• Boris dagliga blogg

Måndagen den 19:e september 2022

Promenad i skogen. Merguez, nummer ett. Arsenal i topp och givetvis vann MFF Skånederbyt.

NATIONALDAG:
Saint Kitts och Nevis

NAMNSDAG:
Fredrika

TEMADAGAR:
Internationella piratdagen, Messmörets dag och Världsdagen för aortadissektion

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19/9:
1926 San Siro Stadion invigs.
2012 Sista kampen med Pia.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/9:
Diego REYES, David SEAMAN.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 18:E SEPTEMBER.

Promenad i skogen.
 
Igår blev det en golfrunda utan klubbor, bollar, hål eller bana. Dessutom var alla inom familjen Herbertsson med. Det handlade så klart inte om spelet golf utan om den omfattning av promenad som en golfrunda genererar. Vi tog oss till Bondbergets naturreservat som innehåller många olika slingor där man kan utöva allt från konditionskrävande motion till det som vi ägnade oss åt. Nämligen att promenera en av slingorna. Alla hade en skön tur i skogen med alla svampar som stack upp här och var. Det blev dock inte plockat några då de flesta var rödvit flugsvamp. En aning giftiga, men vackra att titta på. Hundarna stortrivdes också. Så alla var nöjda efteråt. Det kan man ju även vara efter en golfrunda också, fast ibland kan man i det spelet undra vad man håller på med?
 
Merguez, nummer ett.

Vi hade diskuterat vilken enkel middag vi kunde göra så att alla skulle bli nöjda och mätta. Yngsta dotterns belgare skulle nämligen börja jobba klockan fem. Jag fick en inköpslista och ett uppdrag att förutom lite olika korvar och bröd köpa älgkött till Jonköpingshunden som endast klarar av denna form av kött. Mitt uppdrag skulle utföras på ICA Maxi och då detta låg en bra bit från Hermansvägen så tog jag bilen. Jag lyckades faktiskt med båda mina uppdrag och som belöning då jag kom tillbaka till lägenheten fick jag tillaga korvarna. Vegogrillare, skinnlös grillkorv och Merguez som är en kryddstark lammkorv med ursprung från Nordafrika. Korven smaksätts bland annat med spiskummin och den arabiska kryddblandningen harissa som bl a innehåller chili. Belgaren, som var den som skulle jobba, fick smaka alla tre varianterna. Han gav Merguez det högsta betyget.
 
Arsenal i topp och givetvis vann MFF Skånederbyt.

Klockan sex hade vi packat bilen klar för hemfärd. Belgaren var på jobbet och kvar lämnade vi yngsta dottern och hennes hund. Drygt två och en halv timme senare var vi på Ärtgränd och alla var nöjda med att sova i sina egna sängar även om alla, och där tror jag även hundarna håller med, ansåg att det varit ett härligt veckoslut uppe i Jönköping. Jag hann även kolla upp lite fotboll i väntan på att vi skulle ka hem. Då jag satte på Viasport hade Arsenal redan återtagit ledningen i Premier League genom att vinna över Brentford i London. 3-0 slutade det. Det märkliga var att matchen spelades i London. Normalt sett är högriskmatcher och Londonmatcher inställda då polisen behövs till den avlidna drottningens begravning. Jag såg Everton vinna hemma över West Ham i en så kallas sexpoängsmatch. 1-0 i en oerhört tråkig första halvlek, men en något bättre andra. Nu befann jag mig i Jönköping då detta hände, men i Skåne var det Allsvenskt derby mellan Helsingborgs IF och Malmö FF. Normalt borde det varit jämt och spännande, men som det ser ut nu så var det redan på förhand en säker MFF seger. Så blev det också. 2-1 till Malmö. Statistik är det enda jag har att tillgå till matchen och ska man tro den så var det kanske inte ett helt rättvist slutresultat. HIF vann skott på mål med 8-3.

IDAG; MÅNDAGEN DEN 19:E SEPTEMBER.

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång
NATIONALDAG:
Saint Kitts och Nevis
 
Saint Kitts och Nevis (Saint Christopher och Nevis) är en stat i Västindien, Nordamerika, bestående av två vulkaniska öar, Saint Kitts (168 km²) och Nevis (93 km²)
Christofer Columbus kom till Saint Kitts år 1493, ön beboddes då av kariber. Britter bosatte sig på öarna 1623 och 1967 fick öarna självstyre.
Saint Kitts och Nevis självständighet från Storbritannien erkändes den 19 september 1983.
NAMNSDAG:
Fredrika
 
Namnsdagar för den 19:e september i kronologisk ordning:
 
Före 1794 – Januarius (till minne av en biskop i Beneventum under antiken) och Ingemar (nu 3 juni)
1794–1900 – Fredrika
1901–1985 – Fredrika
1986–1992 – Fredrika, Frej (nu 23 januari) och Freja (nu 23 januari)
1993–2000 – Fredrika och Carita (nu 7 maj)
Från 2001 – Fredrika
TEMADAGAR:
Internationella piratdagen, Messmörets dag och Världsdagen för aortadissektion

Internationella piratdagen

 
Den internationella piratdagen uppkom av en slump när de två vännerna John och Mark spelade squash den 6 juni 1995. Anledningen till att de spelade squash var mest för skojs skull och aningen ur ett hälsoperspektiv.
Under matchens gång började vännerna plötsligt kasta ur sig piratfraser när de slog till bollen med sina rackets. Allting startade med ett ”Arrr!” och ingen av dem vet än idag vem av vännerna som började. Det ena ledde till det andra och i slutet av matchen talade de enbart till varandra som pirater. Då den 6 juni redan var förknippad med D-dagen behövde de komma på ett nytt datum för högtiden – ett datum som inte redan firades av något annat. Mark kom att tänka på dagen då hans ex-fru fyllde år; den 19 september och detta fick bli den nya dagen för högtiden.
 
Messmörets dag

 
Messmöret har tillverkats av Fjällbrynt i Östersund sedan 1939 och sedan dess har receptet och smaken varit den samma. Den finns framför allt i två varianter: getmessmör med getmjölk som bas och messmör med komjölk som bas.
 
Världsdagen för aortadissektion
 
Föreningens årsdag har blivit världsdagen för sjukdomen aortadissektion. Aortic Dissection Awareness Day – September 19. Föreningen är sedan 2021 medlemsorganisation i Riksförbundet HjärtLung. Aortadissektion är ett akut och livshotande tillstånd där kroppspulsåderns innersta lager går sönder. Blodet tränger då ut i ett mellanlager vilket gör att aortan sväller och får man inte akut vård kan kroppspulsådern brista. Diagnosen är ofta svår att ställa och symptomen misstas ofta för hjärtinfarkt, kärlkramp eller liknande. Sjukdomen är så ovanlig att bara trettio personer på en miljon drabbas.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19:E SEPTEMBER.

1926 San Siro Stadion invigs.

San Siro är ett distrikt i Milano. 1925 kom man på iden att bygga en fotbollsarena som Milan kunde spela sina hemmamatcher på. Platsen valdes då det redan fanns en hästkapplöpningsbana i området. Då skulle San Siro bli ett sportområde med ”alla” idrotter som behövdes; hästsport och fotboll. Arenan kallades från början ”Nuovo Stadio Calcistico San Siro”, San Siros nya Fotbollsstadion. Öppningsmatchen var givetvis mellan stadens två storheter Milan och Inter. Inter vann med 6-3.
 
1935 såldes stadion till staden Milano. Milan spelade kvar, men Inter fick inte San Siro till sin hemmaarena förrän 1947. Fortfarande används namnet San Siro även om många ombyggnader gjorts och efter renoveringen 1980 förärade man arenan till en stjärna som spelade i båda klubbarna på 1930-talet. Giuseppe Meazza hette han och det är det nya namnet på den arena som invigdes idag 1926.
2012 Sista kampen med Pia.

USAs damlag vann idag 2012 en vänskapsmatch med 6-2 över Australien. Matchen var den sista som ingick i USAs tour som OS-mästare. Det speciella var att det var Pia Sundhages sista match som coach för USA:s damlandslag. Hon tillträdde som chefstränare i november 2007, då hade hennes internationella erfarenhet inskränkt sig till att ha varit hjälptränare för Kinas damer. Under sin sejour i USA blev det 91 segrar, 10 oavgjorda och bara sex förluster. Det blev två OS-guld och ett VM-silver för Pia och USA:s damlag.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19:E SEPTEMBER.

Diego REYES blir 30 år.

Diego Antonio REYES Rosales är född 1992 i Mexiko City, Mexoko
Försvarare
23 U-, 65 A-landskamper för Mexiko (2009-).

Klubbar som spelare:
América (2006–13),
Porto (2013–18),
Real Sociedad (205-16 lån),
Espanyol (2016-17 lån),
Fenerbahçe (2018–19),
Leganés (2019 lån),
Tigres UANL (2019–).

Han var med i Mexikos herrlandslag i fotboll som tog OS-guld 2012 i London.
David SEAMAN blir 59 år.

David Andrew SEAMAN är född 1963 i Rotherham, West Riding of Yorkshire, England.
Målvakt
10 U-, 6 B- och 75 A-landskamper för England (1984-2002).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1973–82),
Peterborough United (1982–84),
Birmingham City (1984–86),
Queens Park Rangers (1986–90),
Arsenal (1990–2003),
Manchester City (2003–04).

Han blev också känd genom sin hästsvans. Den blev så intressant att då David beslöt att klippa av den så visades detta 2005 live i TV. Alla titlar har han tagit i Arsenal. Det blev tre ligamästerskap och fyra FA-cupvinster. 1994 blev han också Cupvinnarcup-mästare.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 19:E SEPTEMBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA MÅNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv