10:e juli

NAMNSDAG

André:
André är ett namn som används både som förnamn och som efternamn. I båda fallen har det sitt ursprung i det nytestamentliga och grekiska mansnamnet Andreas, med betydelsen 'man' eller 'den manlige'.

Andrea:
Andrea eller Andréa är på bland annat svenska och tyska vanligen ett kvinnonamn, en feminin variant av Andreas eller André som betyder 'människa'. På italienska är namnet normalt ett mansnamn.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Bahamas: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien denna dag 1973.

VIP födda den 10:e juli

Några andra som också är födda den 10:e juli

1943 – 1993 Arthur Ashe
Amerikansk tennisspelare. Han var den förste färgade storstjärnan inom tennisen och rankades som världsetta 1968 och 1976.

1948 – Staffan Tapper,
Svensk fotbollsspelare. Han har dock blivit mest känd för sin straffsparksmiss då Sverige mötte Polen i VM i fotboll i Västtyskland 1974.

Några i musikens värld som är födda den 10:e juli

1947 – Arlo Guthrie
Amerikansk folkmusiker och låtskrivare. Han är son till folkmusiklegendaren Woody Guthrie.   ¤ Alice's Restaurant

1970 – Gary LeVox
Amerikansk countrymusiker och låtskrivare. Han är sångare i bandet Rascal Flatts med otaliga hits på Countrylistan och "Life is a Highway" är även könd utanför den listan.

1980 – Jessica Simpson,
Amerikansk popsångare och skådespelare. I januari, 2002, poserade hon för Maxim och i samma nummer utnämnde de henne till den 18:e sexigaste kvinnan i världen.   ¤ These Boots Are Made for Walkin'

Några kända personer som avled den 10:e juli

2015  Omar Sharif dog 83 år gammal av en hjärtattck. Han var en egyptisk skådespelare från en libanesisk familj. Med Lawrence av Arabien (1962) blev han internationellt känd och nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll. 1965 kom Doktor Zjivago, som Sharif belönades med en Golden Globe Award för i kategorin Bästa manliga huvudroll - drama. 

2020  Jack Charlton dog 85 år gammal av lymfkörtelcancer och demens. Han var en engelsk professionell fotbollsspelare och manager samt äldre bror till Bobby Charlton. Han var centerhalv och en av hörnspelarna i Don Revies legendariska Leeds United från 1960- och 1970-talet och spelade totalt 773 matcher varav 629 ligamatcher mellan 1953 och 1973, vilket båda är rekord i antal matcher för klubben.

Today in history 10:e juli

Några händelser som inträffat den 10:e juli

1924
 

PAAVO NURMI VINNER TVÅ OS-GULD.


  Under sommar-OS i Paris vinner den 27-årige finländske löparen Paavo Nurmi guld på de båda löparsträckorna 1 500 meter och 5 000 meter med en timmes mellanrum. Nurmi tar totalt fem guldmedaljer under spelen och Finland blir spelens näst bästa nation (efter USA) med totalt 37 medaljer, varav 14 guld (USA tar totalt 99 medaljer och även om Frankrike tar 38 räknas det som tredje bästa, eftersom de har ett guld mindre än Finland [13 stycken]; Sverige kommer på åttonde plats med 29 medaljer, varav 4 guld).

1962
 

SATELLITEN TELSTAR SKICKAS UPP.


  Det amerikanska telefonbolaget AT&T skjuter från Cape Canaveral i Florida upp satelliten Telstar, som blir världens första privatägda satellit och även den första satelliten för telekommunikation. Den är ett samarbete mellan AT&T, Bell Telephone Laboratories, den amerikanska rymdstyrelsen NASA, det brittiska postverket och den franska post- och telestyrelsen, med vars hjälp man framförallt ska kunna kommunicera via satellit (vid denna tid kan man dock bara använda satelliten, när den befinner sig ”på rätt plats” så att säga, det vill säga transatlantisk kommunikation kan bara göras under de 20 minuter av satellitens omloppstid runt jorden, då den befinner sig över Atlanten). Denna satellit är ett första experiment och tas ur bruk i februari året därpå, men projektet fortsätter och idag (2015) finns sex telstarsatelliter i omloppsbana runt jorden.

1985

 

FRANKRIKE SPRÄNGER ETT AV GREENPEACES FARTYG.


 Franska säkerhetsagenter spränger miljöorganisationen Greenpeaces fartyg Rainbow Warrior i hamnen i Auckland i Nya Zeeland. Fartyget är nämligen på väg till den franska Moruroaatollen i Stilla havet, för att protestera mot de kärnvapensprängningar, som Frankrike utför där. Till en början förnekar Frankrike inblandning i sprängningen, men när det så småningom framkommer, att attentatet till och med har blivit godkänt av den franske presidenten François Mitterrandleder detta till internationella protester mot Frankrike och att landet 1987, under internationella påtryckningar, tvingas betala 8,16 miljoner dollar till Greenpeace. Provsprängningarna avbryts och återupptas inte förrän tio år senare (1995).