.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/10:
George WEAH, 
Duncan EDWARDS.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 30 SEPTEMBER 2023.

Fyra poäng till i Ryder Cup, Dahlior på Hallongården och Liverpool något förfördelade igår.
 

I natt kom några släktingar ner från Eskilstuna. De kom så sent att alla hade lagt sig, men som den vakthund Rhiann är så tog hon hjärtligt emot gästerna med pipande och gosedjur i munnen. Jag märkte inte när det kom några gäster. Då jag vaknade hade dottern åkt till jobb och själv tog jag morgonpromenaden med hundarna. Frukosten åts tillsammans med Eskilstunasläktingarna. Samtidigt kollade jag in Ryder Cup på TV och fick se ett rekord. Lite kul var det att det var det svensknorska paret Åberg och Hovland som vann sin foursomematch redan efter elva hål. Då hade de vunnit nio hål och motståndarna hade ingen chans att komma ifatt. Alltså var den matchen över i det som kallas 9/7 på golfspråk. Det betyder att man leder med 9-0 och att det bara är sju hål kvar. Så snabbt har ingen match vunnits i Ryder Cups 96-åriga historia. Det blev även mycket Ryder Cup under eftermiddagen och då alla matcher var över igår så leder Europa med 10 ½ - 5 ½. Det var alltså delat pott i gårdagens matcher. Europa behöver alltså fyra poäng till i de tolv matcherna idag för att ta tillbaka pokalen.

Mellan Ryder Cup golfen uträttade hustrun, hundarna och jag ett antal ärenden. Dottern jobbade och släktingarna skulle till Klippan och köpa en ambulans. Vi åkte till AnnaKaga och sedan till Hallongården som ligger strax bredvid. Där kan man fika eller köpa en massa saker som oftast har med hallon att göra. Igår hade man utförsäljning av dahlior. Man fick låna en sekatör och sedan var det bara att gå ut i odlingarna och klippa till så många blommor man ville ha. De kostade nio kronor per blomma. Vi åkte hem med en bukett på femton blommor av denna fantastiska växt.

Det var lördag och stor Premier Leagueomgång, men då jag kollade golf i stället så var det bara slutresultat som jag registrerade. Det var faktiskt en del sensationer igår. Luton tog sin allra första seger i historien i Premier League. Givetvis var det klena Everton som de lyckades vinna över. Slutresultatet blev 2-1 och det var Everton som hade hemmamatch. Brighton har fått många lovord. De var i Birmingham och mötte Aston Villa och hemmalaget vann med hela 6-1. Det var en stor överraskning. Fast kanske inte lika stor som att Wolverhampton skulle vinna sin hemmamatch. De mötte nämligen världens bästa klubblag Manchester City och City åkte på sitt första poängtapp genom att Wolves vann med 2-1.

Manchester Citys förlust innebar att Liverpool hade chans att gå upp i topp på Premier League och deras match i London mot likaledes obesegrade Tottenham såg jag. Det var en underlig match med många konstiga domslut. Främst var det Liverpool som var förfördelade. Först fick man ett mål bortdömt för en mycket märklig offside som inte redovisades med offsidelinjerna som de brukat. Sedan fick man en olycklig utvisning som enligt de regler som finns troligen var rätt dämd. I andra halvlek fick man ytterligare en man utvisad. Först fick spelaren en varning son var totalt felaktig. När han sedan fick ett rätt dömt gult kort så blev Liverpool bara nio man. I och med att fotbollen som enda lagidrott har sitt utvisningssystem att hela laget blir straffat matchen ut, så var det ingen fotbollsmatch längre. Liverpools mål var givetvis att inte släppa in något mål. Det lyckades man med ända till sjätte och sista tilläggsminuten då man gjorde ett prydligt självmål rätt upp i krysset. Liverpool tog sig alltså inte upp i topp och Tottenham är tillsammans med Arsenal de enda obesegrade lagen. Fast etta är fortfarande Manchester City.

IDAG! SÖNDAG 1 OKTOBER 2023.

NAMNSDAGAR:

Ragnar
Ragna

 

Namnsdagar för den 1:a oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Remigius (till minne av ett helgon och biskop i staden Reims på 400-talet)
1901–1985 – Ragnar
1986–1992 – Ragnar, Ragna och Ragne (utgått)
1993–2000 – Ragnar och Ragna
Från 2001 – Ragnar och Ragna

NATIONALDAG:

Cypern

 

Cypern firar på nationaldagen den 1 oktober sin självständighetsdag (Turk-cyprioter firar årsdagen av 15 nov 1983 som självständighetsdag). Ön blev självständig från Storbritannien år 1960. År 1974 ockuperades öns norra del av Turkiet, sedan dess är norra delen av ön turkcypriotisk och den andra delen är grekcypriotisk. Historiskt har ön upplevt långa perioder av grekiskt styre. År 1571 erövrades ön av Osmanska riket. Genom ett avtal mellan Osmanska riket och Storbritannien år 1878 blev ön placerad under brittiskt styre tills självständighet beviljades 1960.
 

Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:

Kina

 

Kina betraktas som självständigt sedan slutet av inbördeskriget i Kina då kommunisterna under Mao Zedong gjorde uppror mot Republiken Kina, som styrdes av Guomindangpartiet under Chiang Kai-shek. Kriget varade åren 1927 till 1649 och självständigheten deklarerades 1 oktober 1949 då Folkrepubliken Kina grundades.

Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:

Nigeria

 

1472 upptäckte portugisiska sjöfarare Nigerias kust. I slutet av 1400-talet bosatte sig först portugiser och sedan holländare, fransmän och engelsmän i kusttrakterna som slavhandlare. Det brittiska inflytandet i landet ökade efter hand. I mitten av 1800-talet påbörjade britterna sin kolonisation. Nigerias självständighet från Storbritannien erkändes 1 oktober 1960. Nigeria är Afrikas folkrikaste land och det sjunde folkrikaste landet i världen.

Till flagga och nationalsång

NATIONALDAG:

Tuvalu

 

Tuvaluöarna beboddes av polynesier sedan 1000-talet f.Kr. Ordet Tuvalu betyder grupp om åtta och syftar på att ursprungligen var åtta av de nio atollerna bebodda. Tuvalu, en ögrupp belägen i Polynesien, Stilla havet erhöll sin självständighet från Storbritannien den 1 oktober 1978. De olika öarna har upptäckts av både spanska och brittiska upptäcktsresande. Det var strategiska öar under andra världskriget då USA hade flygplats och inflytande, men det var brittiska missionärer som gjorde att öarna kom att hamna under brittisk flagg, vilken fortfarande utgör en del av Tuvalus nationsflagga.

Till flagga och nationalsång

TEMADAG:
 

Bröstcancerdagen

 Var 6:e timme dör en kvinna i Sverige och var 6:e minut en kvinna i Europa av bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken i åldrarna 35-55 år inom EU och den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Varje dag får 17 kvinnor i Sverige en bröstcancerdiagnos. Oktober är internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen om bröstcancer. Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation har utlyst 1 oktober till Nationell Bröstcancerdag.
 

Gräddtårtans dag.

Gräddtårtans dag firas alltid den första söndagen i oktober. Traditionen att baka söta bakverk går att spåra ända till forntidens Egypten, en konst som sedan förfinades i antikens Grekland och i det efterföljande romarriket. Efter romarrikets fall fortsatte konsten utvecklas i Italien, smördegen uppfanns bland annat där under 1600-talet. En gräddtårta är en tårta garnerad med vispad grädde. Vanligtvis består den av sockerkaksbottnar med fyllning mellan. Fyllningen kan innehålla vaniljkräm, vispad grädde, äppelmos eller sockrade bär. Gräddtårtan kan, förutom vispad grädde, garneras med exempelvis fruktbitar eller bär, hackade nötter, rostad mandel, riven choklad, strössel eller godisbitar.

 
Internationella dagen för äldre

 1998 inrättades den Internationella dagen för äldre - International Day of Older Persons - den 1 oktober. Samma år proklamerades 1999 som FN:s äldreår - International Year of Older Persons. Det är en dag för att öka medvetenheten om åldrande befolkningens påverkan på samhället och om behovet av att se till att människor kan åldras med värdighet.

 
Vegetariska världsdagen

 Vegetariska världsdagen är ett internationellt arrangemang och temadag som äger rum 1 oktober varje år. I Sverige arrangeras dagen av Svenska Vegetariska Föreningen, Riksförbundet hälsofrämjandet och Veganföreningen i Sverige. Den första världsdagen inleddes 1977 av North American Vegetarian Society, NAVS.

 
Svenska flaskans dag

 Den 1 oktober 1955 avskaffades motboken; en dag som lite skämtsamt getts namnet "den svenska flaskans dag". Alltså en dag som syftar till alkoholhaltiga drycker. Där är jag en aning tveksam om det är en dag man ska fira eller ej?

 
Intelligensens dag

Intelligensens dag firas i flera länder den 1 oktober varje år. Dagen ska lyfta fram intelligens och den tankediversitet som intelligens tillför vårt samhälle. Intelligensens dag firas med anledning av att Mensa grundades 1 oktober 1946 i England.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1 OKTOBER.

1977 En era tar slut.
 

 Edson Arantes do Nascimento mera känd som Pelé spelade idag 1977 sin sista fotbollsmatch. Det var på New Jersey's Giants Stadium inför 77 000 åskådare som denna match spelades. Det var mellan de två lag som var de enda Pelé spelat för. Nämligen brasilianska Santos och New York Cosmos. Matchen slutade 2-1 och det var Pelé som gjorde New York Cosmos ena mål. Hans sista i karriären. Pelé kunde inte förlora då han spelade första halvlek i Cosmos och avslutade matchen i sitt gamla Santos. Totalt med alla träningsmatcher inräknade spelade han 1375 matcher och gjorde 1284 mål. Det blir ett snitt på 0,9338 mål per match.
 

Se, Pele -Top 10 Impossible Goals Ever, HÄR

1996 Wenger i Arsenal.
 

Arsene Wenger gör officiellt sin debut idag 1996 som Arsenals manager. Efter 147 matcher som spelare i lag runt och i Strasbourg sadlade han om 1984 och blev tränare. Efter Nancy-Lorraine, Monaco och japanska Nagoya Grampus Eight kom han till London och Arsenal. Här har han lyckats ta The Double, ligamästare och cupvinnare under samma säsong, två gånger. Han är ensam tränare utanför Storbritannien som lyckats med detta. 2003-04 lyckades han även få sitt Arsenal att bli ligamästare utan att ha förlorat en enda match.
 

Se, The Best of Wengerball (1996-2018), HÄR

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 1 OKTOBER.

George WEAH blir 57 år.
 

George Manneh Oppong WEAH är född 1966 i Monrovia, Liberia.
Anfallare
61 A-landskamper för Liberia (1986-2002).

Klubbar som spelare:
Young Survivors Clareton (1981-84),
Bongrange Company (1984-85),
Mighty Barrolle (1985-86),
Invincible Eleven (1986-87),
Africa Sports (1987),
Tonnerre Yaoundé (1987-88),
Monaco (1988-92),
Paris Saint-Germain (1992-95),
Milan (1995-2000),
Chelsea (2000 lån),
Manchester City (2000),
Olympique Marseille (2000-01),
Al Jazira Club (2001-03).

Han var den förste afrikan till Europas bäste fotbollsspelare 1995.
Efter fotbollen blev han politiker och var en av kandidaterna i presidentvalet i Liberia 2005, men förlorade till Ellen Johnson Sirleaf. Weah vann sedan valet den 26 december 2017 och tillträdde som Liberias president den 22 januari 2018.

Duncan EDWARDS blev 21 år.
 

Duncan EDWARDS var född 1936 i Woodside, Dudley, England och dog den 21:a februari 1958 i München.
Vänster halva (Mittfältare)
15 U-, 4 B- och 18 A-landskamper för England (1949-1957).

Klubbar som spelare:
Manchester United (1952-58).

Han var med att vinna engelska ligan 1956 och 1957. Tyvärr var han även med på matchen i Belgrad den 6:e februari 1958. Det var då de mellanlandade i München som Manchester Uniteds största tragedi inträffade. Flygplanet kraschade vid starten och sju spelare och fjorton andra omkom. Duncan överlevde kraschen med allvarliga skador och vårdades på sjukhus i München. Han var vältränad men frågan var om han någonsin skulle kunna spela fotboll igen. Han hade t o m ett samtal med Uniteds assisterande tränare Jimmy Murphy där han lite skämtsamt frågade: "Vilken tid är det kickoff mot Wolves? För den matchen vill jag inte missa!" Den 21 februari tillstötte komplikationer med inre blödninngar och Duncan avled på sjukhuset 21 år gammal.

DAGENS MATCHTRÖJA 1 OKTOBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN VILODAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv