• Boris dagliga blogg

Fredagen den 20:e juli 2018

Artikel från Sydsvenskan den 19:e juli 2018, som upprör mig å det grövsta.
Varför bryr sig ingen om fotbolls-tröje-racismen?

Jag spelar fortfarande lokala golftävlingar medan Jens spelar "The Open".
Gårdagens match fick bli Ant-man mot Ghost.


FOTBOLLSHISTORIA:
1871: Världes äldsta fotbollsturnering "föds".
1974: Brian Clough kommer till Leeds, katastrof.

FÖDDA IDAG:
Alessandro, Claudio, Björn.

DAGENS TRÖJA
NIGERIAs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Jag är fortfarande på undre halvan av VM-lagen. Serbien som delade plats 22 med gårdagens tröjland Tyskland, har jag inte någon tröja med. Jag går till plats 21 och där hamnade Nigeria som hade VMs mest populära tröja. Den var slut samma dag som den släpptes så jag hann aldrig skaffa den. Det får bli förra VMs tröja idag istället.

Artikel från Sydsvenskan den 19:e juli 2018, som upprör mig å det grövsta.

 

BoIS-stjärnan bar MFF-tröja: ”Jag är väldigt ledsen och ångerfull”


[Skyttekungen Sadat Karim bar en Malmö FF-tröja, något som har rört upp känslor i BoIS supporterkretsar.

– Folk skickar meddelanden med hot till mig, säger han.

Under tisdagskvällen läckte rykten ut på Twitter om att Landskronaspelaren Sadat Karim synts till i en Malmö FF-tröja på Landskrona IP:s sittplatsläktare. Efter det började stormen och hatet mot anfallaren från delar av BoIS supportrar.

När HD-sporten når Sadat Karim förklarar han:
– Jag bar min bästa väns tröja med hans namn på [Kofi Adu, tidigare MFF-spelaren] när jag var i moskén för att be. Sedan tog min kompis upp mig direkt från moskén för att vi skulle träna, men det kom aldrig till min tanke att tröjan jag bar var fel och att det skulle få människor att reagera. Förstås är jag väldigt ledsen och ångerfull över vad jag har gjort, säger han och fortsätter:

– Jag visste ärligt talat inte att Malmö FF och Landskrona hade någon rivalitet, allt jag visste var att klubben hade rivalitet med HIF. Jag skulle aldrig ta på mig något med ett HIF-märke eftersom de är stora rivaler. Det kom slog mig inte att folk skulle bli sura på mig för att jag hade en MFF-tröja på mig.

Han berättar också att tröjan har stor inverkan på hans tro.
– Vad jag har på mig har stor betydelse för mig. Jag skulle aldrig bära en MFF-tröja utan namn, men nu hade jag på mig min bästa väns tröja. Jag har gjort det flera gånger hemma i Ghana i de olika klubbarna, jag har gett ut hans tröja till människor, då har ingen reagerat. Allt jag får av mina vänner tar jag på mig, det betyder mycket för mig, säger han.

Sadat Karim fick under tisdagskvällen och tidigt under onsdagsmorgonen motta flera meddelanden med hat och hot. Nu tycker han att det räcker.
– Jag är väldigt upprörd över att folk pratar skit om mig och skickar meddelanden med hot till mig. Jag har fått flera meddelanden av folk jag inte känner som vill att jag ska lämna klubben och aldrig mer komma tillbaka. Folk har kallat mig dum, svikare och massor av annat som jag inte vill säga här, säger han och tillägger:

– De är fans, de kan säga vad de vill säga till dig. Jag bryr mig inte om det, men trots att jag har försökt förklara för folk varför jag gjorde det så fortsätter det. Jag skulle aldrig bära något så att jag medvetet skulle få skit. Jag vill att de ska förstå det.
Har du någon hälsning till alla Landskrona BoIS-fans?

– Om jag hade vetat skulle jag aldrig ha gjort det. Allt jag vill säga är att vi alla någon gång gör fel och blir förlåtna. Jag hoppas att ni kan förlåta mig också eftersom jag verkligen inte visste att detta skulle ställa till med kaos, nu har jag fått förklarat för mig att det inte är okej och jag kan säga att jag aldrig ska göra om det igen så länge jag är en Landskronaspelare, säger han.]
 

Varför bryr sig ingen om fotbolls-tröje-racismen?


Jag som äger 636 tröjor och gått klädd i dessa varje dag de senaste 30 åren frågar mig; varför ska Sadat Karim be om ursäkt??? De som tycker att han handlat fel har ingenting med fotboll att göra. Detta är rena klädracismen. Runt omkring i fotbollssammanhang så läses det budskap innan matcher om ”Nej, till racism och Respekt”. Som jag sa så ska ingen behöva be om ursäkt för att de bär en fotbollströja. Håll gärna på ditt eget lag men om du inte kan se en annan klädd i det lag som du inte håller på, då är det inte fotboll du är intresserad av! Då är du bara en liten sketen racist!
 

Jag spelar fortfarande lokala golftävlingar medan Jens spelar "The Open".


TV-sport innefattade för min del igår golf. The Open eller British Open som är en av årets fyra stora tävlingar, Major kallas de, drog igång. Fem av de deltagande är svenskar och för min del var det intressant att följa hur det skulle gå för Jens Dantorp. Har har jag faktiskt spellat en tävling mot och jag brukar skrytra med att efter första hålet så ledde jag mot honom med ett slag. Men där var det stopp. Efter hans bogey på ettan blev det sedan bara par och birdies. Det var då Jens tillhörde Kvarnby GK. Där var jag också medlem i femton år. Igår gick det inte lika bra för Jens som startade bättre än mot mig, men sedan tappade till fem över par. Fem under par, alltså tio slag bättre hade Kevin Kisner som leder efter första dagen.
 

Gårdagens match fick bli Ant-man mot Ghost.


Gårdagskvällens match gick på biografen på Entre där det var ”Ant-Man and the Wasp”. En tuff och spännande match, men förutsägbar. Trots allt betydligt mer intressant än de Europa League matcherna som ju redan var klara för en vecka sedan. AIK och Häcken gick vidare på bortamötet. Igår lyckades inget av lagen vinna på hemmaplan. Nästa vecka är det AIK mot danska Nordsjälland. Häcken mot tyska Red Bull Leipzig och Djurgården och ukrainska Mariupol träder båda in i kvalet direkt i andra omgången.
 

Tottenhams tröjor 2018/19


Tottenham och Nike fortsätter sit samarbete. Sponsorn AIA står också kvar denna säsong. Om man hade förra årets förstatröja så skulle man inte sett så stor skillnad på kommande tröja. Men så har Nike gjort ett smart drat. De har likt Adidas på Manchester Uniteds förstatröja lagt till en mörkblå del som gör att det blir en annorlunda tröja. Det kommer att bli  tjusigt med de mörkblå shortsen, men ibland har Tottenham vita shorts och då kommer det att bli en lite löjlig dress. Andratröjan har Nikes klassiskat spräckliga ärmar. Två hyfsade tröjor.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 20:e juli.

1871 FA cupturneringen börjar planeras.

 
FA sekreteraren Charles Alcock lade idag 1871 fram ett förslag som gällde att alla lag i Storbritannien skulle inbjudas att delta i en cupturnering som Football Association skulle stå för. Detta skulle bli FA-cupen och den startade till hösten. Det blev världens äldsta turnering som spelades första gången 1871-72.
 

Segrare blev det året Wanderers FC som kallades så för att de inte hade en egen hemmaarena utan ”vandrade” runt mellan olika planer till sina hemmamatcher. Laget var baserat i London. Så småningom blev turneringen bara för klubbar från England plus sex walesiska klubbar. Cardiff City vann 1927, enda gången en klubb utanför England vunnit.

1974 Brian Clough tillträder som manager för Leeds United.

 
Leeds United presenterade idag 1974 sin nya manager. Han hette Brian Clough och hade haft en framgångsrik tränarkarriär i Derby County, och skulle nu hjälpa Leeds till nya mästerskap. Brian var inte mycket äldre än de gamla uvar som fortfarande spelade i laget och hans nya grepp sågs inte med blida ögon av alla. Det blev så många kontroverser att Clough 44 dagar senare hade fått sparken.
 

Det blev en tuff period, men Brian Clough skulle så småningom bli närmast helgonförklarad i Nottingham Forest som han tog till två Champions League-mästerskap. Perioden i Leeds finns i en bok som kom 2006 och som skrevs av David Peace. Den heter ”The Damned Utd” och 2009 kom filmen med samma namn och med Michael Sheen i huvudrollen som Brian Clough.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 20:e juli.

41 år Alessandro SANTOS född 1977 i Maringá, Paraná, Brasilien.
Anfallare
82 landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:
Shimizu S-Pulse (1997-2003),
Urawa Red Diamonds (2004-09),
Red Bull Salzburg (2007 lån),
Nagoya Grampus (2009-12),
Tochigi SC (2013),
FC Gifu (2014),
Maringá (2015),
Grêmio Maringá (2015),
PSTC (2016).

45 år Claudio REYNA född 1973 i Livingston, New Jersey, USA.
Mittfältare
112 landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
Virginia Cavaliers (1991-93),
Bayer Leverkusen (1994-99),
Vfl Wolfsburg (1997-99 lån),
Glasgow Rangers (1999-2001),
Sunderland (2001-03),
Manchester City (2003-07),
New York Red Bulls (2007-08).

67 år Björn ANDERSSON född 1951 i Perstorp, Skåne.
Försvarare
28 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Östers IF (1970-74),
FC Bayern München (1974-77),
Östers IF igen (1977-79),
Markaryds IF (1980-81),
Vallentuna BK (1982-84). 
Lag som tränare:
Markaryds IF (1980-81 spelande),
Vallentuna BK (1982-83 spelande,
FC Bayern München (1995-2009 talangscout),
IFK Hässleholm (2011-13 assistent),
IS Halmia (2014- talangscout)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln